Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
603
Cześć,
Z kilku względów, w tym finansowych, jestem zmuszony korzystać z siłowni gdzie dostępna jest masa maszyn aerobowych i siłowych, ale z wolnych ciężarów... Nic. Praktycznie zupełnie, sa hantelki do 5kg.
Do tej pory robiłem FBW zgodne z zaleceniami na tym forum i artykułem linkowanym przy każdej okazji nt. mitów ;) Teraz jestem zmuszony przenieść się na maszyny. Stąd moja prośba o ocenę poniższego planu:
3x w tygodniu - Pn, Czw, So
(przepraszam za mało profesjonalne nazwy, ale ich nie znam ;) )
1. Rozgrzewka: 5-10 minut aeroby
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
603
Tyn. Powinienem w ogóle zrezygnować z takiej siłowni na rzecz pompek, drążka i brzuszków? Chyba bez odpowiedniego sprzętu w domu nie będę w stanie osiągnąć takich rezultatów jak za pomocą "siłowni" z maszynami?
Aerobów na wolnym powietrzu mi nie zabraknie, moje odżywianie jest dobre.
Dodam jeszcze, że warunki treningowe w miejscu gdzie mieszkam są praktycznie nieistniejące (studencka ciasnota).
Zmieniony przez - Ulthran w dniu 2012-03-01 14:20:58
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
603
Poszperałem, znalazłem polecane ćwiczenia. Niestety to chyba nie dla mnie. Dlaczego?
W celu prób udałem sie do znajomego, który ma drążek i trochę doświadczenia w domowym trenowaniu - instruktarz potrzebny koniecznie. Okazało się, że podciągnąć się na drążku nadchwytem nie umiem, a podchwytem owszem, ale raz. Podobnie w innych ćwiczeniach oprócz tych na nogi. Ćwiczenia na triceps w ogóle okazały się być nieosiągalne w tym momencie.
Niestety, moje 100kg bierze się przynajmniej w 30% z tłuszczu...
Dlatego ponawiam pytanie: czy trening który rozpisałem w pierwszym poście nada się na tą chwilę? Przynajmniej zanim nie wyrobię na tyle siły/nie schudnę trochę/nie zdobędę dodatkowych środków finansowych na odpowiednią siłkę, żeby nie musieć tak trenować?
Zmieniony przez - Ulthran w dniu 2012-03-01 22:07:06
Szacuny
96
Napisanych postów
23860
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
147323
"Dlatego ponawiam pytanie: czy trening który rozpisałem w pierwszym poście nada się na tą chwilę? Przynajmniej zanim nie wyrobię na tyle siły/nie schudnę trochę"
Już odpowiadam na pytanie NIE NADA SIĘ , i nigdy nie zbudujesz siły na automatach .
Szacuny
12
Napisanych postów
15
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
603
Po braku odpowiedzi i konsultacjach z trenerami na starej i nowej siłowni wnioskuję, że takie założenie jest "wyssane z brudnego palucha" i jest czystym przykładem dogmatyzmu.
Szacuny
14
Napisanych postów
1369
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
10538
Zdecydowanie lepiej ćwiczyć na maszynach niż wcale. Ja bym dokonał jednak
zmian:
1. Stworzyłbym dwa plany (A i B) i ćwiczył nimi na przemian na każdym
treningu
2. Na każdą grupę wykonywałbym tylko jedno ćwiczenie, ale w większej
ilości serii
3. Jeśli jest możliwość dodałbym ćwiczenia z obciążeniem własnym ciałem
typu pompki na poręczach, podciąganie na drążku lub chociaż pompki
zwykłe.
Szacuny
96
Napisanych postów
23860
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
147323
"Tomasz, takie pytanko, dlaczego jest takie założenie? Osobiście nie trenuje splitem więc nie wiem jak to jest. :) "
nie rozumiem do końca , o co chodzi ?? założenie czego ?
1. dlaczego na automatach nie zbudujesz siły ??
2. czy dlaczego SPLIT z izolacjami jest pomyłką powielaną przez pseudo znawców którzy kończą kursy na trenera a wiedzę zdobywają w gazetach kolorowych .