Witam wszystkich! Już długi czas nosiłem się z zamiarem debiutu w tym dziale, jednakże nie bardzo miałem pomysł z czym wystartować, żeby nie wyłapać bana na dzień dobry
Okazja nadarzyła się sama, a mianowicie załapałem się w Lidlu na filet z kurzego uda z 30% rabatem na okoliczność krótkiego terminu przydatności do spożycia
Wówczas naszła mnie myśl, żeby w domowych warunkach pokombinować z produkcją mięsa będącego podstawą dań typu kebab/gyros itp...
Składniki:
- filet z uda kurczaka
- olej/oliwa
- przyprawy: (w moim przypadku bazą była przyprawa gyros firmy Kamis, a także pieprz biały, czosnek granulowany, cynamon i sok z pomarańczy)
Wykonanie:
1. Filety lekko rozbijamy
2. Sporządzamy marynatę, u mnie sok i cynamon poszły na sam koniec, po uprzednim natarciu filetów mieszanką oleju, pieprzu, czosnku i mieszanki gyros
3. Odstawiamy do lodówki (w moim przypadku było to około 24h)
4. Nadziewamy filety na rożen, z uwagi na poziome ułożenie rożna w piekarniku dodatkowo spiąłem mięso metalowymi wykałaczkami; dobra byłaby też siatka wędliniarska do szynki
5. Instalujemy mięso w piekarniku, na opiekaczu z termoobiegiem - dałem 200 st. Celsjusza, po wstępnym zrumienieniu zmniejszyłem do 180
6. Po około 30 minutach (zależnie od ilości mięsa na rożnie) skrawamy opieczone mięsko; resztę można opiekać dalej lub zrobić to później w miarę potrzeby/apetytu
Wartości odżywcze na 100g:
B - 17,8
W - śladowe ilości
T - 6
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2010-11-25 19:12:42