Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Garść pytań przed treningowych, regeneracja odrzywanie itp

udreka

Wysłana - 04 sierpnia 2010 14:28    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam wszystkich, przygotowuje się do zaplanowania swojego treningu i diety. Jednak nie jest to moje pierwsze zderzenie z dietą czy ćwiczeniami, mam na swoim dorobku już trochę ponad rok ćwiczeń z wieloma przerwami, spowodowanymi najróżniejszymi przyczynami przeważnie niezależnymi odemnie. Tyle że dotychczas ćwiczyłem przy użyciu 2x sztangielek 10kg, drążka i małego zestawu fitnes... (coś w stylu tego co kiedyś dawno temu reklamował Chuck Norris :P) Efekty nie były oszałamiające ale jednak były jakieś. tzn z poniżej 60kg doszedłem do 71 przy wzroście 181cm.. wiem, wiem szaleństwo ale dla ektomorfika, którym jestem to już coś.

Chcę wznowić swój trening z tym że za nieco ponad miesiąc powinienem mieć dostęp do w pełni wyposażonej siłowni... i tu się pojawiają moje pytania względem Was.

Pracuje na 3 zmiany jestem ektomorfikiem, w pracy mam tylko 15min na przerwe z dojściem do stanowiska pracy... (czyli mało czasu na jedzenie) Praca jest fizycznie ciężka, muszę w ciągu 8h wypić od 2 do 4l wody.. co nie sprzyja wzrostowi...

Ogólnie muszę zmieścić 3650 kalorii w 4 posiłkach tyle że pracuje na 3 zmiany, to jak mam to pogodzić bo jak np. o 6 kończe zmianę nocną i wracam do mieszkania spać to, to co jem mam traktować jak śniadanie czy jak kolacje? :P albo jak wracam koło 23 po 2 zmianie to załącza mi się jedzenie... i co tu jeść przed snem.. po ciężkiej pracy fizycznej? :P

Jak mam rozplanować wszystkie posiłki w stosunku do moich zmian?
Czy to zapotrzebowanie obliczone według http://www.sfd.pl/Dieta_na_masę__dodatkowe_kg_dla_wszystkich_potrzebujących!-t240536.html tego artykułu mi wystarczy?

Obecnie mam wakacje i muszę, zregenerować stawy jak i mięśnie po pracy - które mam mocno nadwyrężone ( a jeszcze nie zacząłem treningu siłowego..) W mojej pracy najwięcej dostają stawy kolanowe, czworogłowe ud, mięśnie krzyża i ogólnie dłonie i przedramienia rąk, są jak z drewna xD
Najgorzej jest ze stawami kolanowymi które bolą kiedy np usiodę po turecku albo trzymam jakoś na boku nogę, jak najszybciej zregenerować te mięśnie i stawy?

Obecnie ważę 59(tzn kupiłem wagę w tesco i odjęła mi 2kg w stosunku do starej to nie wiem ;p) przy wzrośnie 181 wiek 25 lat
(strasznie spadłem z wagą w pracy w ciągu niespełna 2 miesięcy 7kg)
Reasumująć jak pogodzić 4 posiłki w tym jeden trwający 7min z 3650 kaloriami i 3 zmianami w pracy? (oczywiście celem tej diety jest masa)
Jak najszybciej zregenerowawać mięśnie i stawy? Myślałem o streatchingu...
Zastanawiam się między splitem a act, obydwa treningi już stosowałem... tyle że nigdy nie miałem dostępu to full opieczętowanej siłowni...

Nie wiem w jakim dziale to zamieścić dlatego proszę o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie :)

Waga: 59-60

Wzrost: 181

Cel treningowy: Masa

Staż treningowy na słowni: 1~ rok?

Uprawiane inne sporty: 8h ciężkiej harówy ^^

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): full osprzęt siłownia

Dieta: Masowa w trakcie przygotowania...

Przeciwskaznania medyczne: Raczej brak

Zażywane suplementy: Brak

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 04 sierpnia 2010 15:07 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł
Olimp - Massacra

CENA: 99.00zł
SFD - SFD Leucine Carboplus

CENA: 22.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

spaiter

Wysłana - 04 sierpnia 2010 15:07    Edytuj Cytuj
ACT lub FBW.

Dieta" dział "Odżywianie"

na przyszłość, w tym dziale pytaj tylko o trening

www.pajacyk.pl

Jeśli pomogłem kliknij w pajacyka.
Ekspert -

udreka

Wysłana - 04 sierpnia 2010 16:23    Edytuj Cytuj
Ok, ale co z regeneracja?

hilde

Wysłana - 04 sierpnia 2010 16:30    Edytuj  Cytuj
witaminy,zma

spaiter

Wysłana - 04 sierpnia 2010 16:48    Edytuj Cytuj
Suplementy na pewno sie przydzacą, jakieś biało,gainerek,BCAA itp...
zdr

www.pajacyk.pl

Jeśli pomogłem kliknij w pajacyka.
Ekspert -

Darek62

Wysłana - 04 sierpnia 2010 17:54    Edytuj Cytuj
http://stronglifts.com/stronglifts-5x5-beginner-strength-training-program/
Bardzo dobry trening i WSZYSTKO wytłumaczone najprościej jak się da od A do Z.

udreka

Wysłana - 16 sierpnia 2010 15:38    Edytuj Cytuj
Ale nie wszystko na raz... ;p (witaminy,zma,jakieś biało,gainerek,BCAA itp...)

spaiter - co do FBW to w pierwszej kolejności muszę poznać maksymalny ciężar jaki podniosę na daną partię, ale to wliczać te testy do treningu?
Tzn. jak poznam maksymalny ciężar na daną grupę to kontynuować trening, czy jak?
Darek62 - a gdzie jest jakiś link jak wygląda ten trening, bo nie z ang tak dobry nie jestem, a większość co tam pisze to o zaletach tego treningu itp. a nie zauważyłem rodzaju ćwiczeń jaki osprzęt itp...

rion10

Wysłana - 16 sierpnia 2010 16:18    Edytuj Cytuj
to że pracujesz na 3 zmiany nie powinno Ci bardzo zaszkodzić dopasuj swój plan jedzenia i trenowania pod aktualną zmianę , to że pracujesz na 3 zmainy oznacza tylko przesunięcie godzin jedzenia spania co ciągnie za sobą pewne utrudnienia ale wszystko do agarnięcia

Co do diety musisz mieć tych posiłków więcej niż 4 , jesz tuż przed wyjściem do pracy, jeden w pracy i tuż po przyjściu to powiedzmy 10 godzin to już 3 posiłki więc jeszcze 2-3 spokojnie zmieścisz

w pracy jesli możesz się choć napić pomysl od jakims białku lub gainerze jako zamieniku posiłku, to dobry sposób jak masz mało czasu ale to tak poza tym posiłkiem na który masz 15 minut

trening pełna dowolność w zależności od sprzętu , czy to split czy fbw lecisz co chcesz tylko daj do oceny

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak
Ekspert -

Darek62

Wysłana - 16 sierpnia 2010 17:30    Edytuj Cytuj
Przecież wszystko jest wytłumaczone wręcz łopatologicznie łącznie z pokazanymi
na filmikach ćwiczeniami, progresją, potrzebnym sprzętem, progresją,a nawet
propozycją diety.

udreka

Wysłana - 18 sierpnia 2010 17:49    Edytuj Cytuj
Mówisz o tych filmikach, każdy kręcony z inną osobą i w innym miejscu?

Darek62

Wysłana - 18 sierpnia 2010 18:56    Edytuj Cytuj
Przecież jak byk masz napisane: workout A i workout B z podanymi na zielono
ćwiczeniami jakie należy w dzień A i B wykonywać. I trzeba kilknąć na ćwiczenie-
jest to równocześnie link do obszernych objaśnień i filmiku jak należy je prawidłowo
wykonywać.
Przecież tam wszystko wytłumaczone i przedstawione jest tak, że prościej już się nie da.

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Garść pytań przed treningowych, regeneracja odrzywanie itp

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.