Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

GLUTAMINA -badania naukowe, czyli przeznacz pieniądze na co innego ;)

iveride

Wysłana - 03 stycznia 2010 20:07    Edytuj
a przypadkiem kwas glutaminowy nie jest przekształcany w glutaminę?
akurat glutaminiany są uważane za szkodliwe bo przekształacają się w kwas glutaminowy.
a glutamina także jest przekształcana w kwas glutaminowy.

Dlatego glutamina może być podobnie szkodliwa jak glutminian sodu 9a o tym mozna sporo poczytać).

faftaq

Wysłana - 08 stycznia 2010 23:01    Edytuj
chyba nie do konca

Układanie diet i konsultacje z zakresu żywienia i suplementacji we wspomaganiu wysiłku i pracy nad estetyką sylwetki: diet.sportowa@gmail.com
Ekspert -

Szpaner93

Wysłana - 19 stycznia 2010 18:49    Edytuj
Hmm, ja chcialem kupic sobie extra glutamine w czasie okolo tygodniowej przerwy miedzy cyklami. Tzn. wtedy kiedy mozna sobie w koncu wypic piwko, zjesc troche wiecej, troche mniej itd. Czyli tak w skrocie to nie warto? Hmm, chyba wybiore BCAA lub HMB lub Tauryne zamiast.

Kazdy rozstep to w obwodzie postep!

davidooo

Wysłana - 28 stycznia 2010 10:52    Edytuj
hmb tez nie dziala ( jak mówią badania )

bcaa najlepiej z tych wymienionych

davidooo2@o2.pl
Znawca -

radosny021

Wysłana - 09 lutego 2010 13:59    Edytuj
A ja mam pytanie co do glutaminy właśnie.
Spotkałem się, że na forum są również zwolennicy glutaminy ( i to nie początkujący itp) wiele osób twierdzi, że działa, wiele, że nie- można by się sprzeczać. Ostatnio czytałem wywiad z młodym utalentowanym zawodnikiem MMA, zapytany o suplementy, mówił, że w okresie przygotowawczym przed zawodami brał tylko glutamine (trening 2x dziennie)
i teraz - jeżeli chodzi o kulturystów, bądź ludzi którzy ćwiczą na siłowni 3x w tygodniu to może rzeczywiście glutamina jest zbędna.
A co jeżeli ktoś trenuje intensywnie codziennie (biegi,siłownia,pływanie,sztuki walki - dla przykładu) jak wiadomo wtedy organizm jest osłabiony itp. Czy wtedy glutamina jest potrzebna ,a raczej konieczna? Czy w tym wypadku również różnica nie będzie odczuwalna?
Z góry dziękuje za odpowiedź:)

faftaq

Wysłana - 09 lutego 2010 14:34    Edytuj
Moje stanowisko jest następujące: bardzo wiele wskazuje na to iż suplementacja glutaminą nie ma istotnego znaczenia dla sportwoców w ktokescie hamowania katabolizmu powysilkowego, wyplywu na sile czy wytrzymalosc silową, lub skład ciała.

Testuj jak chcesz. wyrobisz sobie zdanie

Układanie diet i konsultacje z zakresu żywienia i suplementacji we wspomaganiu wysiłku i pracy nad estetyką sylwetki: diet.sportowa@gmail.com
Ekspert -

dymek07

Wysłana - 10 lutego 2010 16:47    Edytuj
przydałoby się jeszcze zrobić arta na temat argininy
bo to przydatny środek i popularny

Zmieniony przez - dymek07 w dniu 2010-02-10 16:48:48

Golan

Wysłana - 15 lutego 2010 22:33    Edytuj
Wedlug mnie glutamina dziala ;) ale acylowana. A zwykla 30 gram po treningu dla mojej wagi. Pozdrawiam

The greatest feeling you can get in a gym, or the most satisfying feeling you can get in the gym is...,
The Pump!

Arnold Schwarzenegger

ARNOLD IS NUMERO UNO

ambroziak

Wysłana - 15 lutego 2010 22:39    Edytuj
W aktualnym numerze Perfect Body jest artykuł o argininie. Poświęcam jej też bodaj 3 rozdziały mojej książki - Legalne Anaboliki.

S. Ambroziak
Specjalista -

faftaq

Wysłana - 15 lutego 2010 22:58    Edytuj
o argininie chetnie bym poczytał

zbiór badań napewno wrzucę, jak zrobię wiosenne porządki w dziale.

ksiązkę Legalne Anaboliki z ciekawosci musze przeczytać, ale jak kupię - to wyslę pozwolę sobie pocztą wysłać dedykację

chyba ze gdzies przy jakiejs okazji będzie mozliwosc spotkania (wlasnie, są jakies konferencje z Twoim udziałem Sławku?)

narazie leci do mnie chemia zywnosci w trzech tomach...

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-15 23:05:04

Ekspert -

Odpowiedzi jest na 42 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Temat zamknięty

GLUTAMINA -badania naukowe, czyli przeznacz pieniądze na co innego ;)

Strony:  pierwsza  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.