Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Dwukrotnie Naderwane plecy:/ co robić?

Wredniak921

Wysłana - 21 grudnia 2008 17:50    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, jestem wioślarzem, trenuje 4 lata. 5 maja 2007 startowałem na regatach, dystans- 2km. Na 400m przed metą poczułem straszny ból w plecach, wiedziałem już że naderwałem mięsień ale że płynąłem na czwórce, nie chcąc zawieść chłopaków, to z rwącym silnym bólem dopłynąłem do końca. Do brzegu jednak dopłyneli już sami a mnie zabrano na motorówkę. Ból przez następny miesiąc nie pozwalał normalnie funkcjonować, później było już lepiej, po jakichś 2 miesiącach wróciłem do trenowania, ponieważ za miesiąc były mistrzostwa polski. Nic nie bolało, 2tygodnie przed regatami był obóz gdzie trenowałem 2 razy dziennie po 2 godz. wszystko było ok, mistrzostwa polski też bardzo dobrze. Po regatach wszyscy mieli miesiąc przerwy, nie chciałem tracić formy i uznałem że pójdę zrobić trening na ergometrze wioślarskim. Im dłużej jechałem na ergo tym było gorzej. Bolało bolało, w końcu po 3 miesiącach przeszło jakoś samo. Było ok do końca października gdzie na treningu na ergometrze wystąpił taki sam nagły ból jak wtedy gdy naderwałem sobie po raz pierwszy. Po miesiącu wróciłem do trenowania i gdzieś przez miesiąc było wszystko ok a teraz znowu na każdym treningu czuje ból pleców w tym samym miejscu:/ da się z tym trenowac jednak jest duży dyskomfort wzrastający z czasem treningu:/ i pytanie, co robić? Czy powinienem przestać trenowac? Zrobić przerwę, czy zakupić jakieś maści? Czy kontuzja będzie się ponawiać?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 21 grudnia 2008 19:25 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
SFD - SFD 100% Pure Power

CENA: 4.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

flex1976 NO PAIN NO GAIN

Wysłana - 21 grudnia 2008 19:25    Edytuj Cytuj
byłeś u lekarza?
robiłeś rtg?

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone.Wszechświat i ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
Specjalista -

Saida

Wysłana - 21 grudnia 2008 20:08    Edytuj Cytuj
Jak ktoś Ci zarządza miesiąc przerwy,to warto byłoby go posłuchać.

Plecy są przeciążone i wołają o pomoc i odpoczynek Głośniej już chyba nie mogą.

Idź do lekarza, doraźnie - maści rozgrzewające, generalnie rozluźniać i rozgrzewać plecy. Można wrzucić NLPZ i/lub maść typu fastum czy ketonal.

Rtg tu nic nie pomoże.

flex1976 NO PAIN NO GAIN

Wysłana - 21 grudnia 2008 20:16    Edytuj Cytuj
jeżeli to naderwanie to nie
lecz nie można wykluczyć innych problemów z kręgosłupem

Specjalista -

Saida

Wysłana - 21 grudnia 2008 20:17    Edytuj Cytuj
Typu skrzywienia i dyskopatie czy sugerujesz coś jeszcze innego?

flex1976 NO PAIN NO GAIN

Wysłana - 21 grudnia 2008 20:24    Edytuj Cytuj
niestety autor tematu nie podał jakiś bliższych szczegółów dotyczących dokładnego zlokalizowania bólu,przy jakich ruchach dokładnie boli,więc ciężko gdybać.

myślę że kontuzja trwa już za długo i wizyta lekarza była by na miejscu i wtedy lekarz zadecyduje czy rtg jest potrzebne

kiedyś pracowałem jako masażysta i za każdym razem przed wizytą prosiłem pacjenta o zdj rtg ,zresztą tak mnie uczyli na kursie

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2008-12-21 20:26:53

Specjalista -

Saida

Wysłana - 21 grudnia 2008 20:27    Edytuj Cytuj
W zasadzie... nawet jeśli to był mięsień,a wiele na to wskazuje, to mogły już powstać zwapnienia.

Wredniak921

Wysłana - 21 grudnia 2008 21:09    Edytuj Cytuj
Boli wyłącznie przy pracy na ergometrze lub przy ciągnięciu wioseł. U lekarza nie byłem ale chyba rzeczywiście wizyta jest wskazana:/

Saida

Wysłana - 21 grudnia 2008 22:13    Edytuj Cytuj
Ale boli gdzie i przy jakich konkretnie ruchach?

Wredniak921

Wysłana - 21 grudnia 2008 23:29    Edytuj Cytuj
Boli pod lewą łopatką, wydaje mi się że dolna część mięśnia czworobocznego. Przy jakich ruchach? Tak jak pisałem powyżej, przy ciągnięciu drażka na ergometrze lub gdy jestem na wodzie to przy ciągnięciu wioseł. Przy niczym innym nie boli. Mogę robić wszystkie możliwe ćwiczenia na plecy.

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dwukrotnie Naderwane plecy:/ co robić?

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.