SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

DT nolose - poszukiwanie swojej drogi

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 23196

napisał(a)
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 69234
KotProt: Cześć
Co do tarczycy, to stawiam, że nie jest przyczyną, bo miałam gorsze wyniki i włosy tak mi nie leciały (chyba, że teraz ostatnio coś tam zaszło, chociaż wątpię, żeby aż tak, ale to się okaże, jak to pobadam).
No proszę, to rzeczywiście trafiłaś na konkretnego dermatologa :o Fajnie. U mnie ogólnie konsultacje z lekarzami jakoś średnio się sprawdzają, niestety. Ale pójść pójdę do jakiegoś dermatologa, jak już mam to skierowanie.


bziubzius: Co do tarczycy, to jw., nie sądzę. Ale sprawdzę ją i tak, no i dodatkowo to żelazo. Morfologia to dla mnie czarna magia, więc w razie czego liczę na zerknięcie i pomoc w interpretacji. (zbadam pewnie w piątek)



WTOREK
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, pokrzywa x2?, trochę wody z cukinii, wywaru z miruny i wody z gotowania kapusty kiszonej, wywar z siemienia lnianego
Byłam jakaś niedojedzona w 2. części dnia.
11.00: jajka x3, paraboliczny 40, buraki 50, sałata lodowa, ogórek kiszony;
14.30: mozzarella 125, ziemniaki 180, jabłko 100, cukinia, sałata lodowa;
17.45: miruna 115, basmati, Grana Padano 20, brazylijskie 10, sałata lodowa, cukinia;
20.30: miruna 115, ziemniaki 200, jabłko 150, siemię 10, pestki dyni 15, kapusta kiszona 200; kakao 5.

Przede wszystkim ciągnące DOMSy brzucha. Poza tym pleców koło/poniżej łopatek. Cośtam lekko chyba czułam też bicepsy i pupę/dwugłowe. Także kompleksowo O obolałych czwórkach nie wspominając (tak a propos, jeśli to nie chodzi o regenerację, to może jakieś pospinanie, ale wizyty u fizjo obecnie odpadają ze względów finansowych).


ŚRODA
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, pokrzywa x2
+ kozieradka na włosy
Trochę się obciążyłam chyba tą kapustą.
11.00: jajka x3, paraboliczny 40, kiwi 90, kapusta kiszona 200;
14.45: mozzarella 125, chleb 50, gruszka 200, kapusta kiszona 130, sałata lodowa 100;
18.45: WPC 25, paraboliczny 40, gruszka 215, pestki dyni 10, brazylijskie 10; [potreningowy]
21.15: makrela 130, paraboliczny 40, jabłko 145, kiwi, sałata lodowa 100, cukinia 100.

Trening
Nogi
1. Przysiad goblet 60s
(8x15/)14x12/18x12/22.5x12 [ale ostatnie już gorzej technicznie i z czuciem kręgosłupa]
2. Suwnica (obciążenie w funtach) 60s
170x12/190x12/210x12/230x7
3. Wykroki chodzone 60s+
8x12/10x12/12x12/14x12 [chyba za nisko zaczęłam]
4. American DL 60s
15x15/20x15/25x15/30x7+5przechwytem [wyzwanie dla rąk, pod koniec już za bardzo dla nich, a za mało dla dołu]
5. Wznosy łydek z suwnicą Smitha siedząc
100
_________________________________________________________________________
45min.
Goblet – nadal wchodziłam łokciami na nogi: to chyba chodzi o zbyt szerokie hantle. Plus schodzenie zbyt nisko (albo taka moja budowa). Ogólnie to może tu wskoczyć MC, tylko dzisiaj miałam niezregenerowany brzuch i plecy, więc wolałam nie odwalać fuszerki.
Łydki – zawsze robiłam na tym ciężarze kilka serii, to teraz postanowiłam zrobić max powtórzeń i… jak widać, zdecydowanie powinnam dołożyć ciężaru.

Potreningowo senność.

Jeszcze pozostały ciągnące DOMSy brzucha i pleców okołołopatkowo, odrobinę czułam też bicepsy.
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1494
Witajcie, przeczytałam dzisiaj 3-4 dziennika, czytałam i momentami łzy miałam w oczach ze względu na własne doświadczenia...... Jedno mnie pociesza jest turaj tyle wspaniałych osób, które poświacają swój czas , słuzą wiedzą i ogromnym wsparciem...... Mam nadzieję, że i ja zostanę tutaj tak przyjęta. pozdrawiam
1
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1304 Napisanych postów 13284 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 230297
napisał(a)
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 69234
zaga26: To prawda, są tu dobrzy ludzie


bziubzius: Nie, raczej nie kiwa… (Jak już to nie robię pełnego zakresu ruchu, ewentualnie robię za szybko - tak sobie teraz pomyślałam.) Przyjrzę się bardziej następnym razem.



CZWARTEK
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, wywar z siemienia, herbata czarna z pomarańczą, imbirem, goździkami itd., pokrzywa x2
3 środkowe posiłki za małe i w ostatnim zapchałam się warzywami.
8.45: udziec indyka 100, basmati 50, siemię 10, brazylijskie 10, sałata lodowa, cukinia 100;
12.30: omlet: jajko 110, mąka gryczana 45, WPC 5, cukinia 200;
15.40: omlet: jajko 110, mąka gryczana 45, WPC 5, cukinia 200;
17.50: kefir 390, migdały 20;
20.30: udziec indyka 105, basmati 50, jabłko 110, awokado 60, kapusta kiszona 190, ogórki kiszone 110.

DOMSy pośladków, ale takie nie nadmierne, wieczorem zaczęły się też trochę odzywać dwugłowe i przywodziciele.


PIĄTEK
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, trochę wody z cukinii, pokrzywa x3, trochę wywaru z łososia
10.00: makrela wędzona 110, basmati 35, jabłko 165, cukinia 170, sałata lodowa 60;
13.45: mozzarella 100, chleb 45, jabłko 100, sałata lodowa 200;
18.00: łosoś atlantycki 120, paraboliczny 40, burak 50, jabłko 200, awokado 45, ogórki kiszone 165; [potreningowy]
21.15: łosoś atlantycki 100, basmati 50, jabłko 100, pestki dyni 15, brazylijskie 10, kapusta kiszona 200.

Trening
Push + MC
0. MC
(20x12/40x12/)50x10/60x10/70x8 120s [paski od 60kg]
1. Pompki
12/10/7/7 60s
2. Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej
(8x12/)10x12/12x12/14x9 60s
3a. Wyciskanie sztangielek siedząc
6x12/8x12/x10 [nie brałam 10-ek, bo i tak paliło]
3b. Unoszenie ramion bokiem
0.5x15/1.5x12/1.25x15 60s [1.5kg to za dużo, robione na siłę]
4a. Odwrotne pompki
20/12/15 90s
4b. Spięcia brzucha
15/15
5. Jeżyki
25x20/30x20/x20 60s [30 to już graniczne obciążenie do używania tylko brzucha]
6. Łydki na suwnicy (obciążenie w funtach)
190x16/x12/x13 60s
____________________________________________________________________
55min.
(Wpisany czas przerw odrobinę się wydłużał z serii na serię.)

Faajny trening , dobre czucie mięśniowe.

W tym tygodniu był Pull w poniedziałek, Nogi w środę, a dziś, w piątek, Push i jako że nie robiłam wcześniej MC (miałam go dać w dzień nóg, ale wtedy jeszcze za bardzo czułam plecy), to poszedł dzisiaj, bo plecy zregenerowane, a i nóg nie czułam bardzo mocno – stwierdziłam, że zrobię go sobie o tak o i… jakoś dobrze poszło

Może za mało tu na barki?


Potreningowo trochę senność.


Jeszcze lekkie DOMSy pupy, dwugłowych i przywodzicieli.




Wkleję badania krwi z soboty:

Dam po kolei poprzednie wyniki tarczycowe i na końcu te dzisiejsze:
1.03.2014.
TSH 1,61 μIU/ml (0,52-4,00)

12.05.2015.
TSH 2,204 μIU/ml (norma: 0,55 - 4,00)
FT3 3,95 pmol/l (norma: 4,7 - 7,20)
FT4 13,79 pmol/l (norma: 10,7 - 18,40)

5.09.2015.
TSH 1,882 μIU/ml (0,55-4,00)
FT3 3,99 pmol/l (4,7-7,20)
FT4 11,92 pmol/l (10,7-18,40)

4.12.2015.
TSH 1,759 μIU/ml (0,55-4,00)
FT3 4,17 pmol/l (4,7-7,20)
FT4 11,73 pmol/l (10,7-18,40)

22.01.16. Euthyrox N25 (od 9.12.15.)


27.02.16. Novothyral 1/4 (od 30.01.16r.)


30.04.16r. Novothyral 1/2 (od 28.02.16r.)


7.07.16r. Novothyral 1/2 (od 28.02.16r.)


3.10.16. Euthyrox N25 (+ jodid100 i selen; od 3.08.16.)



5.11.16. Novothyral 1/2 (od 4.10.16.)



Morfologia:

Czy te L i H to coś istotnego?


“Aha” z tym FT3…
Kurczę, nie wiem, czy teraz zwiększyć dawkę Novothyralu na 1/2, potem zrobić badania i najwyżej pójść do endo, czy już teraz iść (nie bardzo mi się uśmiecha płacić stówę za to, żeby usłyszeć zalecenie zwiększenia dawki… Bo czy można tu coś innego wymyślić? :/)

Wit. D3 :O
Nie wiem, czy kupić 1000IU czy 2000IU?, bo w Ovarinie biorę 1000IU dziennie.
edit: A, i nie wiem, jak to czasowo działa, ale np. tego lata wyjątkowo dużo przebywałam na słońcu, a ostatnio jadam łososia (podobno też źródło D3), czego wcześniej nie robiłam.

Ferrytyna rok temu była 90,7 także tu poprawa.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-11-05 16:07:56
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1304 Napisanych postów 13284 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 230297
L i H to low i High

jodu już teraz nie bierzesz? jod niekoniecznie wskazany, to zależy

dorzuciłąbym b comlex zmetylowany i b12
MCH pryz górnej granicy może świadczyć o niedoborze
D3 też dość nisko, do podsuplementowania

szkoda,że sama ferrytyna bez żelaza zrobiona

a ile teraz cwiczysz w tyg?
jaka kcaloryczność i BWT diety?
napisał(a)
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 69234
bziubzius: Wiem, że to low i high :P, tylko nie wiem, czy to istotne zmiany czy jakieś nieznaczące odchylenia, bo co do morfologii, to w ogóle się nie orientuję.

Biorę jod, tak jak jest w wypiskach: Jodid 100. Zalecony przed endokrynologa.

Co do wit. b, to nie wiem, czy chciałabym się rozpędzać z suplementacją... I tak biorę różne specyfiki i jakoś jestem już w tym zagubiona.
D3 pewnie włączę (chociaż mam też w Ovarinie, ale jak widać, chyba za mało).

Ale żelazo też jest - zaraz przed morfologią.

Ćwiczę z założenia 3 razy w tygodniu, ale ostatnio kilka razy wyszły mi 2, bo ogólnie słabo pod względem treningowym u mnie teraz, jakby trwam w jakimś zawieszeniu, bo też nie bardzo mam siły :/ (Jak zmieniłam na Pull/Legs/Push to trochę lepiej, ale to dopiero początki... a może brak konkretnej dyscypliny: z jednej strony moja samowolka treningowa to niby brak spiny, ale z drugiej może też zbyt lajtowo.)
Miski obecnie nie liczę, bo liczenie nic mi nie dawało [nieliczenie chyba też :p tylko dla psychy luźniej. Ale taka bezcelowość też nie jest doskonałym wyjściem, chociaż lepszym niż restrykcje, bo to na nie wariuję.], ale pewnie gdzieś 1800-2000kcal? B na pewno ponad 100, T chyba koło 60-70, WW może w okolicach 200. Ale to nie na pewno.



Jeszcze co do tych wyników, to tak sobie pomyślałam, że skoro wit. D jest nisko mimo spożywania jej źródeł i suplementacji, a to FT3 tak nisko mimo Novothyralu, suplementacji selenem i jedzenia orzechów brazylijskich, to może szwankuje coś w jelitach lub wątrobie? Tylko jeśli chodziłoby o zaburzone wchłanianie, to ferrytyna byłaby niższa, więc może to wątroba. (takie rozważania i poszukiwania )

Nie wiem, co mam z tym wszystkim zrobić. Czy porobić jeszcze jakieś badania (ale $, bo rodzinna jest średnio chętna na NFZ-owskie), czy iść do "starego" endo, czy zapisać się do nowej (na styczeń), co z dawką Novothyralu i w ogóle (o, np. jeszcze dermatologa mam, ale w obliczu tych wyników to nie wiem, czy jest po co iść)
Chętnie przyjmę jakieś sugestie i opinie co do tych wyników. Może mi trochę rozjaśnią sytuację i pomogą w podjęciu jakichś sensownych działań.
edit: A, jeszcze co do objawów, to martwi mnie mocne zamulenie/otępienie (potrafię stać i gapić się przed siebie, dosłownie), trudności z myśleniem, skupieniem itp., uczucie przytłoczenia, brak motywacji do działań umysłowych i brak sił fizycznych. Tak ogólnie nieprzyjemnie.



SOBOTA
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, wywar z siemienia, pokrzywa x3, woda z gotowania cukinii, mięta z jabłkiem x2
Przez opóźnione śniadanie zamulenie i senność.
Pod koniec dnia wywalony brzuch, z bólem. Muszę chyba ograniczyć warzywa na porcję, szczególnie tę kapustę kiszoną, bo mi potem ciężko na jelitach. (Aa, albo może dziś to też ta woda z gotowania cukinii, bo może za mocno się nią opiłam, a ostatnio już tak raczej nie robiłam.)
10.15: kefir 390, pestki dyni 15, migdały 15;
13.15: udziec indyka 105, basmati 35, jabłko 215, siemię lniane 10, brazylijskie 10, kapusta kiszona 200;
16.45: makrela wędzona 115, ziemniaki 210, jabłko 65, sałata lodowa 100, cukinia 50; kakao;
20.30: jajka x3, paraboliczny 40, grejfrut 180, sałata lodowa 140, pomidor 70.

Lekkie DOMSy gdzieś na górze: po bokach łopatek, przy pachach , tricepsów i dwugłowych.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-11-05 23:06:31
napisał(a)
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1304 Napisanych postów 13284 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 230297
za takie samopoczucie odpowiada głównie tak niskie ft3

żelazo rzeczywiście, nie zauważyłam

może być ogólnie problem z trawieniem, wchłanianiem
z tym, że rzeczywiście wtedy raczej żelazo byłoby niżej

ja jodu bym nie brała jednak

możesz rozważyć włączenie świńskiej tarczycy
no i ja bym optowała za witaminiami zgrupy B, bo one mają wpływ na konwersje również

wątrobę możesz zbadań
a nad trawieniem i przyswajaniem można pomyśleć, by to usprawnić
jeśli masz wzdęcia, to już jest pierwszy znak, że coś jest nie tak i od tego można zacząć
napisał(a)
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 69234
bziubzius: Nie wiem, popytam jeszcze i o to endo, może coś powie.

A dlaczego jodu byś nie brała?

Co do świńskiej tarczycy, to jako że nie podejmę się "samoprowadzenia", to to raczej odpada...

W temacie trawienia to powinnam pewnie zmniejszyć ilość warzyw na porcję?
Poza tym właśnie: kupiłam probiotyki (Sanprobi Super Formuła), ale nadal nie doinformowałam się, jak to działa i jak brać; na opakowaniu jest, że 2-4 kapsułki dziennie, ale jeśli to ma sens, to wolałabym zacząć od mniejszej ilości, nie te 4 - tylko nie wiem, kiedy w takim razie brać, jeśli to w ogóle zasadne?



NIEDZIELA
leki/suple: Novothyral ¼; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, pokrzywa x2, woda z gotowania brokułu
[+ kozieradka na włosy wczoraj] i dzisiaj
3. posiłek miał być ostatnim, żeby już nie jeść późno, ale chyba zbyt duża ilość ww zadziałała na apetyt :/ i zjadłam potem jeszcze.
11.10: wątroba indyka 120, basmati 35, banan 55, ogórki kiszone 150;
14.30: jajko x3, chleb 45, jabłko 235, ogórki kiszone 110, sałata lodowa 50; kakao 5;
18.00: indyk pierś 105, jaglana 50, jabłko 170, awokado 85, kapusta kiszona 120.
kakao 5g;
21.00: indyk 100, jaglana 50, olej koko 10, brokuł 190.

DOMSy góry zelżały, za to doszły obolałe czwórki i chyba coś przywodziciele.


PONIEDZIAŁEK
leki/suple: Novothyral ½ - wzięłam więcej, nie wiem, czy to słuszne czy niesłuszne, ale w czwartek idę do endo; Jodid 100; Selen + wit. E; Ovarin x2;
płyny: woda, pokrzywa x3
+ kozieradka na włosy
7.00: wątroba indyka 125, paraboliczny 40, kapusta kiszona 160;
11.00: kefir 330, jabłko 95, migdały 10;
14.00: indyk pierś 95, jaglana 50, pestki dyni 10, brazylijskie 10, cukinia 200;
17.00: omlet: jajka 105, mąka gryczana 45, WPC 5, cukinia 195;
20.30: jajka wiejskie 205, jaglana 50, marchew 110, ogórki kiszone 200, kakao 5g.


Zmieniony przez - nolose w dniu 2016-11-08 22:04:27
napisał(a)
eveline SFD TEAM Moderator
Ekspert
Szacuny 1429 Napisanych postów 15897 Wiek 30 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 228459
San probi możesz przez pierwsze dwa tygodnie 2 kapsułki, potem 1.
Odpowiedzi na Twoje pytania czy powinnaś, co powinnaś są trochę trudne, bo dumasz nad wszystkim, że ja wychodząc z Twojego dziennika mam kołowrót w głowie. Zrób intuicyjnie, to chyba się u Ciebie sprawdzi najlepiej.
napisał(a)
paula.cw Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 901 Napisanych postów 8379 Wiek 31 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 385881
Tym bardziej, że jeśli chodzi o probiotyki nie spotkałam się jeszcze z zaleceniami dt. kiedy i jak najlepiej spożywać. Zastosowanie probiotyków staje się dopiero popularne i nie ma jeszcze wystarczających badań na ten temat, a brak zaleceń producenta może sugerować że nie ma to takiego znaczenia. :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki spalacz teraz?

Następny temat

Mój pierwszy raz z siłownią

Jak zmienia się skład mięśni siłacza, gdy nic nie robi?! Jak zmienia się skład mięśni siłacza, gdy nic nie robi?! Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie drugiego dnia Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie drugiego dnia Niezwykli kulturyści na świecie Niezwykli kulturyści na świecie Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie trzeciego dnia Mistrzostwa Europy IFBB 2018 - Podsumowanie trzeciego dnia Orzechy tygrysie podwoją Twój testosteron Orzechy tygrysie podwoją Twój testosteron Ja naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Ja naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Ibuprofen może zmniejszyć Twoje jądra! Ibuprofen może zmniejszyć Twoje jądra! Ćwiczenia izolowane wydłużają czas regeneracji Ćwiczenia izolowane wydłużają czas regeneracji