logo
zamknij zamknij

Filet z kurczaka - fotoprzepis :-]

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 45160

0 5 0
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968
Często słyszę, że ktoś nie je kurczaka bo nie potrafi go przyrządzić, a tu akurat mama wyjechała na 2 tyg na wczasy, albo zaczynają się studia... A nie jest to wcale takie trudne...

Przepis będzie na duszone filety z kurcząt.

No to do dzieła, proszę nie komentować dopóki nie skończę


Czego będziemy potrzebować...

filet z kurczaka (ja przyrządzam ok 500g - bo tylko taką patelnią dysponuję, jak masz większą - możesz więcej zrobić i później odgrzewać)
cebula (wg uznania - ja biorę pół średniej cebuli na 500g kurczaka)
mąka
pieprz mielony i ziarnisty
sól
liść laurowy
woda

patelnia
nóż
deska do krojenia
talerz
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Na patelnię lejemy wodę, mniej więcej 1,5-2 cm wysokości, wrzucamy posiekaną cebulę, kilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu.
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Nasze filety myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy tłuszcz/kości jeśli są, kroimy na kawałki (wielkość dowolna - zależy od upodobań). Solimy z każdej strony.
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Sypiemy też pieprzem z każdej strony (jak ktoś lubi pieprzne to daje więcej, jak nie to mniej).
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Sypiemy trochę mąki na talerz i obtaczamy naszego kuraka w niej, tak, żeby cała jego powierzchnia była w mące.
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Robimy tak ze wszystkimi kawałkami, w międzyczasie wstawiamy patelnię na ogień.
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Czekamy aż woda zacznie się gotować.
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Kiedy to się stanie wrzucamy naszego kuraka na patelnię i zmniejszamy ogień.
1
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Przykrywamy pokrywką (w końcu ma to być filet duszony, a nie gotowany ). Pilnujemy, żeby nie wykipiał (można lekko uchylić pokrywkę).
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Jeśli zostało nam mąki na talerzu możemy ją wsypać - będziemy mieli bardziej gęsty sos (jak kto lubi).
napisał(a)
kamilborne
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 378 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8968


Co jakiś czas mieszamy, a po ok 15 minutach przewracamy kawałki na drugą stronę.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny ?

Następny temat

SZybko schudnac

Jaki rodzaj kreatyny wybrać?

Nutella vs. Nutwhey Peanut Choco - porównanie okiem dietetyka

Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe?

Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

Tomasz Słodkiewicz znowu wolny?

Klaudia Mincewicz - ocena sylwetki

Kreatyna niszczy cały organizm! - według francuskich instytucji

Jak radzić sobie z dietą w pracy i w szkole?