Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 10042 razy
  • Autor

    Dietetyczne wysokobiałkowe MUFINKI (szybki przepis)

  • oorbi
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 7
    • Na forum: 5 lat
    • LPA: 122

    Wysłano 30 czerwca 2010 09:12

    zgłoś naruszenie



    Proponuję pyszne i oczywiście bardzo zdrowe MUFINKI wysokobiałkowe. Idealnie nadają się do szkoły czy też w podróż jako element drugiego śniadania.

    Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie dać radę.
    Potrzebne będą:
    1. Forma do mufinek (do kupienia w każdym hipermarkecie)
    2. 2 kostki twarogu półtłustego (200gram)
    3. 4 jajka
    5. 30 gram odżywki WPC waniliowej
    6. 30 gram odżywki WPC czekoladowej

    Twaróg rozcieramy na gładko dodając tylko dwa jajka ( ja używam miksera). Potem dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy WPC waniliowe, a do drugiej WPC czekoladowe.
    Teraz ubijamy pianę z białek z dwóch pozostałych jaj (żółtka powinny nam zostać po skończeniu pracy). Ubitą pianę dodajemy do każdej z porcji sera z WPC tuż przez przełożeniem ich do formy.
    Formę smarujemy leciutko tłuszczem (ja robię to margaryną) żeby mufinki lepiej odchodziły po upieczeniu. Teraz trzeba już tylko rozłożyć masę do formy. Robimy to na przemian, czyli trochę jasnej masy i trochę ciemnej, tak aby ładnie wyglądało po upieczeniu.

    Kuchnię rozgrzewam do 180 stopni.
    Mufinki piekę przez 30-35 minut bez termoobiegu.
    Łatwo poznać kiedy są już upieczone gdyż na początku z sera wychodzi sporo wody która wrze na krawędziach formy. Jak tego zjawiska już nie widać to znacz, że jeszcze tylko 5 minut pieczenia.
    Nigdy nie otwieramy piekarnika po wyłączeniu. Mufinki powinny ostygnąć razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie zapadną się.

    Z tego przepisu wychodzi 6 pięknych mufinek. Każda z nich to:
    Waga - ok 55 gram
    Energia - 155 kcal
    Białko - 26 gram
    Węgle - 3 gramy
    Tłuszcz - 6 gram


    http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " data-lightbox="zdjecia" data-title="http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg ">http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " alt="" />








    SMACZNEGO

    Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:13:51

    Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:16:59
  •  Odżywki i suplementy

    Wysłano 30 czerwca 2010 09:29

    Koniecznie sprawdź te produkty:



    sprawdź pozostałe odżywki, odżywki białkowe, odżywki na masę
  • grrubas
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 4095
    • Wiek: 34 lat
    • Na forum: 5 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 28845
    • Status:Ekspert

    Wysłano 30 czerwca 2010 09:29

    zgłoś naruszenie
    O kolejna metamorfoza sernika, super. SOG.
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3167
    • Wiek: 22 lat
    • Na forum: 4 lata
    • Trenuje: KB 2 lata , MT leci 7lat ,Silownia (7lat) - bardziej jako dodatek , Parter 4 lata
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 20057

    Wysłano 30 czerwca 2010 09:35

    zgłoś naruszenie
    Fajne ,fajne tylko te odżywki mi nie pasują . To w sumie tak jakby sernik wlać do tych form.
    KB/MT/MT + BJJ
  • oorbi
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 7
    • Na forum: 5 lat
    • LPA: 122

    Wysłano 30 czerwca 2010 09:51

    zgłoś naruszenie
    Jest to w pewnym sensie odmiana sernika, ale forma mufinek jest bardzo ładna i praktyczna.
    Istotne jest to aby mufinki były możliwie najbardziej puszyste. Stąd właśnie tuż przed włożeniem dodajemy do masy serowej ubitą pianę z białek jaj.
    Nie dodajemy żadnej mąki czy też budyniu.

    Jeśli chodzi o WPC to występują tu głównie jako dodatki smakowe i kolorystyczne.
    Poza tym stanowią dodatek białka szybko trawionego białka z twarogu które jest wolno wchłaniane.

    Jest to wersja low carb, ale jeśli chcemy zrobić mufinki "potreningowe" można dodać do masy rodzynki które wcześniej namoczymy w mleku.


    Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:52:37
  • vaakoo
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 60
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 1412

    Wysłano 30 czerwca 2010 11:10

    zgłoś naruszenie
    200gram twarogu łącznie? czy 2x kostka 200g ?

    kurde nie mam czekolady :D dam truskawkę ^^!
    "Sorry not gonna be a next time..."
  • oorbi
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 7
    • Na forum: 5 lat
    • LPA: 122

    Wysłano 30 czerwca 2010 12:00

    zgłoś naruszenie
    2 kostki po 200 gram każda
    fakt trochę nie ściśle to napisałem
  • piku_wawa
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 11
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 166

    Wysłano 30 czerwca 2010 17:01

    zgłoś naruszenie
    no ładnie, to dałem 200g sera + łącznie 60g odżywki ;] zobaczymy co wyjdzie:p
  • Masterchef Mum
    Malinowa
    • Pochwały: 4
    • Nagany:brak
    • Postów: 10737
    • Wiek: 26 lat
    • Na forum: 9 lat
    • Płeć: Kobieta
    • LPA: 25981
    • Status:Ekspert

    Wysłano 30 czerwca 2010 18:07

    zgłoś naruszenie
    ladnie wygladaja
    Staram się utrzymywać lekką nadwagę,
    bo to byłoby po prostu nie fair w stosunku do innych ludzi,
    gdybym była tak atrakcyjna, inteligentna, zabawna,
    i do tego jeszcze szczupła!

    Keep calm and no excuses. NO PAIN - NO GAIN.

    Zapraszam do Kuchni [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]
  • vaakoo
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 60
    • Na forum: 4 lata
    • LPA: 1412

    Wysłano 30 czerwca 2010 20:31

    zgłoś naruszenie
    W środku maja wygląd coś ala kromka chleba, a skórkę(powłokę) mają chrupiącą. Co źle robię? :P sernik(SFD) kiedyś piekłem wyszedł podobnie? Stykła by fachowa porada ^^

    Piekłem 35min 180C i piekarnik na 0, bez otwierania :(





    Tak to wyszło :<
    (To ciemniejsze to nie przypalenie, lecz ta czekoladowa masa)



    Zmieniony przez - vaakoo w dniu 2010-06-30 20:59:40
    "Sorry not gonna be a next time..."
  • dawidm
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 713
    • Wiek: 27 lat
    • Na forum: 11 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 28603

    Wysłano 30 czerwca 2010 23:17

    zgłoś naruszenie
    wygląda naprawdę dobrze :) niby wariacja sernika, ale naprawdę dobra :) na pewno wkrótce stestuję :)

    ja bym dodał jeszcze wiórki kokosowe/posiekane orzechy lub migdały

    Zmieniony przez - dawidm w dniu 2010-06-30 23:18:53
  •  83.9.151.*
    SFD

      Wysłano 01 lipca 2010 00:32

      zgłoś naruszenie
      fajnie wygląda, trzeba stestować
      SOG