Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Ile tak naprawdę idzie w krew?

Tomek_Wroc

Wysłana - 20 maja 2008 16:39    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam szanownych forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie wchłaniania się substancji spożywanych w formie czy to naturalnego posiłku, czy to w postaci suplementu.

Przykładowo na puszcze tuńczyka jest napisane (przykładowo, nie pamietam jak jest dokładnie):
Skład na 100g:
- białko: 95g
- węgle: 5g
- tłuszcze: 0g

No i super.. Teraz idę na siłkę, podnoszę, opuszczam itd. itd. spodziewam się oczywiście, że będę wyglądał jak king-kong niebawem. Czytam forum odnośnie spożywania tyle a tyle białka etc.

Biorę puszkę tuńczyka i spodziewam się odruchem, że te 95 gram zobaczę za tydzień w bicepsie, bo przecięż bicepsa katowałem.

Oczywiście białko rozchodzi się na inne mięśnie przy okazji, część na metabolizm, a część po prostu zostaje zwrócona naturze w postaci masy stałej : )

Jak myślicie, ile z tej puszki tuńczyka trafi w bicepsa : ), ile na resztę organizmu (cokolwiek to znaczy), a ile zostanie "zwrócone"?

Bo przecież paranoiczna byłaby wiara w to, że jak kupie sobie HiperPowerMassGainerDlaKingKonga, to wszystko pójdzie tam gdzie się tego spodziewam...

brak podpisu pod wypowiedziami : )

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 20 maja 2008 16:47 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Elite Whey Protein

CENA: 169.00zł
Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł
Ultralife - Nox pump xtreme

CENA: 5.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Eucalyptus

Wysłana - 20 maja 2008 16:47    Edytuj Cytuj
Skład na 100g:
- białko: 95g
- węgle: 5g
- tłuszcze: 0g

Gdzie taki tunczyk jest ?

LeJKeR

Wysłana - 20 maja 2008 16:49    Edytuj Cytuj
ja tez poprosze... od razu ze dwie palety

Już nie na wysokość tylko na szerokość :)

Lager90

Wysłana - 20 maja 2008 16:49    Edytuj Cytuj
przecierz napisal ze przykladowo

Przykładowo na puszcze tuńczyka jest napisane (przykładowo, nie pamietam jak jest dokładnie):

Zmieniony przez - Lager90 w dniu 2008-05-20 16:50:22

HST power!!!
"niech nienawidzą- byle by sie bali"

[http://infobot.pl/r/199F] - Mój blog;]
Znawca -

Tomek_Wroc

Wysłana - 20 maja 2008 16:50    Edytuj Cytuj
Oj, no z pamięci było, to jest nieistotne ile tego tam jest : ) chodzi generalnie jak mam XXg białka w żołądku, to ile tak naprawdę trafi tam gdzie powinno, a ile z tego rozchodzi się na sprawy nie związane z przyrostem, w tym że tak to ujmę dosadnie "na wydalanie"?

Sniv

Wysłana - 20 maja 2008 17:28    Edytuj Cytuj
Podstawa to regularne posiłki i zbilansowane posiłki(zawierające białko, węglowodany i tłuszcze).

W okresie sytości (czas po posiłku, przyjmuje się, że trwa od 2-4 godzin) organizm przechodzi w stan anaboliczny.

Jeżeli chodzi o białka:
Po posiłku następuje wzrost syntezy białek w wątrobie, jednak ma ona ograniczoną "pojemność" jeśli chodzi o aminokwasy, które może wychwycić w danym czasie z krwi i wykorzystać. Dlatego nadmiar wchłoniętych aminokwasów po każdym posiłku kierowany jest do innych tkanek (np. mięśnie).
Aminokwasy rozgałęzione przyjmowane z pożywieniem (leucyna, izoleucyna, walina) kierowane są "tranzytem" przez wątrobę od razu do mięśni, gdyż wątroba sama posiada ograniczone możliwości ich wykorzystania.

% trudno to określić, u przeciętnego człowieka (bez dopingu, i wspomagania np. BCAA, chcącego zbudować masę, przyrost miesięczny 0,5 kg czystego "mięśnia" raczej uważa się za dobry wynik.

lifting weights, killing bears and eating whole eggs...

Blog: Lifting gets me High
[http://www.sfd.pl/-t450694.html]

Tomek_Wroc

Wysłana - 20 maja 2008 17:34    Edytuj Cytuj
Hm, nie mam pojęcia o tym, w jaki sposób aminokwasy mają wpływ na budowanie mięśni i w ogóle czym są i czym jest białko. Moja wiedza jest bardzo powierzchowna, ale zagłębię się.

Czy dobrze zrozumiałem, że aminokwasy mają wpływ na to, ile białka zostanie wykorzystane na budowanie mięśni zamiast na "wydalenie" lub coś tam innego?

Czyli realne wykorzystanie posiłku zależy od jakby "katalizatorów" w postaci aminokwasów i innych zaklęć?

Skalar.

Wysłana - 14 czerwca 2008 10:35    Edytuj Cytuj
Mięśnie zbudowane są z białka głównie.
Aminokwasy (cegiełki) to pojedyńcze składowe białka (dom).

If You do things half-heartedly, u can expect half-hearted effects.
Ile od siebie dajesz tyle do Ciebie wraca (by Pepo).
Ekspert -

SFD

Wysłana - 14 czerwca 2008 12:16    Edytuj Cytuj
To porównanie zawsze mi się Skalar podobało

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Ile tak naprawdę idzie w krew?

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.