Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Orzechy laskowe ze względu na niekorzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie są dobrym rozwiązaniem w diecie. Kurczak nie jest najlepszym źródłem białka, choć faktycznie, jednym z tańszych. W diecie brakuje tłuszczy z rodziny n-3. Po treningu unikałbym warzyw. Przed treningiem również, jeżeli przeszkadzają w trakcie ćwiczeń.
Szacuny
0
Napisanych postów
129
Wiek
29 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6980
dzięki, więc zamiast laskowych będą włoskie. lepszym rozwiązaniem będzie jedzenie 4x wołowiny? do suplementacji dołączę omegę 369 z treca. czemu po treningu bez warzyw? :)
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wołowina będzie dużo lepszym źródłem makro i mikroskładników niż kurczak. Do suplementacji dodaj omegę-3, omegi 6 unikamy ze względu na konkurencyjne właściwości do omega-3 oraz duże jej ilości w diecie. Po treningu unika się warzyw ze względu na spowalniające właściwości sorpcji składników odżywczych. Po treningu zależy nam by szybko dostarczyć makroskładników organizmowi.
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Po treningu unika się warzyw ze względu na spowalniające właściwości sorpcji składników odżywczych. Po treningu zależy nam by szybko dostarczyć makroskładników organizmowi.
Skalar, nie uważasz, że likwidacja warzyw po treningu jest trochę przesadzona? Skoro tłuszcz nie jest tu przeciwnikiem, a wykazano, że nawet może mieć pozytywny wpływ - to czy wykluczenie warzyw ma jakieś sensowne poparcie?
Osobiście jadam warzywa po treningu, podobnie owoce i szczerze, nie wiem, czy zrezygnowałbym z tego w imię jakiejś górnolotnej idei.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Myślę że nie jest to przereklamowane. Tłuszcze w niewielkich ilościach faktycznie działają pozytywnie na odbudowę tłuszczu międzymięśniowego i poprawiają jego zawartość w nich. Jednakże po treningu zmiany hormonalne jakie zachodzą na nie długi czas umożliwiają wykorzystanie nam tego, jako krótkiego okresu na dostarczenie większej ilości składników do tkanki mięśniowej. Na whole9 Robb Wolf i Matt Lalonde jeśli dobrze kojarzę króciutko wspomnieli o tym w jednym artykule.
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Z tego co dane mi było czytać nasilona synteza bialek i podniesiona wrażliwość insulinowa utrzymuje się przez kilka godzin po treningu.
Więc kwestią jest, czy nawet domniemane spowolnienie sorpcji składników pokarmowych przez warzywa bedzie miało znaczący wplyw - czy suma sumarum wyjdzie na jedno i to samo.
Tłuszcze w niewielkich ilościach faktycznie działają pozytywnie na odbudowę tłuszczu międzymięśniowego i poprawiają jego zawartość w nich.
Z tego co pamiętam, były to wartości sięgające 1500kcal z tłuszczu, czyli ~ 160g tłuszczu tu:zemulgowanego i nie zaobserwowano negatywnego wpływu na jakikolwiek czynnik. Sam fakt ewentualnego "spowolnienia" - owszem, ale czy to ma znaczący wpływ? Szczerze - nie wiem.
Jednak chyba daleki byłby od tego, by odradzać spożycie warzyw po treningu - nie tyle bezpośrednio po, co wykluczając je z posiłku.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mówisz o publikacji "Adding fat calories to meals after exercise does not alter glucose tolerance." - brano tam dokładnie 165 gram tłuszczu jako dodatek do posiłku potreningowego i faktycznie nie zaburzyło to resyntezy glikogenu i nie zmniejszyło wrażliwości tkanki mięśniowej na insulinę, jednakże dalsze badania wpływu tłuszczu na organizm w posiłku potreningowym są wymagane, moim zdaniem. By więcej tutaj można było powiedzieć musielibyśmy znać dokładniej metabolizm cukru, insuliny i zmiany zachodzące po treningu, a nie ukrywajmy, że takiej wiedzy nie mamy...
Co mogę od siebie napisać: wysiłek fizyczny powoduje iż insulina może być wyłapywana przez receptory tkanki mięśniowej bez cukru, a że jest to hormon dostarczający makroskładników do tkanek (białka, tłuszcze, węglowodany), to właśnie z tego względu wykorzystuje się "okno anaboliczne", by dostarczyć tych składników jak najwięcej do mięśni by wzmóc resyntezę tłuszczu, białek mięśniowych oraz glikogenu.
Właśnie doszedłem do rozdziału o hormonach w "It starts with food" Dallasa i Melissy Hartwiq. Jeśli będzie coś o tym wspomniane, dopiszę do tematu
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-09-27 13:24:07
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przeczytałem rozdziały teoretyczne i powiem Ci, że książka jest warta przeczytania, choć większość już będzie Ci znana. Typowa dla osoby, która całkowicie nie ma pojęcia jak się odżywiać. Wiele można również by dopisać, zamiast rozpisywać się zbędnie na węższą ilość tematów.