SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Dzik - jakie makro?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1752

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 49 Wiek 22 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2130
Witam, zna sie ktoś na mięsie z dzika?
Dostałem dziś taki oto kawałek (~500g) i nie mam pojęcia co to moze być i jakie wartości dać, doradzi ktos coś? :)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 867 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 85538
wygląda mi na szynkę, chude mięso, liczyłbym ok 135 kcal/100g, BTW 22, 5, 0. Może nawet jest trochę chudsze.

ps. chyba widać na focie że trochę źle kroisz (na skos włókien) - trzeba w poprzek, będzie bardziej kruche i smaczniejsze.


Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-07-04 23:25:01
2

FLUCTUAT NEC MERGITUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 49 Wiek 22 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 2130
Dzięki za odpowiedź :)

Następnym razem pokroje to lepiej, a jeszcze pytanie, jak to usmażyć i ile czasu smażyć? Na razie zmieszalem z przyprawami i leży w lodówce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 867 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 85538
Smażone może być suche, chyba że cienko pokroisz. Wolalbym je udusić długo w małej ilości wody plus warzywa i przyprawy. Albo upiec.
Bardzo dobrze nadaje się na gulasz. Ale można usmażyć - na średnim ogniu, raczej proste
1

FLUCTUAT NEC MERGITUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Dzik <3 Smakuje mega, zdecydowanie smażenie tym bardziej takich kawałków nie popłaci, jest nieco suche, lepiej wypada duszone pod przykryciem lub z rękawa w piekarniku z warzywami.

Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa, nawet tego samego - ma inną wartość, z racji większej iloścu tłuszczu chociażby.
W tablecha kalorii podają - 100g dzika - 22g białka oraz 4g tłuszczy.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2845 Napisanych postów 56284 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 601085
Liczyłbym jak chudą szynkę wieprzową, czyli max 10% tłuszczu. Przygotować możesz w podobny sposób. Upiec, czy dusić w formie gulaszu. Jak lubisz.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dudee Doradca
Ekspert
Szacuny 1732 Napisanych postów 27169 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 512007
Zgadza się, może liczyćjak szynke wieprzową, niemniej nawet jeśli byś tego nie wliczył to przecież nic się nie stanie.

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Carb Cycling - rozkład dni