logo
zamknij zamknij

Ile waży jedno jajko kurze?

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 47689

4,5 5 4
napisał(a)
Andrew G
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 128
Ile przeciętnie waży jedno kurze jajko? Wiem, że pytanie jakies takie dziwne, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi. :D
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 11885 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 145789
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza.
Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.

Jajka dostarczają również witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy.
Jajko to również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nim fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Żółto bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.

Jedno jajko waży zazwyczaj w granicach 50-70g.
Jajo kurze klasa wagowa L waży 65 g. Bez skorupki waży 56 g.


Jajko ważące około 56 gram dostarcza 78 kcal. Z czego aż 7g to białko.


Co ciekawe więcej białka o lepszej przyswajalności znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa w białku.
Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczy. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje się około 350kcal.
Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład: około 60% to triacyloglicerole (in. trójglicerydy), ok. 30% to fosfolipidy, 6% - cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej, ok. 1% - wolne kwasy tłuszczowe. Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny, z których powstaje cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.

Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi.

Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, a więc jest świetnym uzupełnieniem w nią diety w warunkach małej ekspozycji na promienie słoneczne, czyli zimą, dla osób przebywających stale w zamkniętych pomieszczeniach oraz w przypadku osteoporozy.

W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.

Jajka są jednak również jednym z silniejszych alergenów pokarmowych.

Najczęściej uczula białko jajka.
W białku jajka znajduje się ponad 20 frakcji białkowych. Do głównych alergenów zalicza się owoalbuminę, owomukoid, owotransferynę, lizozym
W żółtku jajka najczęściej reakcję alergiczną wywołują alfa-liwertyna, globuliny oraz lipoproteiny.
Alergia na jajka może objawiać się bezpośrednio po ich spożyciu lub występować z opóźnieniem. W przypadku reakcji natychmiastowych obserwuje się wymioty, biegunki, rumień wokół ust, pokrzywkę, alergiczne zapalenie spojówek czy też wstrząs anafilaktyczny.
Opóźnione reakcje alergiczne to przede wszystkim przewlekły kaszel oraz astma oskrzelowa.
Alergie oraz nietolerancje pokarmowe to jeden z głównych czynników, z powodu których należy wykluczyć jajka z diety.



Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Rothen
Ekspert
Szacuny 254 Napisanych postów 13305 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 45246
w granicach 50 - 70 gram

ja np. zawsze obojętnie jakie jajko licze je za 60 gram :)
2

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

napisał(a)
Andrew G
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 42 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 128
Dzięki. :)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta do korekty

Następny temat

Trening na po treningu bieganie?

Katering dietetyczny - prosto i wygodnie. Czy jednak dobrze jakościowo?

Adrian Cyronek - ocena sylwetki

Co jeść przed treningiem?

Kortyzol i jego znaczenie dla sportowca

Jak dobrać najlepszą przedtreningówkę

Sterydy anaboliczno-androgenne a podaż protein

Glikogen VS trening na czczo

Patrycja Zahorska dołączyła do Fenix Team!