Witam, mam 21 lat, kilka miesiecy temu wrocilem na silownie niestety z zbednym balastem ktorego nie wiem dokladnie jak usunac. Wiadomo problem tkwi w diecie, a raczej takiej ktorej nie przestrzegale. Moim glowym problemem bylo nocne obrzarstwo ktore teraz jak widac niezle sie umiescilo w moim bebdzonie. Bardzo chcialbym zrzucic zbedny balast z brzucha i stracic boczki, i jesli to mozliwe nie stracic zbytniej masy, bo teraz glownie na niej sie skupiam na silowni.
Ponizej zamieszczam moj obecny plan jedzenia, wiem ze nie jest do dobre dlatego postanowilem w koncu napisac o porady od osob ktore maja o tym wieksze pojecie. Zalezy mi na opiniach co powinienem wyrzucic z menu, na czym sie skupic w wiekszej mierze
witam, to co przedstawiles trudno nazwac dieta, poczytaj posty podwieszone sa bardzo pomocne.Polecam dobry art.Maralesa 37 o podstawach diety [http://www.sfd.pl/Jak_u%C5%82o%C5%BCy%C4%87_diet%C4%99_-t527693.html]
Oczywiscie 10 wskazówek żywieniowych [http://www.sfd.pl/temat315293]
Czytaj czytaj i jescze raz czytaj, jak zalapiesz oco chodzi i poznasz podstawy wtedy wklej dietke a drobne poprawki podpowiedza koledzy.Powodzenia pozdrawiam
Zgodnie z porada marcelllliego zaglebilem sie w lekture diet i ulozylem sobie taki program:
8.00
2 jaja na twardo
szklanka mleka
garść orzechow ziemnych
10.00
platki owsiane z mlekiem
2xkromki chleba zytniego z wedlina i serem
banan, jablko lub inny owoc
13.00
100g ryzu brazowego + jakis sos
150g kurczaka/ ryby (dla urozmaicenia)
oliwa z oliwek
marchchewka surowa lub inne warzywo
16.00 przed treningiem
banan lub mala miska platkow owsianych
18.00 zaraz po treningu
2 surowe jajka
250ml mleka
kakao dla smaku
18.30
kasza gryczana z sosem
kurczak lub ryba
warzywa
orzechy wloskie
przed snem
100g twarogu
oliwa z oliwek
mysle ze moglbym zaczac tego typu diete tylko nie wiem czy jest ona odpowiednia w moim przypadku, prosilbym o jakies wskazowki, co dodac lub ujac. pozdrawiam
to wciaz nie jest dieta, masz obliczyc zapotrzebowanie i z niego skorzystac komponujac posilki
poza tym rano zrodlo ww jakies, o 10 wyrzuc owoc daj zrodlo bialka, przed treningiem daj kurczaka i ryz, po to samo.
w ogole co to za pomysl z jedzeniem surowych jajek. chyba za duzo rockyiego sie naogladales, jezeli tak sie odzywiales to nie martw sie spadkiem masy, ktorej za duzo nie nazbierales, a salmonella.
Mam 25 lat, 182 wzrostu i ważę 83kg. Ze względu na pracę prowadzę siedzący tryb życia przez ok. 9 h dziennie. Jadam 3 posiłki złożone w dużej mierze z chleba z szynką + jakieś owoce pomiędzy. Kolacja to zazwyczaj makarony. I stąd pewnie moje kłopoty ze wzrastającą wagą i "pięknym" bandzioszkiem.
Teraz chcę zrzucić zbędny tłuszcz na brzuchu. Wobec czego 2 razy w tygodniu godzinę spędzam na siłowni (ok. godz. 12 w południe).
Po lekturze forum ułożyłem sobie propozycję diety. Jako totalny amator chciałbym prosić o jej ocenę.
Posiłek I ok. godz 7
- jajka z pomidorami
- tuńczyk
- inna ryba z puszki
- pieczywo waza
Posiłek II ok. godz 9:30
- kromeczka chleba razowego z szynką
Posiłek III ok. godz 11 (przed treningiem)
- owoc
Przed treningiem nie mogę jeść dużo, gdyż źle mi się ćwiczy z pełnym żołądkiem
Posiłek IV ok. godz 13 (po treningu)
- zupa
- chleb razowy z szynką
- 0.5l kwaśnego mleka
- owoc
Posiłek V ok. godz 16
- owoc
Posiłek VI ok. godz 19
- usmażona ryba
- pierś z kurczaka
- ryż
- sałatka z warzyw z octem i oliwa z oliwek
Posiłek VII ok. godz 21
- pieczywo waza z serem białym lub żółtym
Jako że jestem w pracy nie mam możliwości przygotowania sobie jedzenia w postaci np. kurczaka. Dodatkowo, tak jak napisałem wyżej, zjedzenie czegoś więcej przed treningiem powoduje, że źle mi się ćwiczy.
dieta kiepska a o posilkach okolotreningowych to juz nie wspomne. Jak zle ci sie cwiczy to zjedz go okolo 1,5 godziny przed silownia i niech to bedzie ryz brozowy/durum/kasza gryczana + mieso peirs/wolowina. Po silowni tak sama ww+ bialko a ni ejakas zupa i 0,5l mleka
Ogolnie to wszystko do poprawy przeczytaj posty podwieszone z dzialu "odzywianie"