Czesc! Czy ktos moglby podac przyklad posilkow jakie nalezy jesc aby schudnac?
W Tabelach Wartosci Odzywczych przeczytalem ze platki owsiane maja 69,3 weglowodanow, a platki kukurydziane 83,6 - czy to jest bardzo duza roznica przy odchudzaniu? I czy platki owsiane sa lepsze bo maja wiecej bialka niz kukurydziane? Nie jestem pewien poniewaz owsiane maja z koleji wiecej tluszczow - czy moze tluszcze nie odgrywaja tak waznej roli przy odchudzaniu?
Płatki owsiane nie są lepsze od kukurydzianych ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów. Ani ze względu na wiekszą zawartość białka bo białko roślinne ma drugorzędne znaczenie. Owsiane sa lepsze od kukurydzianych dlatego ze mają mniej cukrów i więcej błonnika. Płatki kukurydziane są produktem wysoko przetworzonym o znacznej zawartości cukrów prostych.
Moderator Odżywianie
Zmieniony przez - Atomic w dniu 2001-10-30 14:30:35
1004448607000
Biniu NUTRIFARM
Wysłana - 31 października 2001 09:07
Aby dieta wysokoweglowodanowa byla skuteczna przy odchudzaniu nalezy miec stale oko na ilosc kalorii przyjmowanych, ich ilosc musi byc mniejsza od przyjmowanych, czesto wiaze sie to ze znaczna obinzka kalorii in,, wiec czesto i z uczuciem glodu, a to nie jest mile. Wiaze sie to z tym iz na strawienie pokarmu wysokoweglowodanowego potrzeba niewiele energii.
Jesli chodzi o platki owisane, to rowniez jest to produkt prztworzony, choc faktycznie w mniejszym stopniu niz kukurydziane, owies w formie naturalnej nie jest przez organizm trawiony ALe wybor co diet, jest zalezny od upodoban
Moderator Honorowy
TWORCA ALTERNATYWNEJ DROGI (i nie tylko) - zaprasza do dzialu NUTRIFARM i lektury magazynu PERFECT BODY www.perfectbody.pl
Znawca -
1004515661000
Jaytee
Wysłana - 31 października 2001 18:43
Hmm, dieta wysokoweglowodanowa? Szczerze mowiac myslalem ze jestem na diecie wysokobialkowej, wydawalo mi sie za aby zzucic kilka kilogramow i nie stracic przy tym znaczaco masy miesniowej (zwlaszcza ze cwicze - malo bo malo, ale cwicze) powinienem zastosowac diete wysokobialkowa. A moze sie myle? Prosze poradzcie bo nie chce zrobic jakiegos glupstwa!
Pozdrawiam!
Jaytee / Vegas ^ 3cT Squat
T. Durden
1004550237000
Biniu NUTRIFARM
Wysłana - 02 listopada 2001 09:08
Nigdzie nie podajesz diety (ani ukladu posilkow) stosowanego przez ciebie. Zadajesz pytanie na temat weglowodanow w aspekcie odchudzania stad moje przypuszczenie o tego typu diecie. Oczywicie lepiej stosowac w diecie odpowiednia ilosc bialka (dla kazdego inna), ale jak napisalem lepiej ogrniczyc spozywanie wegowodanow-chociaz po to aby wywolac negaywny bilans energetyczny
Moderator Honorowy
TWORCA ALTERNATYWNEJ DROGI (i nie tylko) - zaprasza do dzialu NUTRIFARM i lektury magazynu PERFECT BODY www.perfectbody.pl
Znawca -
1004688503000
plack
Wysłana - 02 listopada 2001 09:27
mam pytanie do Binia co to znaczy ,że owies w naturalnej postaci nie jest przez człowieka trawiony????????// a płatki to nie naturalna postać - wiesz jak robi się jedne i drugie ?? bo ja wiem ! bardziej naturalnych niż owsiane to chyba nie ma! tak na chłopski rozum powiem Ci że płatki owsiane Górskie to nic innego jak pognieciony w młynie owies przy udziale podwyższonej temperatury w kukurydzianych nie chciałbyś chyba znać tej technologii tu jest dopiero jazda!!
pawel
pawel
1004689646000
Biniu NUTRIFARM
Wysłana - 02 listopada 2001 09:43
Jesli chodzi o platki to oczywiscie iz masz racje, sa one przetworzone w znacznie mniejszym stopniu niz inne tego typu wyroby. Jesli zas chodzi, o to iz w naturalnej formie nie sa przyswajalne przez ludzki oragnizm, to zrob taki eksperyment: zjedz garsc owsa (lub innego zboza) i obserwuj (sorry) to co bedzie ciebie opusczalo, przy odpowiedniej uwadze znajdziesz tam to co zjadles w niezmienionej postaci BTW, platki zbozowe napradw nie sa takie zdrowe jak nam wmawiaja np: http://www.mercola.com/1999/aug/8/truth_about_eating_grains.htm
Moderator Honorowy
Znawca -
1004690596000
plack
Wysłana - 02 listopada 2001 09:56
ale nikt tu nie mówi o owsie tylko o płatkach - owsianych Ja doskonale wiem co by sie stało po zjedzeniu owsa..... ale płateczki....ok! jestem zwolennikiem.....tylko ,że sam jadam 100g dziennioe nie więcej. właśnie ze względu na to co nadmiar błonnika potrafi zrobic w organiźmie. Zakładam ,że wiesz.
pawel
pawel
1004691411000
plack
Wysłana - 02 listopada 2001 10:02
jezcze do binia - dzięki za link - przeczytałem - zgadzam się!
Ja większość tego miałem na zajęciach z toksykologii
no ale nadal jestem za tym zęby w rozsądnych ilościach spożywać!!!
pawel
pawel
1004691739000
Jaytee
Wysłana - 02 listopada 2001 10:02
No tak, moje pytanie moglo zostac tak odebrane. Jesli chodzi o moja diete to jeszcze dokladnie nie mam jej rozpisanej dlatego proboje sie dowiedziec jak najwiecej na ten temat aby to zrobic dobrze. Poki co to staram sie poprostu ograniczac ilosc weglowodanow ktore dziennie spozywam, i tak wiekszosc posilkow zastapily mi narazie platki owsiane i tunczyk. Mam nadzieje ze robie dobrze.
I wlasnie tu mam kolejne pytanie - jak obliczyc ilosc bialka ktora potrzebuje spozywac dziennie przy odchudzaniu? I czy przypadkiem nie moze sie zdazyc tak ze bedac na diecie wysoko bialkowej (i przy tym niskoweglowodanowej) nie osiagne efektu odwrotnego od zamierzonego to znaczy zaczne tyc? W koncu bialko to podstawowy budulec organizmu wiec czy jego duza ilosc lub wrecz nadmiar nie prowadzi do powstania otylosci?
I jeszcze wracajac do platkow owsianych i owsa - nikomu raczej nie polecam jedzenia owsa (w nieprzetworzonej postaci) bo efekt moze byc bardzo nieprzyjemny - tak jak pisal Biniu - owies nie jest trawiony przez czlowieka i napchanie ludzkiego zoladka owsem moze spowodowac jego napecznienie co oczywiscie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. :-]
Pozdrawiam!
Jaytee / Vegas ^ 3cT Squat
T. Durden
1004691751000
Biniu NUTRIFARM
Wysłana - 02 listopada 2001 10:10
>I wlasnie tu mam kolejne pytanie - jak obliczyc ilosc >bialka ktora potrzebuje spozywac dziennie przy odchudzaniu?
Na to pytanie dokladnie odpowiem w poniedzialek musze siegnac do slowa pisanego, oby mnie skleroza ni dopadla
>I czy przypadkiem nie moze sie zdazyc tak ze bedac na >diecie wysoko bialkowej (i przy tym niskoweglowodanowej) >nie osiagne efektu odwrotnego od zamierzonego to znaczy >zaczne tyc? W koncu bialko to podstawowy budulec organizmu >wiec czy jego duza ilosc lub wrecz nadmiar nie prowadzi do >powstania otylosci?
Moze sie tak stac, ale wtedy musialbys naprawde zjadac ogromne ilosc kalorii, raczej nie powinno cie to spotkac, bialko jest najwazniejszem z budulcow organizmu stad nazwa proteina (chyba z greki, lub laciny- pierwszy), ale nie bieze udzialu w budowie tluszczu (chyba ze jako rozlozone na czynniki pierwsze, przy nadmiarze kalorii) Strawienie bialka wymaga sporych nakladow energetycznych organizmu , stad mozliwosc zjedzenia ich w wiekszej ilosci
Moderator Honorowy