Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 243203 razy
słowa kluczowe: dieta  ułóż 
Autor

Dieta - ułóż sam(a)

pulpetta

Wysłana - 05 października 2008 22:42    Edytuj Cytuj
Jeżeli nasza wymarzona waga jest inna niż zalecana dla danego wieku i wzrostu to wpisujemy wymarzoną ( i nic już nie odejmujemy)
jeżeli chcemy uzyskać wagę optymalną dla wieku i wzrostu wpisujemy obecna i po obliczeniu odejmujemy 500kcal. Jeżeli znasz swoją wagę optymalną to wystarczy ją wpisać i nic już nie odejmować - wyjdzie na to samo co obecna minus 500kcal.

pulpetta

Wysłana - 05 października 2008 22:50    Edytuj Cytuj
Jeżeli chodzi o glukozę to wynosi ona w mg/dl:
- przed śniadaniem 70-105
- przed obiadem lub kolacją - 70-100
- 1 godz po posiłku - poniżej 160
- 2 godziny po posiłku poniżej 120
- między 2 a 4 rano powyżej 70
W posiłku o niskim i/g chodzi raczej nie o wysokość glukozy, bo jak jesteś zdrowa to zawsze będzie się ona mieściła w w/w granicach, ale chodzi raczej o to by te skoki glukozy nie były gwałtowne np 20 min po śniadaniu - 160.

obliques SZEFOWA

Wysłana - 06 października 2008 10:45    Edytuj Cytuj
suma kalorii jest wystarczajaca, bo bierzesz zalozona ilosc kalorii i z niej wlasnie wyprowadzasz procentowo ilosci tluszczu, wegli i bialka i przeliczasz na kg.

1800kcal bedzie za duzo dla twojej aktywnosci, chociaz to sluszne podejscie, po warunkiem, ze przynajmniej 5x w tygodniu zrobisz użytek z twojego rowerka

Z wymarzona waga, to nie jest takj zupelnie, bo nie zansz swojej LBM a wlascwie byloby najlepiej z niej wyjsc, bezpiecznie dostosowywac kalorycznosc do obecnej wagi i aktywnosci fizycznej.
Zacznij od spokojnych cwiczen aerobowych, od 20min dziennie dodajac sobie co tydzien 5 min az dojdziesz do godziny. Pozniej trzeba bedzie znow modyfikowac trening.
Jak masz ochote załóż dziennik treningowy w odpowiednim dziale na forum i bedziesz miala stala pomoc w trakcie odchudzania od innych dziewczyn

"Na diecie najszybciej traci sie cierpliwość"
Trening z pilka [http://www.sfd.pl/-t438773.html]
w ciazy [http://www.sfd.pl/-t451674.html]
pytania? [http://www.sfd.pl/-t585708.html]

alems

Wysłana - 07 października 2008 12:45    Edytuj Cytuj
dzięki z odpowiedzi.
muszę to wszystko przetrawić i zebrać do kupy, ale chyba skuszę się na ułożenie diety przez ekspertów ;)

Londi

Wysłana - 19 października 2008 15:02    Edytuj Cytuj
Witam.

Obliczyłem swoje TDEE dwoma sposobami, w pierwszym wyszło mi 2500 kcal i 2800 kcal w dni treningowe, natomiast drugim sposobem 1800 i 2200 w dni treningowe. Mam 15 lat, 178 cm. wzrostu i 75 kg. Ćwiczę na siłowni 3 razy w tygodniu. Który z wyników jest bardziej trafny?

Licząc TDEE mojej mamie, drugim sposobem wyszło 1400 kcal. Czy to nie jest za mało?

Pozdrawiam.

BandH

Wysłana - 20 grudnia 2008 18:27    Edytuj Cytuj
Co do tych węglowodanów to chyba jakieś żarty, 120g ww przy dość intensywnym tygodniu i w celu zrobienia masy? Ok mówisz, że dobierać instrumentalnie.. Ja w mojej diecie znajduje miejsce na 315ww dziennie, nie wiem może jestem głupi i czegoś nie doczytałem, jeśli tak to poprawcie mnie. Na redukcji ludzie jedza więcej ww, jak tutaj napisane...
Ja osobiście kieruję się tym:
2-2,2x masa ciala BIALKO
4-6x masa ciala WĘGLODOWANY
1x masa ciala TLUSZCZE

chicken16

Wysłana - 25 grudnia 2008 21:53    Edytuj Cytuj
ja tam niewiem nie potrafie ulozyc sobie diety;/

BandH

Wysłana - 26 grudnia 2008 00:31    Edytuj  Cytuj
Chicken poczytaj troche, a nie już piszesz, że nie potrafisz. Jest tutaj wiele interesujących tematów do układania diet i ogólnie odzywiania się. Nikt nie będzie specjalnie siadał przed kompem żeby każdemu ułożyć dietę. Sam nie jestem specjalistą, ale dzięki SFD moja wiedza na temat kulturystyki/odzywiania jest o wiele większa. Powodzenia

Pozdrawiam zdrowo myślących!

chicken16

Wysłana - 26 grudnia 2008 10:29    Edytuj Cytuj
:):) w sumie masz racje przyznam szczerze to troche mi sie nie chcialo i wogole szkola;/ ale niewiem nie wystarczy obliczyc kalorie,tluszcz i bialko do ulozenia diety??;/

BandH

Wysłana - 27 grudnia 2008 00:49    Edytuj Cytuj
No tak kalorie to podstawa, a co z tym idzie obliczenie ilosci białka, węgli i tłuszczy z ktorych ta ilosc kalorii ma byc dostarczona w ciągu dnia. Ilość tych składników zależy od budowy/sylwestki Twojego ciała. Są 3 typy: ektomorfik, endomorfik i mezomorfik. Poczytaj o tym więcej, a będziesz wiedział dokładniej. Potem poczytaj o tym z jakiej żywności dostarczać odpowiednie składniki (doczytaj o jakich porach co najlepiej jeść i zwróć uwagę na Indeks Glikemiczny). Na górze jest ikonka "Szukaj", która potrafi naprawdę dużo :) Stosuj różne kombinacje wyszukiwań, a napewno sobie poradzisz. Powodzenia.

Pozdrawiam zdrowo myślących!

Odpowiedzi jest na 23 stron.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dieta - ułóż sam(a)

Strony:  pierwsza  1  2  3  4  5  6  7  8  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.