Temat został odczytany 13578 razy

Dietetyczne wysokobiałkowe MUFINKI (szybki przepis)

zgłoś naruszenie
  • oorbi
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 7
  • Na forum: 7 lat
  • LPA: 122


Proponuję pyszne i oczywiście bardzo zdrowe MUFINKI wysokobiałkowe. Idealnie nadają się do szkoły czy też w podróż jako element drugiego śniadania.

Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie dać radę.
Potrzebne będą:
1. Forma do mufinek (do kupienia w każdym hipermarkecie)
2. 2 kostki twarogu półtłustego (200gram)
3. 4 jajka
5. 30 gram odżywki WPC waniliowej
6. 30 gram odżywki WPC czekoladowej

Twaróg rozcieramy na gładko dodając tylko dwa jajka ( ja używam miksera). Potem dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy WPC waniliowe, a do drugiej WPC czekoladowe.
Teraz ubijamy pianę z białek z dwóch pozostałych jaj (żółtka powinny nam zostać po skończeniu pracy). Ubitą pianę dodajemy do każdej z porcji sera z WPC tuż przez przełożeniem ich do formy.
Formę smarujemy leciutko tłuszczem (ja robię to margaryną) żeby mufinki lepiej odchodziły po upieczeniu. Teraz trzeba już tylko rozłożyć masę do formy. Robimy to na przemian, czyli trochę jasnej masy i trochę ciemnej, tak aby ładnie wyglądało po upieczeniu.

Kuchnię rozgrzewam do 180 stopni.
Mufinki piekę przez 30-35 minut bez termoobiegu.
Łatwo poznać kiedy są już upieczone gdyż na początku z sera wychodzi sporo wody która wrze na krawędziach formy. Jak tego zjawiska już nie widać to znacz, że jeszcze tylko 5 minut pieczenia.
Nigdy nie otwieramy piekarnika po wyłączeniu. Mufinki powinny ostygnąć razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie zapadną się.

Z tego przepisu wychodzi 6 pięknych mufinek. Każda z nich to:
Waga - ok 55 gram
Energia - 155 kcal
Białko - 26 gram
Węgle - 3 gramy
Tłuszcz - 6 gram


http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " data-lightbox="zdjecia" data-title="http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg ">http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " alt="" />








SMACZNEGO

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:13:51

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:16:59

1277881927000
zgłoś naruszenie
  • grrubas
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 4097
  • Wiek: 36 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 28862
  • Status: Znawca
O kolejna metamorfoza sernika, super. SOG.
1277882968000
zgłoś naruszenie
  • vexen
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 3818
  • Wiek: 24 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 28967
  • Trenuje: KB 3 lata , MT leci 9lat ,Silownia (9lat) - bardziej jako dodatek , Parter 4 lata
Fajne ,fajne tylko te odżywki mi nie pasują . To w sumie tak jakby sernik wlać do tych form.
KB/MT/MT + BJJ
1277883308000
zgłoś naruszenie
  • oorbi
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 7
  • Na forum: 7 lat
  • LPA: 122
Jest to w pewnym sensie odmiana sernika, ale forma mufinek jest bardzo ładna i praktyczna.
Istotne jest to aby mufinki były możliwie najbardziej puszyste. Stąd właśnie tuż przed włożeniem dodajemy do masy serowej ubitą pianę z białek jaj.
Nie dodajemy żadnej mąki czy też budyniu.

Jeśli chodzi o WPC to występują tu głównie jako dodatki smakowe i kolorystyczne.
Poza tym stanowią dodatek białka szybko trawionego białka z twarogu które jest wolno wchłaniane.

Jest to wersja low carb, ale jeśli chcemy zrobić mufinki "potreningowe" można dodać do masy rodzynki które wcześniej namoczymy w mleku.


Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:52:37
1277884269000
zgłoś naruszenie
  • vaakoo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 60
  • Na forum: 6 lat
  • LPA: 1412
200gram twarogu łącznie? czy 2x kostka 200g ?

kurde nie mam czekolady :D dam truskawkę ^^!
"Sorry not gonna be a next time..."
1277889024000
zgłoś naruszenie
  • oorbi
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 7
  • Na forum: 7 lat
  • LPA: 122
2 kostki po 200 gram każda
fakt trochę nie ściśle to napisałem
1277892005000
zgłoś naruszenie
  • piku_wawa
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 11
  • Na forum: 6 lat
  • LPA: 166
no ładnie, to dałem 200g sera + łącznie 60g odżywki ;] zobaczymy co wyjdzie:p
1277910086000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 18679
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 72456
  • Status: Ekspert
ladnie wygladaja
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1277914062000
zgłoś naruszenie
  • vaakoo
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 60
  • Na forum: 6 lat
  • LPA: 1412
W środku maja wygląd coś ala kromka chleba, a skórkę(powłokę) mają chrupiącą. Co źle robię? :P sernik(SFD) kiedyś piekłem wyszedł podobnie? Stykła by fachowa porada ^^

Piekłem 35min 180C i piekarnik na 0, bez otwierania :(





Tak to wyszło :<
(To ciemniejsze to nie przypalenie, lecz ta czekoladowa masa)



Zmieniony przez - vaakoo w dniu 2010-06-30 20:59:40
"Sorry not gonna be a next time..."
1277922690000
zgłoś naruszenie
  • dawidm
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 713
  • Wiek: 29 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 28603
wygląda naprawdę dobrze :) niby wariacja sernika, ale naprawdę dobra :) na pewno wkrótce stestuję :)

ja bym dodał jeszcze wiórki kokosowe/posiekane orzechy lub migdały

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2010-06-30 23:18:53
1277932666000
83.9.151.*
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
fajnie wygląda, trzeba stestować
SOG
1277937126000