WItam wszystkich! Zastanawiam sie nad przejsciem na diete tluszczowa dla zgubienia kilku kilogramow i w zwiazku z tym intesywnie czytam na forum wszystko co w tym temacie napisano. Ale sorki - jedno wprowadza mnie w blad. Wielokrotni pojawiaja sie nazyw "tłuszczowa", "CKD" i "optymalna" zamiennie, a z tego co wyczytalam nie oznaczaja tego samego. JAK TO WIEC JEST? To jest jedna i ta sama deita z malymi modyfikacjami czy jednak mi sie cos pomieszalo? A jezeli sa to rozne diety/ diety zmodyfikowane, to czy mozecie mi wytlumaczyc czym sie roznia?
Dzieki z gory!
Odwieczna tesknota za wedrowka szarpie lancuchem przyzwyczajen i znow z zimowego snu budzi sie we krwi dziki zew...
W skrocie: tluszczowa (w rozumieniu forum) o moze byc CKD lub inna dieta nakierowana na redukcje tluszczu i ochrone miesni pod katem kulturystyki, CKD - nie pamietam nazwy angielskiej ale to cykliczna dieta ketogeniczna, charakteryzuje sie okresowymi ladowaniami weglowodanami np. co tydzien lub dwa, optymalna, Atkinsa - sposob zywnienie lansowany przez Atkinsa (swiat) i Kwasniewskiego (Polska) nie majacy zastosowania w sporcie (kulturystyka).
______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni
pierwsza by zobaczyc twoje oczy... druga, druga... by zobaczyc twoje usta... trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...
A.W.O.L.
Ekspert -
1069143449000
SFD
Wysłana - 18 listopada 2003 11:49
Dzieki za info, ale to wczesniej juz wiedzialam, przeczytalam na forum. Ale jak to sie ma w praktyce? Z postow na forum odnioslam wrazenie, ze: 1) dieta tluszczowa polega na ograniczeniu spozycia wegli (max 20 gr dziennie) i bialka (2 gr/kg ciala, bez ograniczenia ilosci spozywanych tluszczy, 2) CKD, podobnie, z tym, ze stosunek B:T ma byc 1:2 minimum (tj. tluszczy moze byc wiecej), wegle bez zmian, 3) ze zadne stosunki B:T nie sa wazne i ze w tluszczowej tluszcze tez trzeba ograniczyc.
Generalnie kilka sprzecznych informacji i mam zupelny metlik w glowie. Mozecie to jakos wyprostowac? Chcialam sprobowac tluszczowej (podobno bez liczenia ilosci tluszczy), ale zupelnie nie wiem, co jest prawda, a co nie i jak ta dieta powinna wygladac. MAM METLIK TOTALNY!
Odwieczna tesknota za wedrowka szarpie lancuchem przyzwyczajen i znow z zimowego snu budzi sie we krwi dziki zew...
1069152572000
Marcinecki
Wysłana - 18 listopada 2003 12:03
1) dieta tluszczowa polega na ograniczeniu spozycia wegli (max 20 gr dziennie) i bialka (2 gr/kg ciala, bez ograniczenia ilosci spozywanych tluszczy, /NIE, TO NIE TAK. 2G BIALKA, ZALOZONA ILOSC WW (20-100G) I DOPELNIASZ ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE TLUSZCZEM W ZALEZNOSCI OD ZALOZONEGO CELU 2) CKD, podobnie, z tym, ze stosunek B:T ma byc 1:2 minimum (tj. tluszczy moze byc wiecej), wegle bez zmian, /J.W. ZAPOMNIJ O STOSUNKACH 3) ze zadne stosunki B:T nie sa wazne i ze w tluszczowej tluszcze tez trzeba ograniczyc. /W TEJ NIE JEST WAZNA ILOSC BIALKA DLATEGO Z NASZEGO PKT. WIDZENIA NIE JEST TO SPOSOB ZYWIENIA NAS INTERESUJACY.
______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni
pierwsza by zobaczyc twoje oczy... druga, druga... by zobaczyc twoje usta... trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...
A.W.O.L.
Ekspert -
1069153428000
xxxxxl
Wysłana - 18 listopada 2003 12:55
Skippi jezeli cwiczysz to odpowiedni dla ciebie bedzie wariant TKD czyli bialko ok.2g,ww ok 100g w dni bez treningu i 150g w dni treningowe.. reszte kalorii uzupelniasz tluszczami w zaleznosci od celu treningowego
bardzo leniwy 5xl
>>>unreal definition<<<
1069156509000
SFD
Wysłana - 18 listopada 2003 13:22
Oki, dzieki! Teraz juz wiem na czym stoje :)