SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

JABŁECZNIK HC-LF od okruszka

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2185

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 103 Napisanych postów 355 Wiek 26 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 9479
JABŁECZNIK HC/LF
- 500-600g obranych i wydrążonych jabłek (u mnie 6szt)
- 200-250g pokrojonych w plasterki śliwek bez pestek (3-4szt)
- 50g mąki ryżowej
- 50g otrębów dowolnych (u mnie pół na pół żytnie i pszenne)
- 150g jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
- 1 jajo (50g, rozmiar M)
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon do oporu
- słodzik do oporu (użyłem erytrolu (2 łyżki) i słodziku stołowego (25szt))
*opcjonalnie łyżeczka kakao do spodu
----------
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy słodziki (u mnie dwie łyżki erytrolu dla 'skarmelizowania' jabłek i słodzik stołowy pokruszony na pył - 15szt) oraz cynamon (ile kto lubi) i wrzucamy na patelnię. Dusimy aż owoce zmiękną, a także pozbędą się większość wody tworząc kleistą masę. Pozostawiamy na kilka minut do przestudzenia.
---
W misce mieszamy suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę, otręby, opcjonalnie kakao, opcjonalnie słodzik (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, ja dałem 10szt). Dodajemy jogurt oraz jajo i wyrabiamy na lepkie ciasto, które wykładamy do tortownicy (u mnie 18cm) wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej. Za pomocą łyżki formujemy spód tak aby kilka centymetrów masy przylegało do ścianek (coś na kształt spodka, w którym później wylądują jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy do momentu kiedy ciasto zacznie 'wiązać' (15-20minut).
---
Formę wyjmujemy, przekładamy do niej jabłka, a na górze układamy śliwki. Wstawiamy ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 180st i pieczemy 40-45minut.
---
Ciasto studzimy, po czym wkładamy na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin do lodówki. Smacznego













Zmieniony przez - W Z O R EK w dniu 2017-10-19 19:56:28
6
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Wygląda mega smacznie !! Spód mocno ciemny wyszeł jak na tak małą ilość kakao. Ale aż czuje jak pachnie jabłkami :D uwielbiam!
2

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14758 Napisanych postów 235789 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1140771
wygląda mega aż ślinka cieknie
2

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 565 Wiek 32 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 23811
Apetycznie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 103 Napisanych postów 355 Wiek 26 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 9479
blue_hope
Wygląda mega smacznie !! Spód mocno ciemny wyszeł jak na tak małą ilość kakao. Ale aż czuje jak pachnie jabłkami :D uwielbiam!


Otręby też dodały ciemnego koloru, a same brzegi przylegały do blaszki i całe ciasto stało w formie w lodówce, stąd też trochę ściemniało. Dziękuję za miłe słowo i zachęcam do spróbowania i podzielenia się wrażeniami. Pozdrawiam!
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 565 Wiek 32 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 23811
Zachęciłeś już dobrze do zrobienia i spróbowania
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 103 Napisanych postów 355 Wiek 26 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 9479
Cudnie! Czekam na Wasze zdjęcia i opinie!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5818 Napisanych postów 5010 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 257826
będzie trzeba wypróbować, dużą średnicy blachy miałeś?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 103 Napisanych postów 355 Wiek 26 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 9479
DJ_DoDo
będzie trzeba wypróbować, dużą średnicy blachy miałeś?


Przeczytaj proszę jeszcze raz przepis, podałem wszystko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1079 Napisanych postów 2799 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 8050
Bardzo fajne ciacho
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5818 Napisanych postów 5010 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 257826
okruszek1

Przeczytaj proszę jeszcze raz przepis, podałem wszystko

Przepraszam, moje niedopatrzenie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomysł na domowe czekoladki ?