Mam kilka pytanek na które cięzko mi znależć odp a więc napisze je i bardzo proszę o pomoc.
1-Jak powinno się gotować(przyżądzać) ziemniaki?Ryż i kaszę wrzucam w torebce do zagotowanej,osolonej wody (ponoć lepiej tak niż do zimnej bo wtedy więcej witaminek się wypłukuje,a sól także ponoć temu zapobiega).A jak to robić z ziemniakami(Pan Darek napisał że opłaca się je jeść).
2-Kiedy należy pić wodę?
W wielu artykułach przczytałem że nie wolno pić w trakcie jedzenia.A więc są dwa rozwiązania-przed posiłkiem-albo po posiłku.
W ksiązce niejakiej Eleny.Sklianskaja "Dolegliwości przewodu pokarmowego" przeczytałem, że lepiej pić "przed" bo woda po posiłku rozcieńcza soki trawienne i tym sposobem utrudnia trawienie i zmusza narządy do wyrzutu kolejnej porcji enzymów a to w pewien sposób je nadmiernie obciąza.Ale jak napisałem do Instytutu Zywności i Zywienia to zalecają "po".Przeczytałem też że woda jest potrzebna do prawidłowego trawienia posiłku z dużo ilościa błonnika a więc w tym wypadku wydaje się że instytut ma rację.
A więc jak specjaliści polecacie?(ja do tej pory piłem zawsze przed i jest w porządku)
3-.A mam jeszcze takie pytanko.Jeżeli wszystko co jemy dokładnie przeżuwamy tak jak jest to zalecane przez żywieniowców.(by lepiej trawić nie mieć wzdęć itp:)to przecież rozbijamy te grube ziarna i do żołądka trafia juz chyba pokarm bardzo dobrze rozdrobniony.Tak więc jego IG w wyniku dorego pogryzienia pewnie się zwiększa.
Przeczytałem jeszcze informacje że błonnik w procesie trawienia łącząc się z wodą i sokiem żołądkowym tworzy kleisty żel wyścielający ścianę jelita cienkiego i tym sposobem spowalnia wnikanie glukozy i kw.tłuszczowych do krwi.
A więc jeżeli np:do białego chleba dodamy troszkę otrębów zmniejszymy trochę jego IG?Mi wydaje sie .ze tak bo np chleb razowy dobrze pogryziny to podobnie jak "biały i otręby" tylko że w białym mniej witamin.
A ponoć żeby błonnik działał prawidłowo trzeba produkt który ten błonnik zawiera dobrze pogryżć.(to pyt skopiowałem z temat o Kaszach gruboziarnistych-pan Szukała napisał że gruboziarniste mają mniejszu IG)
4-
Czy płatki lepiej spażyć czy nie.Mis00 odpowiedział mi że tak w moim pytaniu o płatki ale chciałbym tez znać Pana zdanie.Zeby wiedziędokładnie o co mi chodzi proszę przeczytać moje pytanie o płatki oraz odppowiedzi missia i jeżeli się Pan z tym zgadza to potwierdzić
5-Dlaczego jeżeli połączymy węgle o wysokim IG z tłuszczem to mimo tego że IG takiegp posiłku będzie mniejsze niż samych węgli to taki posiłek będzie dużo bardziej niebezpiczny jeżeli chodzi wpływ na rozwój tk.tłuszczowej.Czy chodzi tu o to że węgle i tak będą szybko wnikać a tłuszcz nasili insulinoopornośc blokując receptory w komórkach.Jak to jest?Proszę o krótkie wyjaśnienie.I czy jedząc dużo ilość wegli złożonych(np:ryz) z dwiema lyżkami nie spowodujemy podebnego efektu?
5-Czy Gainerka spożyć bezpośrednio po treningu czy lepiej odczekać 20-30min.Dodam że nie spożywam ani Carbo ani białka tylko zamiast tych dwóch właśnie Gainerka.
6-Czy posiłek przedtreningowy spożywany na godz do półtorej przed treningiem(schemet taki:14-30-obiad ok800kal,17-posiłek o którym mowa,18-30trening)powinien być o charakterze białkowym, węglowodanowym czy normalny czyli ok 15%energi z białka.To że ma być nieduży to wiem.Osoba nie ma problemu z tk tłuszczową.
7--Dlaczego w wielu dietach w dziale poświęconym odżywianiu liczą tylko białko zwierzęce.Przecież takim sposobem często je się o wiele za dużo białka.Bo gdy ktoś ustali 2g na 1kg.To z roślinnym wyjdzie mu ze 3 albo i więcej a tak to już trochę za duzo.
ZA OKAZANĄ POMOC SERDECZNIE DZIĘKUJĘ