Witam!!! Od kilku dni "wertuję" sfd i muszę przyznać, że dowiedziałam się już kilku ciekawych rzeczy, szczególnie o ćwiczeniach aerobowych (to akurat interesuje mnie najbardziej, ponieważ moim celem jest spalenie tłuszczyku). Ale teraz główny problem... Mam w domu hula hop i od czasu do czasu kręce. Szukałam na forum informacji na temat tego "sprzętu", ale szczerze mówiąc nie rozwialiście moich wątpliwości-znalazłam chyba 2 linki, z których nic nie wynikało. Otóż moje pytanie jest następujące: czy kręcąc hula hop można zeszczupleć w talii? Mówi sie, że tak, jednakże podczas ćwiczeń z kółkiem mam wrażenie, że mm. brzucha pracują mi minimalnie- bardziej odczuwam pracę mm. bioder i ud jako stabilizatorów. Muszę zaznaczyć, że kręcenie hula hopem idzie mi naprawdę nieżle-mogłabym z pól godzinki bez błędu. Gdy dopiero zaczynałam się uczyć kręcenia miałam na tyle nieskoordynowane ruchy, że ponaciągałam sobie mięśnie brzucha i przez tydzień nawet ciężko było mi oddychać z tego powodu (ból mm.). Wtedy czułam, że one pracują! Ale teraz? Sama już nie wiem... Dlatego BARDZO PROSZĘ o wypowiedź jakiegoś EKSPERTA na ten temat. Czy faktycznie można zeszczupleć w talii przez kręcenie hula hopem, a jeśli tak, to jak długo i jak często należy kręcić? Z góry dzięki.
Dolaczam sie do pytania. Rowniez czekam na jakas odpowiedz ,ale chyba sie nie doczekam. Czy nikt tu nic nie wie na temat hula hop?
1087408436000
SFD
Wysłana - 16 czerwca 2004 21:34
No właśnie. Chyba się zawiodłam...Myślałam, że mogę liczyć na jakąś pomoc - w końcu chyba po to te forum jest. Przez ten brak wsparcia z Waszej strony tylko się zniechęcam :(
1087414479000
Evangelion
Wysłana - 17 czerwca 2004 23:51
heheheheheh.....to wybacz, ale dość prędko....
Ja nie pomogę, nie mam pojęcia o hula-hop ;> Ale nie wydaje mi się to dobrym ćwiczeniem aerobowym, zakres ruchu jest minimalny. Piszesz, że czułaś pracę brzucha - ewentualnie, przy dużej koncentracji i napięciu tych mięśni, mogłoby to posłużyć za trening właśnie na brzuch (tak jak skakanka na łydki
) ale raczej nie do spalania tłuszczu. Rzekłem ;>
Zireael deith blath caerme...there will be a day, there will be...
Rytm mojego życia wyznacza miarowy stukot skakanki i kropel potu na betonie - there will be a day, there will be
Traenen auf den auf die Stange eingeklemmte Haenden...meine Haenden?
1087509097000
NiMrOdEL
Wysłana - 18 czerwca 2004 18:58
No niby na talię działa. Ale to trzeba pokręcić troche. Jakieś 15 minut co najmniej. To jest tak jak ze skakanką- też się zaleca co najmniej 15 minut. Hula-hop właściwie działa na brzuch i pośladki. Można w sumie zauważyć że właśnie głównie te części ciała trzeba napiąć żeby kółeczko nie spadło. Na talię polecam po hula-hop (gdy te partie są rozgrzane)- boczne rozciąganie lub wszelkie skręty
kiedys juz zadalem podobne pytanie http://www.sfd.pl/temat28412/ moze ten link ci troche pomoze, ja podczas krecenia odczuwalem prace miesni brzucha wiadomo z czasem miesnie sie do tego przyzwyczaily i mozna odniesc takie wrazenie ze to juz nie dziala mimo tego od czasu do czasu siegam po to koleczko, dla poczatkujacych polecam wieksze kolka z czasem mozna przejsc na mniejsze (kreci sie trudniej), ja zaczynalem od mniejszego i w pierwszym okresie wydawalo mi sie ze to kolko jest zepsute i nie dziala , polecam
1087581933000
SFD
Wysłana - 20 czerwca 2004 10:41
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie:) Ja mam te największe kółko, takie ze sklepu zabawkowego, leciutkie:)No ale chyba takie lekkie trudniej jest utrzymac? Przynajmniej takie mam wrazenie... Jak sie mylę, to poprawcie. Pozdrawiam!!
1087720864000
Rogue
Wysłana - 20 czerwca 2004 13:37
Poradzę Ci coś jeszcze...idź do skpeu sportowego i poproś o hula hop dla gimnastyczeka albo przynajmniej takie cieższe - kilogramowe . Ciężar jest rozłozony po całym obwodzie więc go tak bardzo nie odczujesz za to lepiej będą pracowały mięśnie...Nie wiem nawet czy takie kola można latwo dostac , swoje kupulam z 15 lat temu...Pozdrawiam!
ps.mozesz sprobowac krecic 2 :P
..Mo` NRG...
1087731420000
SFD
Wysłana - 21 czerwca 2004 16:42
Dzięki za radę z tym cięższym hula hopem. Popytam na mieście, może uda mi się faktycznie takie kupić. Ale takim zwykłym chyba też można osiągnąć niezłe wyniki, ważne tylko żeby kręcić systematycznie:) Pozdrówki!
1087828977000
mat
Wysłana - 22 czerwca 2004 00:06
ja krece na zwyklym i jest ok tyle ze jest dosyc lekkie i rzeczywiscie zanim mi zaczelo wychodzic kosztowalo mnie to duzo nerwow