Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 5046 razy
słowa kluczowe: dieta  złamaniu 
Autor

Dieta po złamaniu

koniucorso

Wysłana - 31 maja 2009 17:25    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam,
Jestem nowy na forum, ale dość długo je czytam.
Niestety nie dawno uległem wypadkowi i doznałem złamania kłykcia kości piszczelowej(kibel min 6 m-cy wyjęte) i w związku z tym mam pytanie - Co jeść by kość jak najszybciej się zrosła, a przy tym nie utyć.
Przed złamaniem doprowadziłem się, do jako takiego porządku z masą i mięśniami, a teraz mogę na razie tylko leżeć.
Trochę ćwiczę w łóżku(z nudów) sprężyny, sztangielki, ale wiadomo że to nie zastąpi treningu i zaraz zacznę łapać "smalec"
Pozdrawiam,
Paweł

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 31 maja 2009 18:19 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł
Olimp - Massacra

CENA: 99.00zł
SFD - SFD Leucine Carboplus

CENA: 22.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

koles08

Wysłana - 31 maja 2009 18:19    Edytuj Cytuj
ogranicz weglowodany glownie na koszt zdrowych tluszczy i bialka
jedz duzo nabialu bo zawiera wapn
Ekspert -

koniucorso

Wysłana - 01 czerwca 2009 19:52    Edytuj Cytuj
Po lekturze tego forum i netu doszedłem do podobnych wniosków, dodałem łyżeczkę tranu i Osteoblok Olimpu.
Teraz się zastanawiam czy ładować się w glukozaminę?

koles08

Wysłana - 02 czerwca 2009 08:41    Edytuj Cytuj
mozesz profilaktycznie dodac

Ekspert -

koniucorso

Wysłana - 30 listopada 2009 10:01    Edytuj Cytuj
Witam,
Więc już chodzę, jeszcze nie biegam i nie skaczę, ale wszystko przed nami
Złamanie okazało się bardziej paskudne, niż się wydawało, byłem u kilku ortopedów i w końcu trafiłem do Otwocka i tam mi wszystko poprostowali, na ile się dało.
Co do diety, to:
Nie można stosować jakiś drastycznych ograniczeń, gdyż grozi to wydłużeniem, lub jak w moim przypadku(chodzi o tego typu złamania) zatrzymaniem procesu zrastania kości. Dieta musi obfitować w jogurty, kefiry, maślanki, ryby(szczególnie te małe z oścmi np. szprot wędzony) i galarety. Bardzo dobrym żródłem wapnia jest żółty ser ale zawiera dużo tłuszczu.
Co do suplementów to brałem Osteo-block Olimpu, tran i Flexit Nutrendu.
Okazało się(słowa lekarza) że szczególnie ten ostatni jest bardzo dobry, jeśli uraz objął staw(tak jak u mnie) i sto razy lepszy niż preparaty z glukozaminą z aptek, a potem byli zdziwieni że proces leczenia przebiegał u mnie tak szybko.
Mam nadzieje że te informacje nikomu z nas się nie przydadzą, ale gdyby, to może będą pomocne.
Pozdrawiam

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.