Jacku jeszczze kilka pytań: wyjasnij mi jak te ćwiczenia oddziaływują na barki i jak je wykonać-wioslowanie sztanga stojac w malym pochyleniu(opadzie), wioslowanie sztanga stojac. Co z ćwiczeniami na przedramiona i kaptury, w splitach także je pomijałem czy myślisz że jest to dobry pomysł? I jeszcze jedno postaram się ulożyć plan na pdstawie tego co podałes (swojądrogą bardzo ciwkawy plan), tylko chciałbym zapytać co myślisz o połaczeniu: 1.klatka+biceps 2.nogi 3.wolne 4.barki+triceps 5.plecy 6i7.wolne czy można to połaczenie odnieśc do tego co podałeś? Czekam na Twoja odpowedz i jestem Ci bardzo wdzięczny, może w koncu ruszę do przodu
Compriodo, to wogole nie jest dieta. Jak to ukladales , jakich kryteriow sie trzymales i wskazowek? Przeczytaj najpierw troche wczesniejsze tematy tam znajdziesz duzo odpowiedzi na dreczace Cie pytania. Jaka mase chcesz robic przy tej dyscyplinie sportu? Wiesz o tym ze akurat tutaj zbyt duza masa zmniejsza mozliwosci techniczne i motoryczne.
Wal śmiało - odpowiem na każde pytanie
TRENING OSOBISTY 604 971 921
Znawca -
1177011324000
Jacek R. KAIZEN
Wysłana - 19 kwietnia 2007 21:45
Mateo, wioslowanie sztanga w delikatnym pochyleniu-tylny akton barkow, pochylasz sie jakies 15-10 stopni po czym unosisz lokcie do gory, lokcie staraj sie trzymac nad sztanga,ruch krotki -nie prostujesz lokci, 10-15cm. Uchwyt ramion na takiej szerokosci aby kat miedzy ramionami a przedramionami byl katem prostym, jak do wyciskania. Jest to typowe cw wielostawowe na tylny akton
Wioslowanie sztanga stojac-glownie boczny akton barkow. Chwytasz na szer 30-35cm po czym unosisz jak najwyzej lokcie. Dalej opuszczasz je na wysokosc rzeber. Takie miesnie jak czworoboczny i przedramiona beda sie rozwijac dzieki zastosowaniu innych cw , nieselektywnych. Mozesz tak polaczyc miesnie.
Znawca -
1177011929000
Mateo 1983
Wysłana - 19 kwietnia 2007 21:56
Jacku sorki że zadaję tyle pytań ale musze rozwiać wszytskie swoje wątpliwości. Jeśli zastosuję proponowane przeze mnie połączenie partii to powinienem dobraćwięcej ćwiczeń na biceps i triceps (jeśli mozesz to zaproponuj)? I jeszcze pytanie odnośnie przerw miedzy seriami, ile powinny trwać?
Nie, wiecej nie znaczy lepiej. Max koncentracji i po tak malej liczbie serii reka nie bedziesz mogl ruszac. Przerwy? Pomiedzy miesniami ramion? To zalerzy ktora seria , twoje tetno itp. Ogolnie od 1min do 2-2,5min.
Znawca -
1177013428000
Mateo 1983
Wysłana - 19 kwietnia 2007 22:46
Chodzi mi o przerwy we wszystkich cwiczeniach? A co do tego że więcej nie znaczy lepiej to masz rację ale ja jestem tego typu czlowiekiem że myśli im wiecej tym lepeij (i pewnie tu tkwi moj błąd). Więcej odnosilo się do treningu klatki, tricepsów i barków, bicepsow. Ponieważprzy TWoim połączeniu klatka tric pracęwykonują obie partie a przy moim kaltka bic nie, dlatego pytam czy zostać przy takim układzie czy coś trzeba zmianieć/dodać. Jeśli tak to proszę zaproponuj cośdo mojego połączenia?
Jak czytałem wcześniej w tym temacie to pisało, że ektomorficy żeby przytyć nie mogą uprawiać zbyt wiele sportów. Nie wzorowałem się na niczym dosłownie;p Mógłbyś mi wysłać jakiś przykład diety na e-mail lub na gg jakbyś miał troszkę czasu, bardzo byłbym wdzięczny :) Nie chce robić za dużej masy mięśniowej, po prostu chcę przytyć, bo jak narazie mam niedowagę ok. 10 kg
Chudzielec ;)
1177015930000
Mateo 1983
Wysłana - 19 kwietnia 2007 23:04
Jacku na podstawie Twoich sugestii i moich wcześniejszych treningów ułożylem taki plan. 1 KLatka -wyciskanie w skosie w gore (sztang, sztangielki?) -wyciskanie w poziomie (sztanga, sztangielki?) -porecze Biceps -uginanie ze sztangą -uginanie ze sztangilekami (supinacja) -modlitewnik W sumie tutaj Twoja propozycja jest bardzo ciekawa szczegolnie z '21'.
2Nogi -przysiady ze sztanga -przysiady na hack maszynie (czy to może być zamiast przysiadu ze sztangą z przodu?) -wyciskanie na sownicy -marttwy ciąg na prostych nogach -osle spicia -spiecia siedzac
CZy mógłbyś odnieść się do niego krytycznie, podać ilość serii, powtórzeń oraz napisać które ćwiczenia są według Ciebie niepotrzebne, a któr byś zamienił na inne. Bardzo jestem ciekaw Twojej opini, Twoja pomoc jest dla mnie ważna (nawiasem mowiąc od poniedziałku zaczynam stosować zalecenia duietetycvzne oraz treningowe, które Ty zaleciłeś). Czekam na Twoją odpowiedz. Pozdrawiam
Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-04-20 21:05:23
Mateo przy cw wielostawowych jak martwy, ciagi itp bediesz robil naprawde dlugie przerwy tj 3-4min w najciezszych seriach. Przy bicepsie tricepsie itp w cw izolowanych 1,5-2min max. To taki przyklad rzebys zrozumial co jest piec. Jezeli bedziesz robil za duzo serii i cw to po prostu bedziesz chudszy , mniejszy i slabszy. Trening jest ok. ,tylko na bic-tric w pierwszym cw po 3serie piramidalnie a w nastepnych dwoch cw po dwie serie-rozgrzewkowa i max tj wlasciwa. Ilosc serii podobnie jak podalem wczesniej.
Comprido ok. ale daj tez z siebie cos, wejdz do dzialu zywienie albo przeczytaj uwaznie temat, tam znajdziesz info jak ulozyc diete. Jak juz ulozysz to napisz czym sie kierowales i umiesc ja do oceny. Mozesz spkojnie przytyc, ale lepiej bedzie jak to beda miesnie nie tluszcz. Ale u was ekto, praktycznie wszystko co wypracujecie to miesko.
Znawca -
1177101827000
Comprido
Wysłana - 20 kwietnia 2007 23:31
posiłek 1. 6:10 jajecznica z 4 jajek 6 kromek chleba z masłem