SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Do Pana Darka i innych znawców.

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1099

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 207 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1815
Witam serdecznie.
Mam kilka pytanek na które cięzko mi znależć odp a więc napisze je i bardzo proszę o pomoc.
1-Jak powinno się gotować(przyżądzać) ziemniaki?Ryż i kaszę wrzucam w torebce do zagotowanej,osolonej wody (ponoć lepiej tak niż do zimnej bo wtedy więcej witaminek się wypłukuje,a sól także ponoć temu zapobiega).A jak to robić z ziemniakami(Pan Darek napisał że opłaca się je jeść).
2-Kiedy należy pić wodę?
W wielu artykułach przczytałem że nie wolno pić w trakcie jedzenia.A więc są dwa rozwiązania-przed posiłkiem-albo po posiłku.
W ksiązce niejakiej Eleny.Sklianskaja "Dolegliwości przewodu pokarmowego" przeczytałem, że lepiej pić "przed" bo woda po posiłku rozcieńcza soki trawienne i tym sposobem utrudnia trawienie i zmusza narządy do wyrzutu kolejnej porcji enzymów a to w pewien sposób je nadmiernie obciąza.Ale jak napisałem do Instytutu Zywności i Zywienia to zalecają "po".Przeczytałem też że woda jest potrzebna do prawidłowego trawienia posiłku z dużo ilościa błonnika a więc w tym wypadku wydaje się że instytut ma rację.
A więc jak specjaliści polecacie?(ja do tej pory piłem zawsze przed i jest w porządku)
3-.A mam jeszcze takie pytanko.Jeżeli wszystko co jemy dokładnie przeżuwamy tak jak jest to zalecane przez żywieniowców.(by lepiej trawić nie mieć wzdęć itp:)to przecież rozbijamy te grube ziarna i do żołądka trafia juz chyba pokarm bardzo dobrze rozdrobniony.Tak więc jego IG w wyniku dorego pogryzienia pewnie się zwiększa.
Przeczytałem jeszcze informacje że błonnik w procesie trawienia łącząc się z wodą i sokiem żołądkowym tworzy kleisty żel wyścielający ścianę jelita cienkiego i tym sposobem spowalnia wnikanie glukozy i kw.tłuszczowych do krwi.
A więc jeżeli np:do białego chleba dodamy troszkę otrębów zmniejszymy trochę jego IG?Mi wydaje sie .ze tak bo np chleb razowy dobrze pogryziny to podobnie jak "biały i otręby" tylko że w białym mniej witamin.
A ponoć żeby błonnik działał prawidłowo trzeba produkt który ten błonnik zawiera dobrze pogryżć.(to pyt skopiowałem z temat o Kaszach gruboziarnistych-pan Szukała napisał że gruboziarniste mają mniejszu IG)
4-
Czy płatki lepiej spażyć czy nie.Mis00 odpowiedział mi że tak w moim pytaniu o płatki ale chciałbym tez znać Pana zdanie.Zeby wiedziędokładnie o co mi chodzi proszę przeczytać moje pytanie o płatki oraz odppowiedzi missia i jeżeli się Pan z tym zgadza to potwierdzić
5-Dlaczego jeżeli połączymy węgle o wysokim IG z tłuszczem to mimo tego że IG takiegp posiłku będzie mniejsze niż samych węgli to taki posiłek będzie dużo bardziej niebezpiczny jeżeli chodzi wpływ na rozwój tk.tłuszczowej.Czy chodzi tu o to że węgle i tak będą szybko wnikać a tłuszcz nasili insulinoopornośc blokując receptory w komórkach.Jak to jest?Proszę o krótkie wyjaśnienie.I czy jedząc dużo ilość wegli złożonych(np:ryz) z dwiema lyżkami nie spowodujemy podebnego efektu?
5-Czy Gainerka spożyć bezpośrednio po treningu czy lepiej odczekać 20-30min.Dodam że nie spożywam ani Carbo ani białka tylko zamiast tych dwóch właśnie Gainerka.
6-Czy posiłek przedtreningowy spożywany na godz do półtorej przed treningiem(schemet taki:14-30-obiad ok800kal,17-posiłek o którym mowa,18-30trening)powinien być o charakterze białkowym, węglowodanowym czy normalny czyli ok 15%energi z białka.To że ma być nieduży to wiem.Osoba nie ma problemu z tk tłuszczową.
7--Dlaczego w wielu dietach w dziale poświęconym odżywianiu liczą tylko białko zwierzęce.Przecież takim sposobem często je się o wiele za dużo białka.Bo gdy ktoś ustali 2g na 1kg.To z roślinnym wyjdzie mu ze 3 albo i więcej a tak to już trochę za duzo.

ZA OKAZANĄ POMOC SERDECZNIE DZIĘKUJĘ
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 10990 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 88360
1. obojetnie..czy wrzucisz do goracej czy zimnej wody i tak nie uratujesz za duzo witamin...najwiecej witamin jest pod lupina wiec usuwajac ja usuwasz czesc z tych witamin :)..jesli gotujesz w 'mundurkach' to witaminy nie wyplukuja sie bo zapobiega temu lupina :)

2. rownomiernie w ciagu dnia...zwiekszyc na treningu... wiadomo - wtedy jest wieksza utrata plynow...

3. proces przezuwania zwieksza ig (jesli w ogole mozna to stwierdzic) naprawde nieznacznie...dodatek produktu blonnikowego do potrawy zawsze zmniejsza lekko jej ig :)

4. ;)

5. tluszcz zmniejsza troche ig potrawy ale nie tak znacznie zeby np powstrzymac wegle proste przed wiekszym wyrzutem insuliny..dodanie oliwy do ryzu zmniejsza ig i tak juz dosc malego ig calej potrawy wiec ryzyko otluszczenia jest zmniejsze...do tego jeszcze dochodzi kwestia bilansu kcal itp =]

5. bezposrednio po

6. normalny

7. czyste powielanie dawnego mitu...

Pozdrawiam
misoo

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Niskie temperatury

Następny temat

Creafusion MC, a TCM MC - który suplement lepszy ?

WHEY premium