Temat został odczytany 1866 razy
słowa kluczowe: glutamina 
Autor

Glutamina

SFD

Wysłana - 10 marca 2004 22:34    Edytuj Cytuj
Czym się różni L-glutamina od peptudu glutaminy?
Byłem święcie przekonany że L-glutamina jest lepsza do momentu kiedy przeczytałem artykuł www.sterydy.pl/l1.html

BYK

Wysłana - 10 marca 2004 22:44    Edytuj  Cytuj
Peptyd utrzymuje się z wyselekcjonowanych nasion zbóż. Glutamina w formie peptydu (dzięki właśnie wiązaniom peptydowym) uwalniana jest stopniowo do organizmu - pozwalając na utrzymanie wysokiedo stanu anabolicznego przez dłuższy czas - dlatego częśto polecana jest na noc, kiedy nie ma dostępu skladników odżywczych przez pare h

czysta l-glutamina - jest preparatem uzyskanym syntetycznie. Po spożyciu wykorzystywana jest szybko i za pewnia znacznie większy poziom anabolizmu niż peptyd - tyle że utrzymuje go przez krótszy czas. Dlatego najlepiej jest przyjmować ją w małych dawkach często - najkorzystniej gdy narażeni jesteśmy na duży stres kataboliczny - rano, po treningu

Ha - teraz zauważyłem że w tym arcie masz już to napisane
więc o co konkretnie pytasz skoro wiesz czym się różnią?

Zmieniony przez - BYK w dniu 2004-03-10 22:47:17

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Specjalista -

SFD

Wysłana - 10 marca 2004 22:53    Edytuj Cytuj
Misiek ogolnie peptyd lepiej stosowac przed snem i nawet dodawac do pislkow.Glutamina zas swietnie nadaje sie rano i po przebudzeniu.

Peptyd jest substyancja naturalna, glutamina wytworzona syntetycznie.
Moim zdaniem jesli masz wybrac pomiedzy peptydem i glutamina, to zdecydowalbym sie na to drugie.Peptyd mozesz wziasc dodatkowo i brac przed snem.

SFD

Wysłana - 10 marca 2004 22:54    Edytuj Cytuj
A więc BYKu co lepiej kupić peptyd czy L-glutamine?
Chciałem kupić L-glutamine i przyjmować tak:

Dni treningowe - rano na czczo 5g kreatyny + 5g glutaminy + 30g glukozu ,
po treningu 5g kreatyny + 5g glutaminy + 50g Carbo , 30min przed snem 5 g glutaminy

Dni nietrenongowe - rano na czczo 5g kreatyny + 5g glutaminy + 30g glukozu , 30min przed snem 5 g glutaminy

Czy dobrze to rozplanowałem?
Chcę zaznaczyć ze mam jeszcze białko serwatkowe.

BYK

Wysłana - 10 marca 2004 23:01    Edytuj Cytuj
Powiem Ci tak

czystą L-glutaminę chwaliłem sobie w dawkach nawet 5-7g jako antykatabolik
a jak wspomnę peptyd o nazwie Glutaforce firmy której nazwy wymieniać nie będę - to mnie coś bierze - 100 zł w błoto wyrzucone, zero efektów
nie wiem czy jeszcze kiedyś zdecyduje się na peptyd

Może i inni chwalą sobie peptyd brany na noc - ja się przejechałem na nim - może przyczyną była niezbyt wysoka jakość tego konkretnego produktu - wole więc brać to co na mnie działało - czystą glutę

Zmieniony przez - BYK w dniu 2004-03-10 23:05:37

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
Specjalista -

SFD

Wysłana - 10 marca 2004 23:06    Edytuj Cytuj
Dobrze rozplanowales niemniej jestem zwolennikiem stosowania mniejszych dawek glutaminy(3g) i czesciej.
Zreszta i tak chyba cie moja opinia nie interesuje ;)

BYK

Wysłana - 10 marca 2004 23:09    Edytuj Cytuj
Rano i po treningun może zostać 5g
przed snem lepiej podzielić na 2 porcje po 2,5g - jedna na 1h przed snem druga tuż przed kimą
więcej gluty zostanie wtedy w ustroju

Specjalista -

ziki2000

Wysłana - 10 marca 2004 23:58    Edytuj Cytuj
Takze stosowalem glutaminke ale w dawkach 15g dziennie przez dluzszy okres i sprawdzila sie...co do peptydu bralem tez ale nie czulem zadnej roznicy kiedy jego bralem i kiedy odstawilem...dobrze jest jego dodac na noc do odzywki bialkowej np....
Ogolnie malo firm ma peptyd,a czysta gluta jest dosc tania olimpu jak i innych firm...olimpu ma takze dobre rozdrobnienie,co nie mozna powiedziec o wszystkich firmach...

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

Coolbart

Wysłana - 11 marca 2004 06:39    Edytuj Cytuj
Ja tam jestem bardziej z lgluta, zawsze szybko dziala itp. mozesz smialo brac z OLIMPa jest tania i najwyzszej jakosci.

"Trening i wiara zrobią ze mnie cara"
Znawca -

anar

Wysłana - 11 marca 2004 06:59    Edytuj Cytuj
Twoj plan suplementacji jest jak najbardziej prawidlowy, dlatego jezeli nie masz kasy na l-glutamine i peptyd, to postaw na ta pierwsza.

Znawca -

Paul_S

Wysłana - 11 marca 2004 07:41    Edytuj Cytuj
Ja rowiniez sobie chwale glutamine OLIMP'u,
kiedys bralem peptyd tylko Trec'a i nie bylo jakis szczegolnych efektow.

ANIMAL

Odpowiedzi jest na 4 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Glutamina

Strony:  pierwsza  2  3  4   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.