logo
zamknij zamknij

Dietetyczne wysokobiałkowe MUFINKI (szybki przepis)

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14335

0 5 0
napisał(a)
oorbi
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 122


Proponuję pyszne i oczywiście bardzo zdrowe MUFINKI wysokobiałkowe. Idealnie nadają się do szkoły czy też w podróż jako element drugiego śniadania.

Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie dać radę.
Potrzebne będą:
1. Forma do mufinek (do kupienia w każdym hipermarkecie)
2. 2 kostki twarogu półtłustego (200gram)
3. 4 jajka
5. 30 gram odżywki WPC waniliowej
6. 30 gram odżywki WPC czekoladowej

Twaróg rozcieramy na gładko dodając tylko dwa jajka ( ja używam miksera). Potem dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy WPC waniliowe, a do drugiej WPC czekoladowe.
Teraz ubijamy pianę z białek z dwóch pozostałych jaj (żółtka powinny nam zostać po skończeniu pracy). Ubitą pianę dodajemy do każdej z porcji sera z WPC tuż przez przełożeniem ich do formy.
Formę smarujemy leciutko tłuszczem (ja robię to margaryną) żeby mufinki lepiej odchodziły po upieczeniu. Teraz trzeba już tylko rozłożyć masę do formy. Robimy to na przemian, czyli trochę jasnej masy i trochę ciemnej, tak aby ładnie wyglądało po upieczeniu.

Kuchnię rozgrzewam do 180 stopni.
Mufinki piekę przez 30-35 minut bez termoobiegu.
Łatwo poznać kiedy są już upieczone gdyż na początku z sera wychodzi sporo wody która wrze na krawędziach formy. Jak tego zjawiska już nie widać to znacz, że jeszcze tylko 5 minut pieczenia.
Nigdy nie otwieramy piekarnika po wyłączeniu. Mufinki powinny ostygnąć razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie zapadną się.

Z tego przepisu wychodzi 6 pięknych mufinek. Każda z nich to:
Waga - ok 55 gram
Energia - 155 kcal
Białko - 26 gram
Węgle - 3 gramy
Tłuszcz - 6 gram


http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " data-lightbox="zdjecia" data-title="http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg ">http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " alt="" />








SMACZNEGO

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:13:51

Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:16:59
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
grrubas
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4097 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 28862
O kolejna metamorfoza sernika, super. SOG.
napisał(a)
vexen
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 3819 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 29000
Fajne ,fajne tylko te odżywki mi nie pasują . To w sumie tak jakby sernik wlać do tych form.

KB/MT/MT + BJJ

napisał(a)
oorbi
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 122
Jest to w pewnym sensie odmiana sernika, ale forma mufinek jest bardzo ładna i praktyczna.
Istotne jest to aby mufinki były możliwie najbardziej puszyste. Stąd właśnie tuż przed włożeniem dodajemy do masy serowej ubitą pianę z białek jaj.
Nie dodajemy żadnej mąki czy też budyniu.

Jeśli chodzi o WPC to występują tu głównie jako dodatki smakowe i kolorystyczne.
Poza tym stanowią dodatek białka szybko trawionego białka z twarogu które jest wolno wchłaniane.

Jest to wersja low carb, ale jeśli chcemy zrobić mufinki "potreningowe" można dodać do masy rodzynki które wcześniej namoczymy w mleku.


Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:52:37
napisał(a)
vaakoo
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1412
200gram twarogu łącznie? czy 2x kostka 200g ?

kurde nie mam czekolady :D dam truskawkę ^^!

"Sorry not gonna be a next time..."

napisał(a)
oorbi
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 122
2 kostki po 200 gram każda
fakt trochę nie ściśle to napisałem
napisał(a)
piku_wawa
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 166
no ładnie, to dałem 200g sera + łącznie 60g odżywki ;] zobaczymy co wyjdzie:p
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2010 Napisanych postów 19922 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 81966
ladnie wygladaja

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
vaakoo
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1412
W środku maja wygląd coś ala kromka chleba, a skórkę(powłokę) mają chrupiącą. Co źle robię? :P sernik(SFD) kiedyś piekłem wyszedł podobnie? Stykła by fachowa porada ^^

Piekłem 35min 180C i piekarnik na 0, bez otwierania :(





Tak to wyszło :<
(To ciemniejsze to nie przypalenie, lecz ta czekoladowa masa)



Zmieniony przez - vaakoo w dniu 2010-06-30 20:59:40

"Sorry not gonna be a next time..."

napisał(a)
dawidm
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28603
wygląda naprawdę dobrze :) niby wariacja sernika, ale naprawdę dobra :) na pewno wkrótce stestuję :)

ja bym dodał jeszcze wiórki kokosowe/posiekane orzechy lub migdały

Zmieniony przez - dawidm w dniu 2010-06-30 23:18:53
napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10587 Napisanych postów 41600 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
fajnie wygląda, trzeba stestować
SOG
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szpinakowo- marchewkowe placki owsiane

Następny temat

omlet z banami - szybki przepis - przygotowanie: 15 minut

Paula Mocior i Piotr Borecki - ocena sylwetki

Placki warzywne z mozzarellą

Częstotliwość spożywania posiłków a metabolizm

5 warzyw, które warto dołączyć do diety

Czy trening aerobowy szkodzi przyrostom siły, mocy i masy?

Triathlon, czyli od zera do bohatera. Część I i część II.

Najbardziej szkodliwe metody treningowe

Niesportowe wyznania Pauli Banot-Leoniewskiej