SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Ile lecytyny w jajku?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4611

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4589
Ile lecytyny jest w 100g żółtka?
1

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 363 Napisanych postów 8676 Wiek 37 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 130649
w żółtku ~30% to fosfolipidy- głównie własnie lecytyna

Stop wishing start doing

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4589
Hm, jakie ma właściwości prozdrowotne?

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

napisał(a)
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 56364 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 184874
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4589
Znam google, chodziło mi czy potwierdzono naukowo właściwości usprawniające pamięć lub dodatek do redukcji?

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

napisał(a)
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 56364 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 184874
prozdrowotnie i pamięć myślę że są co do redukcji nie kojarze

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 363 Napisanych postów 8676 Wiek 37 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 130649
o lecytynie czytałam ostatnio akurat kilka artów i jest nazywana "pogromcą tłuszczu". Dzięki właściwościom emulgującym pomaga rozbić cząsteczki tłuszczu, zapobiegając ich odkładaniu się w niechcianych miejscach.
NNKT obecne w cząsteczce lecytyny korzystnie wpływają na właściwy poziom cholesterolu
w organizmie. Ponadto lecytyna wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego,
dlatego też łatwiej pokonamy nadmierna nerwowość, co może wpłynąć pozytywnie
na ograniczenie ilości spożywanych pokarmów.

Stop wishing start doing

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4589
Też to czytałem, ale nie byłem pewien czy jest to potwierdzone. Jest lecytyna w kapsach, ale jak się spożywa 4-6 jaj dziennie, to jest zbędne jej przyjmowanie z zewnątrz?

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 363 Napisanych postów 8676 Wiek 37 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 130649
jak jesz codziennie tyle jaj, to mozesz zrezygnować lecytyny w kapsach.

dzięki za SOG'acza

Stop wishing start doing

napisał(a)
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 417 Napisanych postów 56364 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 184874
"Lecytyna jest substancją o wyjątkowych właściwościach. Główne jej składniki to cholina i inozytol. Cholina jest substancją witaminopodobną, odgrywającą kluczową rolę w strukturze błon komórkowych. Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu.

Działanie lecytyny na organizm ludzki jest wielorakie. Przede wszystkim dzięki wyjątkowym właściwościom emulgującym obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz powstrzymuje agregację (zlepianie płytek krwi), zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca.
Przyczynia się również do lepszego trawienia tłuszczów w przewodzie pokarmowym oraz zwiększa wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witaminy A ,D, E, K, koenzymu Q 10, luteiny.

Lecytyna spożyta z miodem wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu poprawia pamięć i ma działanie lekko uspokajające dlatego polecana jest często osobom starszym będącym w stanach depresyjnych i bez apetytu.
U osób z chorobami narządu ruchu powoduje zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów, dlatego powinni przyjmować ją regularnie, polecana jest również sportowcom, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do treningów.
Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi zapobiegają stłuszczeniu wątroby i przyspieszają regenerację uszkodzonych komórek wątroby. Ponadto lecytyna zapobiega powstawaniu lub spowalnia powiększanie się kamieni woreczka żółciowego, daje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu.

Dzięki systematycznemu zażywaniu lecytyny Twoje samopoczucie znacznie się poprawi i miażdżyca będzie miała mniejsze szanse rozwoju w Twoim organizmie.

Lecytyna jest naturalną substancją (lipidem), której nadzwyczajne korzyści wciąż są nieznane
wielu osobom. Jej główne składniki to cholina i inozytol, dwie podstawowe substancje, biorące udział w przewodzeniu impulsów nerwowych. Cholina, uważana za członka witamin z grupy B, odgrywa kluczową rolę w strukturze tzw. Błon biologicznych. Z fizjologicznego punktu widzenia, najważniejszym obszarem jej działania jest układ mięśniowy, nerwowy, zwłaszcza komórki mózgowe.

Cholina, inozytol i lecytyna w równym stopniu są uważane za „spalacze tłuszczu”, jak również za substancje chroniące żółć, wątrobę i ściany naczyń krwionośnych. Jednak, w przeciwieństwie do standartowych substancji redukujących tłuszcz, spalają wyłącznie jego nadmiar.

Lecytyna zapobiega odkładaniu się cholesterolu w wewnętrznej ścianie naczyń krwionośnych. Przekształca cholesterol i inne tłuszcze do substancji rozpuszczalnych w wodzie, tak więc mogą być one skuteczniej eliminowane z organizmu. Nasza dieta zazwyczaj zawiera znacznie więcej tłuszczu niż potrzeba, dlatego lecytyna jest niezbędna prawie wszystkim osobom. Substancja ta zapobiega stłuszczeniu wątroby, wzdęciom oraz silnie zmiękcza stolec. Jest również istotna dla naszego życia seksualnego, ponieważ lecytyna i cholesterol (zwłaszcza frakcja HDL) są substancjami niezbędnymi do funkcjonowania gruczołów endokrynnych.
"


bardziej jako substancje wspierającą proces odchudzania wybierałbym omegę 3 i wapń oczywiście można połaczyć z lecytyną. Wszytskie będą wywierać pozytywny wpływ na zdrowie.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4589
Dzieki, dlatego wlasnie wole na sfd rozwiac moje watpliwosci.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę dla ekto

Następny temat

Proszę o pomoc (ustalenie diety)

Wywiad z Natalią Czajkowską Jakie lody mają najmniej kalorii? Trening redukcyjny - intensywność Suplementy w trakcie treningu - co możemy wykorzystać? Trening gwiazd Hollywood - czy jesteś jedną z nich? 07-08.10.2017 Mistrzostwa Polski Juniorów i Weteranów - WYNIKI Zawodniczki bikini fitness w seksownej bieliźnie Funkcje motoryczne - dlaczego są ważne?