logo
zamknij zamknij

Interpretacja wyników badań laboratoryjnych

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 84909

0 5 0
napisał(a)
Deliver
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 4826 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 38020
Male kompendium wiedzy na temat wynikow badan, dla nas mysle najwazniejszych.

Aldosteron - hormon wydzielany przez kore nadnerczy, ktory reguluje gospodarke elektrolitwa , czyli wplywa na poziom sodu, chloru, potasu w naszym organizmie.
Norma: 4-14 ng/dl
Ponizej normy: niewydolnosc kory nadnerczy (choroba Addisona), nefropatia cukrzycowa, niedobor potasu; wynik taki wystepuje takze przy nadmiernej ilosci wypijanych plynow.
Powyzej normy: nadczynnosc kory nadnerczy (zespol Conna)

Androgeny - meskie hormony plciowe, wytwarzane w jadrach (zenskie nandercza i jajniki wytwarzaja je rowniez w mniejszcych ilosciach).
Normy Testosteron - mezczyzni: 7,6-34 nmol/l (2,2-9,8 ng/ml);
Kobiety 0,69-2,77 nmol/l (0,2-0,8 ng /ml).
DHEA - mezczyzni:13,8 -27,7 nmol/l (4,0-8,0 ng/ml); kobiety : 5,2 -25,3 nmol/l (1,5 - 7,3 ng/ml).
Ponizej normy: niedoczynnosc jader, zniszczenie gonad wywolane stanem zapalnym pochodzenia wirusowego lub bakteryjnego, chemioterapia lub radioterapia.
Powyzej normy: guzy jader u mezczyzn lub guzy kory nanderczy i jajnikow u kobiet.

Estrogeny zenskie hormony plciowe, z których najwazniejsza role odgrywa estradiol wytwarzany przez jajniki (niewielkie ilosci estrogenow powstaja także w meskich jadrach)
Normy estradiol - kobiety 55 - 925 pmol/l; mezczyzni : 29 - 132 pmol/l .
Uwaga: gdy badamy stezenie estrogenow u kobiet, wazny jest dzien cyklu miesiecznego; podane normy odpowiadaja polowie cyklu, kiedy sa najwyzsze.
Ponizej normy: uszkodzenie jajnikow , uszkodzenie przysadki lub podwzgorza.
Powyzej normy: choroby jajnikow (w tym nowotwory), ciaza; u mezczyzn - guzy jader.

Hormony tarczycy - w tarczycy powstaja trzy hormoy: T3 (trójjodotyronina),
T4 (tyroksyna) oraz kalcotynina. Chcac jednak sprawdzic stan tarczycy, nalezy oznaczyc poziom tyreotropiny (TSH) wytwarzanej przez przysadke oraz wolnej trójjodotyroniny (FT3 - free T3) i wolnej tyroskyny (FT4), które w odroznieniu od T3 i T4 nie wiaza się w surowicy z bialkami.
Normy : T3: 2 - 10 mU/l; T4 5-12 ug/dl; TSH: 0,27 - 4,0 mU /l; FT3: 2,3 - 6,6 ng/ml ; FT4:
0,9 - 2,4 ng/ml.
Ponizej normy: niedoczynnosc tarczycy, choroby ogolnoustrojowe (cukrzyca), stany pooperacyjne, nadmierny wysilek fizyczny;
Uwaga:zmniejszenie stezenia TSH swiadczy o nadczynnosci tarczycy.
Powyzej normy: nadczynnosc tarczycy; uwaga: zwiekszenie steazenia TSH swiadczy o niedoczynnosci tarczycy.

Kortyzol - hormon wytwarzany przez kore nadnerczy, który chroni ustroj przed stresem. Jego poziom ulega cyklicznym zmianom w ciagu doby.
Norma : godz. 8.00: 5-25 ug/dl (0,14 - 0,96 umol/l lub 138 - 690 nmol/l)
Godz 12: 4- 20 ug/d;l ( 0,11- 0,54 umol/l lub 110 552 nmol/l)
Godz 24.00: 0- 5 ug/dl (0,0 - 0,14 umol/l lub 0,0 - 3,86 nmol/l)
Ponizej normy: niewydolnosc kory nadnerczy (choroba Addisona), wtorne choroby przysadki lub podwzgorza.
Powyzej normy: nadczynnosc nadnerczy, choroba Cushinga, depresja.

Oznaczenia jedostek wskaznikow:
M/u(chodzi o oznaczenie mikrona takie u z kreska)l - milion na mikrolit lub na milimetr szescienny)
G/L miliard na litr
Kul - tysiac na mikrolitr lub na milimetr szescienny
T/l bilion na litr
Mg/dl miligram na decylitr lub na 100 mililitrow (czasami oznaczone jako mg%)
G/dl - gram na decylitr

Push The Limits!!!

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
matsup
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 323 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12210
Przepieknie przepisane z dodatku tygodnika POLITYKA nr 4 "ksiazeczka zdrowia" Soga no nie dam bo mam to na papierze przed soba
Specjalnie kupilem ta gazetke do tego dodatku za 4,5.
powodzenia

solomeja

napisał(a)
Deliver
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 4826 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 38020
Dziekuje

Push The Limits!!!

napisał(a)
Grande
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 3152 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12195
Wiedc walek?
napisał(a)
Deliver
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 4826 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 38020
A co Grande myslales ze sam przeprowadzilem badania i tu wam udostepnilem wyniki?

Zmieniony przez - Deliver w dniu 2006-01-29 00:03:04

Push The Limits!!!

napisał(a)
sikorM
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1314 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7391
masz soga
napisał(a)
Grande
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 3152 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12195
Deliver - tak myslalem ale masz soga za spryt to tez jest wazne w zyciu
napisał(a)
Deliver
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 4826 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 38020
Hehe, spoko

Push The Limits!!!

napisał(a)
tosia88
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5
witam:)
a jeśli ja mam wynik TSH 1,310 to czy on jest prawidłowy?
proszę o szybką odpowiedź
napisał(a)
Marqz
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2029 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 27153
Podaj zakres norm, masz obok wyniku. Różne laboratoria mają różne zakresy norm. I dlaczego pytasz o to w dopingu ?

Jeszcze nie spotkałeś sam siebie. Ale korzyść z tego, że w międzyczasie poznaje się
innych ludzi jest taka, że jeden z nich może przedstawić Ci Ciebie samego.

napisał(a)
tosia88
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5
bo widziałam że interpretujecie wyniki badań :)
zakres 0,270-4,200
czy mój wynik nie jest za niski?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

hgh - kulturystyka

Następny temat

Jak i co brak na odblokowanie ?

Jak ważne jest rozciąganie?

Zalety odżywki białkowej

Julia Fusiecka - ocena sylwetki

Dlaczego trudno ukształtować pośladki?

Leksykon suplementacji: kreatyna

Jagienka Kamińska wzięła ślub!

Jakie badania warto wykonać przechodząc na redukcję?

Muffinki z ciecierzycą i czeresniami