Czy zazywanie jodu w tabletkach pomaga schudnac i np po 3 miesiacach stosowania wplywa negatywnie na organizm?? Czy po odstawieniu tabletek nalezy sie spodziewac negatywnych skutkow, zaburzenia metabolizmu itp?? Moze ktos stosowal taki specyfik??
nie slyszalem jeszcze,zeby ktos zazywal jod w celu schudniecia.jednak dobrze sie na tym minerale nie znam ,wiec moge Cie tylko zaprosic do lektury artykulu: http://resmedica.pl/zdart110015.html
------------------- !! MaDneSs RoJcA !!
1029063362000
TERRORYSTKA
Wysłana - 11 sierpnia 2002 13:20
No tak, ale jod wchodzi w sklad hormonow tarczycy, a one reguluja metabolizm.. dlatego ludzie z nadczynnoscia tarczycy sa chudzi. Slyszalam ze uzywa sie jodu w przypadkach nadwagi.. ale czy stosowanie go przez okres np 2-3 miesiecy nie zaburzy metabolizmu?? Czy bedzie mial jakis wplyw na pozniejsze funkcjonowanie tarczycy itp??
1029064857000
SFD
Wysłana - 12 sierpnia 2002 01:12
Tok rozumopwania wydaje się prosty - jod potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, a te ostatnie prowadzą do wzrostu przemiany materii... Jednak podawanie jodu poza rejonami jego endemicznego niedoboru (choroba) nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Co więcej powoduje w organixmie zahamowanie syntezy hormonów tarczycy... Są prostsze, zdrowsze, bardziej ekonomiczne sposoby i co ważne działają - to dieta i trening. Pozdrawiam
among the blind a one-eyed man is king
1029107525000
TERRORYSTKA
Wysłana - 12 sierpnia 2002 11:52
Np spozywanie suszonego morszczynu wspomaga odchudzanie wlasnie dlatego ze roslina ta zawiera duzo jodu.. czy zaburza to w takim razie pozniejsze funkcjonowanie tarczycy?? Moze ktos moze zasiegnac fachowej porady lekarskiej.. Jesli zazywanie jodu jest szkodliwe nie chce tym wspomagac odchudzania.. :)
1029145945000
SFD
Wysłana - 12 sierpnia 2002 20:54
Spożywanie suszonego morszczynu nie wspomaga odchudzania - pomimo że zawiera on jod, wyjaśniłem to już wcześniej. Co do porady lekarskiej, to w poprzedniej wypowiedzi przytoczyłem opinię prof. Marcin Krotkiewskiego (Wydział Rehabilitacji Medycznej - Uniwersytet w Goteborgu, Szwecja). Pozdrawiam
among the blind a one-eyed man is king
1029178493000
TERRORYSTKA
Wysłana - 13 sierpnia 2002 11:29
dzieki
1029230940000
SFD
Wysłana - 19 sierpnia 2002 16:26
Chciałam Ci tylko powiedziec, że łykanie jodu z całą pewnością nie pomoże Ci w chudnięciu ,ponieważ jeśli masz zdrową tarczyce, to i tak będzie ona racjonowała jod etc. Jod może pomóc w zrzuceniu paru kilo tylko osobom z niedoczynnością tarczycy i to w połączeniu z innymi lekami hormonalnymi. Jod nie odpowiada za metabolizm , ale hormony tarczycy , dlatego też osoby majace problem z poziomem TSH i hormonów FT3 i FT4 muszą wymagać leczenia m.in. jodem, hormonami a nawet jodem promieniotwórczym. Nie polecałabym takich kuracji osobom zdrowym.
1029767173000
viniarz
Wysłana - 26 stycznia 2006 18:17
Ja troche o tym wiem. Swojego czasu(ok 2lata temu) miałem nadczynność tarczycy. Brałem przez ok. 2 miechy Jodit 200 i przytyłem od tego. A jod ogólnie można brać. To tez zależy od regionu jeśli mieszkasz w okolicach bogatych w obecność jodu, jest to nie potrzebne. Jod NIE STYMULUJE WYDZIELANIEM HORMONÓW tylko stymuluje Działanie tarczycy, a to jest róznica. Obecność wola jest powodowana rozrostem tarczycy właśnie z braku jodu w organiżmie. I jest ona częstrza u osób w rejonach gdzie tego pierwiastka brakuje. I jak nie masz problemów z tarczycą(zbadaj krew) to nic ci suplementacja Jodu nie pomoże. Amen
1138295835000
Tyka
Wysłana - 26 stycznia 2006 20:07
dziękujemy za wyciągnięcie na wierzch postu z przed 4 lat