logo
zamknij zamknij

Fasolowe ciasto - „Blondie”

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2848

0 5 0
napisał(a)
Skelque
Ekspert
Szacuny 219 Napisanych postów 3083 Wiek 20 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 43986
Fasolowe ciasto - „Blondie”





Idealne ciacho do kawy - nie tylko dla tych co dbają o sylwetkę i „czystą” michę. Nikt się nie domyśla z czego jest zrobione, fasola jest niewyczuwalna.

Składniki potrzebne na ciasto:
- 220g białej fasoli (używam konserwowej)
- 2 jaja
- 100g banana (w sensie 1 mały)
- 50g erytrolu (opcjonalnie: cukier, ksylitol - erytrolu używam ze względu na znikomą ilość kcal, jest też odrobinę mniej słodki od tradycyjnego cukru, ilość dostosować do swoich kubków smakowych)
- 25g oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g wiórek kokosowych (ja daję tyle, bo tak mi smakuje, ale również można dostosować do własnego widzi mi się)

Opcjonalnie:
- 10g mąki kokosowej
- 15g mleka kokosowego
- jeżeli ktoś chce do podbicia makra - białko w prochu

Sprzęt:
- wysokie naczynie
- blender
- keksówka (takie korytko )
- folia aluminiowa

Jak zrobić ciasto? Bardzo prosto - nawet ze złamaną ręką wyjdzie.

1. Bierzemy jakieś wysokie naczynie w którym będzie można spokojnie zblendować wszystkie składniki.
2. Fasolę z puszki odsączamy na sitku, porządnie płuczemy pod wodą i osuszamy na ręczniku kuchennym, a następnie wrzucamy do naczynia.
3. Dorzucamy 2 jajka do fasoli.
4. Teraz czas na banana (polecam pokroić, łatwiej się miesza).
5. Wsypujemy słodzik/cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
6. Pora na olej kokosowy.
7. I na końcu (opcjonalnie) dorzucamy mąkę kokosową wraz z kokosowym mleczkiem/dosypujemy białko.
8. Blendujemy na gładką masę - jeżeli nie zrobimy tego porządnie, to potem jest wyczuwalny smak fasoli (przez te kawałeczki).
9. Formę do pieczenia (u mnie keksówka) wykładamy folią aluminiową i nalewamy ciasto.
10. Pieczemy w piekarniku: opcja góra/dół (bez termoobiegu), w temperaturze około 190 stopni przez mniej więcej 50 minut (najlepiej kontrolować metodą na „suchy patyczek”)
11. Zajadamy się po ostygnięciu.

Makra:


Polecam i pozdrawiam. ^^
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
Super

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Skelque
Ekspert
Szacuny 219 Napisanych postów 3083 Wiek 20 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 43986
Dodam od siebie, że ciasto należy przechowywać w lodówce - po nocy tam spędzonej jest jeszcze lepsze: wilgotne i niesamowicie sycące.


Zmieniony przez - Skelque w dniu 2016-03-17 09:52:52
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
Takie ciacha dobrze jest owinąć folią wtedy cała wilgoć zostaje w środku

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Skelque
Ekspert
Szacuny 219 Napisanych postów 3083 Wiek 20 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 43986
Ja osobiście wkładam do pudełek i zamykam.
napisał(a)
K_PS
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3892 Napisanych postów 34737 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 252457
fajnie sie prezentuje

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

napisał(a)
boska_mlc
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 756 Wiek 27 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 10397
omnomnom a jakie wymiary ma twoja keksówka?
napisał(a)
Skelque
Ekspert
Szacuny 219 Napisanych postów 3083 Wiek 20 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 43986
Coś około 20cm długości na 12cm szerokości.
napisał(a)
magda.s
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 55 Wiek 23 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 845
Sprobuje choc raz probowalam brownie fasolowe i niestety ale czulam wyraznie fasole , nie wyszlo xp
napisał(a)
Skelque
Ekspert
Szacuny 219 Napisanych postów 3083 Wiek 20 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 43986
Koniecznie napisz po, czy smakowało!

Ja po raz kolejny upiekłam to ciacho, tym razem z podwójnej porcji:
napisał(a)
HoryKrzyk
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 136 Wiek 25 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 29130
Tutaj moja wariacja tego świetnego przepisu trzecia próba i wszystko juz smakowo pasuje:
skład 2 puchy fasoli białej(480g) 2 banany 60 mąki koko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 20 oleju koko 100g śliwek suszonych 46 słodzików z lidla (lubie słodkie) troche zabardzo sie rozwala są na to jakieś sposoby?
makro kcal: 1500 B:76 W:181 T:28




1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie o sosy

Następny temat

Gdzie kupujecie Orzechy laskowe ?

Kortyzol i jego znaczenie dla sportowca

Sterydy anaboliczno-androgenne a podaż protein

Glikogen VS trening na czczo

Patrycja Zahorska dołączyła do Fenix Team!

Co jeść przed treningiem?

Takiej nagrody jeszcze nie było!!!

Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

Czy wysokie spożycie cukru wpływa niekorzystnie na skórę, włosy i paznokcie?