Siemka! Natchnąłem się dzienniczkiem "malyPiotr" i mam zamiar zacząć trenować od października (problem z nabyciem sprzętu). Chciałbym, aby ćwiczenia były widoczne na zewnątrz (chodzi o budowę ciała). Chcę kierować się, jakaś dietą ale bez żadnych wymysłów, że mnie jeden dzień jedzenia wyniesie 30zł :D Myślę, że możecie mi pomóc. Jestem w okresie dojrzewania i dosyć młody. Przyjmijcie mnie ciepło :D
Więc tak dziś wykonałem pomiary. Mierzę 172cm wzrostu przy 57kg wagi (ważyłem się ponad 2h po obiedzie. Jeśli trzeba zważę się rano przed śniadaniem, aby pomiar był dokładny. Typ budowy: ektomorficzny
Teraz biorę się za obliczanie zapotrzebowania kalorycznego. Mam nadzieję, że mi pomożecie.:)
1283875443000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 07 września 2010 18:17
nie obliczaj zpotrzebowania tylko zacznij jeśc jak wcześniej pisałem i napisz szkilet posiłków
Misterek jezeli przeczytales posty podwieszone to zapewne wiesz jakie jedzenie jest prawidlowe, w Twoim wieku jest niepotrzebna a nawet niewskazana scisla dieta o danych szczegolowo godzinach i scislych potrawach (produktach) - wystarczy jesli bedziesz zdrowo jadl dostarczajac odpowiedniego i racjonalnego paliwa z bialek pelnowartosciowych, zdrowych i zbilansowanych rodzai tluszczy, oraz weglowodanow o stosunkowo niskim Ig + warzywa, no i co rozumie sie samo przez sie odpowiedni wysilek fizyczny oraz bilans plynow
Poprostu 10 wskazowek zywieniowych i WSIO
Zmieniony przez - pershingp w dniu 2010-09-07 18:24:41
" NAJPIERW POCHŁOŃ WIEDZĘ A DOPIERO POTEM POŻYWIENIE "
Znawca -
1283876623000
Misterek
Wysłana - 07 września 2010 18:54
Nie jestem mistrzem z odżywania przedstawiam Wam coś takiego. Proszę o ocenę i poprawki. Za bardzo na razie do jedzenia gotowanego w domu się nie przywiązuję. Musze dojrzeć psychicznie. Jestem takie chucherko i koledzy, gdyby usłyszeli że trenuję i dieta mi w tym pomoże wyśmiali. Chciałbym ich jakoś zaskoczyć i pokazać, że nie jestem w cale taki słaby.:)
1. Śniadanie musli/płatki zbozowe na mleku 2,0% + suszone owoce/orzechy + warzywo/owoc na przegryzkę lub dwie kanapki z serem białym + suszone owoce/orzechy + warzywo/owoc na przegryzkę
2. II śniadanie Wafle ryżowe + warzywa / ciemne pieczywo z tuńczykiem z puszki w oleju
3. Obiad ryż + ryba/pierś z kurczaka/ indyka + surówka
4. Posiłek przed treningowy banan + nie wiem co dodać
5. Posiłek po treningowy banan + nie wiem co dodać
6. Kolacja makaron/ryż z piersią z kurczaka + warzywa
Mogę jeszcze wrzucic do tej diety: miód, twaróg, serek wiejski, białka jaj, sałatę
1283878485000
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Wysłana - 07 września 2010 19:00
1. Śniadanie musli/płatki zbozowe na mleku 2,0% + suszone owoce/orzechy + warzywo/owoc na przegryzkę lub dwie kanapki z serem białym + suszone owoce/orzechy + warzywo/owoc na przegryzkę
2. II śniadanie ciemne pieczywo z jajami warzywami i masłem