Wysłana - 29 listopada 2003 22:46 Przeniesiony przez p-aR-ker z działu 'Strongman'.
Sprawdź swoje BMI
Czy istniej dyscyplina sportu zwana dwubojem siłowym? Słyszałem o zawodach w dwuboju, w których sumowano wyciskanie i przysiad. Bywają zawody w których sumuje się wyciskanie i ciągi. Czy istnieje jakaś reguła? Może wymyślę zawody w dwuboju siłowym polegające na wyciskaniu i podrzucie? Proszę o odpowiedź czy termin "dwubój siłowy" jest zarezerwowany dla danych konkurencji. Pozdrawiam!
O ile mi waidomo to wlasnie terminem dwubój silowy okresla sie albo przysiad i wyciskanie(np czesto zawody AZS) albo jak niedawno opisywane na forum wyciskanie i martwy ciąg. Z kolei jesli idzie o Twoj pomysl to chyba jest malo prawdopodobny gdyz podrzut zalicza sie do tzw dwuboju ciezarowego a nie silowego.
Kazio
"Czas na to, aby pójść drogą, wierząc, że jest ona właściwa"
1070153139000
darooo
Wysłana - 30 listopada 2003 05:40
... chyba, że chodzi o wyciskanie klasyczne, czyli wzniesienie sztangi z piersi ponad głowę stojąc.
1070167235000
SFD
Wysłana - 11 grudnia 2003 04:56
no nie no ludzie zenada... co za dziwne teorie tu tworzycie dwubój to nic innego tylko podnoszenie ciezarów. Składa sie na to rwanie i podrzut. Jest to dyscyplina olimpijska wiec takie rzeczy poprostu nalezy wiedziec :)
"Małe jest piękne, ale duże może więcej!!"
1071115013000
p-aR-ker
Wysłana - 11 grudnia 2003 07:50
"Dwuboju siłowego" jako takiego nie ma. Dwubój ciężarowy czyli olimpijski to podnosznie ciężarów.
W latach 50-tych i 60-tych w USA stosowano dwubój , trójbój lub czwórbój siłowy na który skłądały się: unoszenie przedramion ze sztangą, wyciskanie leżąc, przysiad i martwy ciąg. Niekoniecznie w tej kolejności. Do dwuboju lub trójboju wybierano 2 lub 3 ćwicznia, w różnej kolejności. Dopiero w roku 1964 wyeliminowano unoszenie przedramion i pozostały ćwiczenia klasycznego trójboju.
1071125437000
andreasek
Wysłana - 11 grudnia 2003 08:15
Chodzi o przedstawione przeze mnie na forum Mistrzostwa w Dwuboju Siłowym. Oczywiście nie ma takiej dyscypliny i dlatego organizator jej użył, bo sama się ciśnie na usta. Skoro w skład trójboju siłowego wchodzą trzy konkurencje, to po odrzuceniu jednej z nich zostaje Dwubój. I nie chodzi tu o wymyślenie nowej dyscypliny. Impreza ta ma na celu popularyzację trójboju i sporo debiutujących zawodników, na wiosnę próbuje swoich sił właśnie w trójboju.
AK
1071126921000
Tompoz
Wysłana - 11 grudnia 2003 08:50
dwubój siłowy to przysiad plus wyciskanie jest rozgrywany n apoziomie Mistrzost Akademicckich np. Warszawy gdy ja startowałem w nich aw latach 90-siątych to wtedy własnie był dwubój a dopiero n amistrozstwach polski Akademickich był cały pełny trójbój Tompoz
Tomasz "Tompoz
Tomasz "Tompoz
1071129032000
p-aR-ker
Wysłana - 11 grudnia 2003 09:03
Były takie dwuboje. Nie tylko akademickie. To tylko kwestia umowy jakie boje wchodzą w skład dwuboju, bo formalnie nie ma takiego sportu. Ze względów popularyzacyjnych stosuje się również inne kombinacje bojów podstawiowych. Przysiady i wyciskanie to najczęstszy układ dwuboju.