SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Domowy majonez

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2471

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 33 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 370
Chciałbym pokazać jak łatwo jest zrobić majonez samemu w domu.
Wy maga to tylko posiadania blendera ręcznego i składników i po 5 minutach mamy gotowy majonez.





Składniki:
- 1 żółtko
- łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka octu
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 150-200 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Składniki żółtko, sól, miód, pieprz, ocet, musztardę wrzucam do pojemnika i zaczynam miksować blenderem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.

Taki przepis to jest baza i można go oczywiście modyfikować dodając więcej miodu, bądź octu.
Ma on oczywiście lepsze składniki niż ten sklepowy i jest pyszny. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek, jak i być podstawą do tworzenia dipów.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Ja robię bardzo podobnie, tylko mniej oleju i zazwyczaj jest to rozpuszczone masło klarowane.
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 29 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 333
Jak długo w lodówce można trzymać ten majonez ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 33 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 370
Najdłużej trzymałem tydzień i był dobry
Ale ogólnie robię małą ilość, czyli z jednego żółtka i z żoną zjadamy tak do 3 dni.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
ja też zazwyczaj robię małą ilość i z tego co pamiętam, to również najdłużej miałam tydzień, ale u mnie po tygodniu był już lekko kwaśny, raczej niezjadliwy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 29 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 333
Żółtko gotowane czy surowe ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 67 Wiek 33 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 370
CF Chelsea
Żółtko gotowane czy surowe ?

Surowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 29 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 333
Mi wodnisty wyszedł hm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 29 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 333
Zetnie się w lodówce ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 501 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10316
trzeba było dodać trochę oleju/innego tłuszczy i zblendować ponownie :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zrób sam masło orzechowe.