logo
zamknij zamknij

Glutation - "matka antyoksydantów"

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26493

5 5 4
napisał(a)
menelek
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 603 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12851
Glutation (GSH, γ-glutamylocysteinyloglicyna)
Organiczny związek chemiczny, trójpeptyd zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, jest najbardziej rozpowszechnionym i najobfitszym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) występującym w komórkach ssaków oraz drobnocząsteczkowym tripeptydem budującym żywe komórki.

Właściwości
Ma właściwości przeciwutleniające, które przejawiają się w odtwarzaniu grup tiolowych -SH w białkach, w których uległy one utlenieniu do grup sulfonowych -SO3H lub wiązań disiarczkowych -S-S-. Dzięki odwracalnej reakcji odrywania lub przyłączania elektronów glutation działa w ustroju jako układ oksydo-redukcyjny chroniący grupy -SH białek przed utlenieniem. Bierze też udział w procesie oddychania i jest koenzymem niektórych enzymów oksydo-redukcyjnych. W formie zredukowanej, dzięki wolnej grupie tiolowej służy do redukcji nadtlenków (np. nadtlenku wodoru). Wyłapuje reaktywne czynniki elektrofilowe ochraniając komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.

Funkcje
Glutation umożliwia usuwanie z ustroju związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn. Na przykład często zażywany lek przeciwbólowy paracetamol jest metabolizowany do hepatotoksycznego (z łac. hepar - wątroba, hepatotoksyna - substancja toksyczna dla wątroby, substancja uszkadzająca wątrobę) N-acetylo-para-aminobenzochinonu. Toksyna ta jest przyłączana w wątrobie do glutationu. Nadmierne lub długotrwałe podawanie tego leku (paracetamol, czyli 4’hydroksyacetanilid), przy równoczesnej małej podaży metioniny w pokarmie powoduje zużycie glutationu zawartego w ustroju, co z kolei jest przyczyną uszkodzenia (martwicy) wątroby. Dlatego konieczne jest podawanie wraz z paracetamolem metioniny. Metionina jest wykorzystywana do syntezy glutationu.

Glutation jako antyoksydant neutralizuje wolne rodniki w wątrobie i detoksyfikuje pestycydy (nawet do 60%). Zredukowany glutation jest syntetyzowany (wytwarzany) w każdej komórce organizmu przez witaminę C. Organizm sam potrafi go wytworzyć w obecności witaminy C i N-acetylocysteiny, dlatego aminokwas endogenny cysteina musi być też dostarczana z pożywieniem, ale jej nadmiar może być groźny dla zdrowia.

Zredukowany glutation jest wszechobecnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem) zaangażowanym w wiele funkcji komórkowych takich jak detoksyfikacja, transport aminokwasów, produkcja koenzymów oraz recykling witamin E i C. Pełniąc swoją rolę najskuteczniejszego środka oczyszczającego nukleofile, glutation blokuje swobodne i radykalne uszkodzenia wszelkiego rodzaju tkanek. Glutation jest substancją wykorzystywaną, na poziomie komórkowym, na pierwszym miejscu w obronie organizmu. Odgrywa on kluczową rolę w funkcjonowaniu oraz rozmnażaniu limfocytów w celu zwalczania organizmów takich jak bakterie, pasożyty oraz wirusów. Na podstawie badań naukowych, przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowaną śmiercią komórkową (apoptozą). Niestety wraz z wiekiem poziom glutationu obniża się. Glutation koncentruje się głównie w wątrobie, gdzie odgrywa funkcje głównego czynnika detoksyfikacyjnego. Jest on głównym naturalnie występującym detoksyfikatorem w komórkach. Inne mniej liczne detoksyfikatory takie jak witaminy C i E w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, użytecznej formy (tzw. zredukowanej). Glutation w płynach międzykomórkowych absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia detoksyfikuje płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek.

Ten silny antyutleniacz zawierający siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2O2 w tłuszczach i w samym cyklu glutationowym. Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego. Glutation musi być produkowany przez samą komórkę. Aby podnieś poziom glutationu, trzeba dostarczyć organizmowi składniki potrzebne do jego syntezy w organizmie. Łatwo jest o glicynę i kwas glutaminowy, ale trudności z cysteiną ograniczają jego produkcję. Wykazano natomiast, że witamina C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu. Witamina C, E oraz beta-karoten są także silnymi antyoksydantami i chronią neurony przed toksycznym działaniem wielu czynników.

Glutation jako antyoksydant stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym, ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego.

Glutation działa jako substancja odtruwająca oraz uczestniczy w enzymie peroksydazie glutationowej zawierającym selen. Bierze także udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych.

Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. Ten peptyd występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są nerki, wątroba i soczewka oka. W sytuacji zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi następuje konieczność dostarczania glutationu z dietą.

Glutation umożliwia detoksykację (nukleofilowy odtruwacz).

Występowanie
Glutation występuje w formie różnych izomerów. Żywność bogata w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta (najlepiej stosować soki z tych warzyw).

Patologia
Niski poziom glutationu we krwi wskazuje na stan chorobowy. Glutation jest naturalną substancją przeciwutleniającą, a spadek jego poziomu oznacza, że organizm nie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki w mózgu i innych narządach. Dochodzą do tego problemy z trawieniem pokarmów i spadek odporności organizmu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutation

Jako, że ostatnio kilka osób zainteresowało się Glutationem - wrzucam ten artykuł, który NIE JEST mojego autorstwa.
1

wujek dobra rada xD

napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 911 Napisanych postów 11900 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 147008

Glutation jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.


Związek ten jest tripeptydem składającym się z reszt aminokwasowych takich związków, jak cysteina, glicyna czy kwas glutaminowy.
Glutation występuje naturalnie we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, poza nimi jest nietrwały.

  1. 1. Jakie zadania pełni glutation?
  2. 2. Jak zadbać o prawidłowy poziom glutationu?
  3. 3. Co może zaburzać wydzielenia glutationu?

Jakie zadania pełni glutation?

Głównym zadaniem glutationu jest wzmacnianie komórek oraz chronienie ich przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Glutation bierze również udział w wydalaniu z organizmu toksyn, wiążąc je i wspomagając wydzielanie z moczem. Dzięki niemu organizm jest zdolny do pozbywania się metali ciężkich, takich jak arsen, ołów i rtęć, a także pestycydów, spalin samochodowych oraz związków kancerogennych.

Glutation wzmacnia również system autoimmunologiczny oraz opóźnia procesy starzenia się.
Co więcej, glutation uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów.

Glutation jest niezbędny osobom aktywnym fizycznie, gdyż sprzyja procesom regeneracji, skracając jej czas, wpływa również na sprawność i utrzymanie siły mięśniowej.

Warto zaznaczyć, że glutation hamuje aktywność kortyzolu, określanego często hormonem stresu.

Mówi się również, że glutation jest przeciwnością homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny jest wskaźnikiem choroby i ryzyka śmierci, podczas gdy wysoki poziom glutationu jest wskaźnikiem stanu zdrowia i witalności organizmu.

Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.
Bez glutationu nie ma życia. Każda komórka w organizmie produkuje glutation. Zapotrzebowanie na ten naturalny antyoksydant jest bardzo duże, ponieważ jest on szybko zużywany pod wpływem wielu czynników.

[paragraf]Jak zadbać o prawidłowy poziom glutationu?[paragraf]
Glutation znajduje się w jedzeniu. Żywność bogata w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta. Warto włączyć te produkty do swojej diety.

Pomocne może być również włączenie do diety dobrej jakości białek serwatkowych.

Należy jednak pamiętać, że jest glutationu w pożywieniu jest niewiele, ponad to musi przejść szereg procesów, aby dostać się do komórki. Spożywając dużą ilość awokado, czy brokułów dostarczamy jedynie materiału, z którego nasz organizm może wyprodukować część przydatnego przeciwutleniacza.

By umożliwić naszemu organizmowi syntezę glutationu należy zadbać o obecność w diecie kwasu foliowego, witaminy B6 oraz B12. Są one bardzo istotnymi składnikami w procesie produkcji glutationu. Witamina B6 jest wymagana do produkcji cysteiny z homocysteiny
Recykling glutationu wspomagają również przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E, a także selen. Ten ostatni znajdziemy w orzechach brazylijskich.

Wśród suplementów diety, na które warto zwrócić uwagę pod kątem wspomagania produkcji glutationu, można wymienić kwas alfa liponowy oraz glutaminę.

Nie poleca się natomiast suplementowania samego glutationu.

Produkcji glutationu sprzyja również aktywność fizyczna. Pod warunkiem, że nie doprowadzamy do przetrenowania lub tez nie wprowadzamy organizmu z stan chronicznego stresu, wykonując przykładowe długie sesje cardio każdego dnia.

Co może zaburzać wydzielenia glutationu?

Do powszechnych niedoborów glutationu w organizmie może doprowadzić nadmiar stresu, zanieczyszczenia środowiska, nieodpowiednia dieta, promieniowanie, leki syntetyczne, urazy, kontuzje, infekcje.
Na niedobory glutationu szczególnie narażone są osoby starsze, chronicznie cierpiące na zmęczenie, a także osoby z chorobami serca, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą, autyzmem, chorobami nerek i wątroby, zapaleniami stawów, astmą, nowotworami oraz przewlekłymi infekcjami.

Podsumowując, glutation jest podstawowym i niezbędnym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka. Sportowcy i osoby cierpiące na choroby przewlekłe powinni szczególnie zadbać o jego właściwy poziom.
Zadbaj więc, aby w Twojej diecie znalazły się takie produkty, jak awokado, brokuły, brukselka, czosnek czy kapusta. Pamiętaj o dostarczaniu odpowiedniej ilości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i selenu. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej. Pomocne mogą być również takie suplementy jak kwas alfa liponowy oraz glutamina.

Do poczytania:
http://www.sfd.pl/TAD_600-t789263.html
http://www.sfd.pl/Wątroba__podwyższony_ALAT_i_ASPAT-t633518.html
http://www.sfd.pl/tad_600_glutation_pytanie_i_relacja._-t1079773.html



Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 11:40:56
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
menelek
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 603 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12851
PL apteka :

ImmunActif, kapsułki, 30 szt
Klarin Perfekt, tabletki, 30 szt
Nutrof, kapsułki, 36 szt
Nutrof Total, kapsułki, 30 szt

Tyle z PL apteki. Zostają jeszcze zagraniczne strzały. Powyższe produkty to produkty złożone - w składzie posiadają glutation + wiele innych składników. Nic innego z PL apteka i Glutationem nie odnalazłem.

wujek dobra rada xD

napisał(a)
B-50
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 15470 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 90464
sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

napisał(a)
lysay
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 878 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 40575
czyli glutation + Metionina i nie straszne orale?

"Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną."
Mat 26, 52.

napisał(a)
Roid_rage
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1453 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 20850
ImmunActif, kapsułki, 30 szt
Klarin Perfekt, tabletki, 30 szt
Nutrof, kapsułki, 36 szt
Nutrof Total, kapsułki, 30 szt

Klarin i nutrof bralem ale jako wspmagacze wzroku

Jako sam glutat. to jest lipa male dawki i dostepnosc.
Lepsze juz w postaci injekcji lub jako prekursor - NAC

".... Then we'll see which are better, his steroids or mine"

napisał(a)
jordanwlkp
Ekspert
Szacuny 112 Napisanych postów 20544 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 125836
sog duchowy bo inne nie wchodzi

DreamChaser

napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10594 Napisanych postów 42166 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
też się pod to podpisze sog ;]
napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10594 Napisanych postów 42166 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Roid_rage w aptekach pl nie ma injekcyjnego. Ja mam włoskie 4ml/650mg. Na najbliższym cyklu napewno znajdę miejsce dla TADa.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pytanko?

Następny temat

gino?

Pieczone nogi kurczaka z warzywami

Agnieszka Andrzejewska w ciąży!

Jacek Kramek - ocena sylwetki

Leksykon suplementacji: Glutamina

Jak powrócić po kontuzji?

Przysiady czy suwnica - co lepiej wpływa na pośladki?

Czym wspomóc termogenezę i odchudzanie?

Leksykon suplementacji: arginina