Szacuny
1768
Napisanych postów
4335
Wiek
41 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1261544
xzaar77
adam77
Jescze cukinia się nadaje do jedzenia na surowo. Marcin zadajesz ostatnio dziwne pytania Zioła? Warzywa na surowo?
Jem za duzo bialka, musze ograniczyc ilosc miesa, jaj i sera w diecie. Naturalna ucieczka sa warzywa, ktore bardzo lubie ;)
Aby na pewno bob daje sie zjesc na surowo bez konsekwencji ? ;)
Żadnym ekspertem nie jestem. Z tego co czytałem to surowy bób zawiera lektyny, które mogą działać podobnie jak gluten dla osób które będą miały nadwrażliwość na ten składnik. Jeśli nie masz to nic Ci nie powinno być a nie niektórzy nawet piszą, że w takim przypadku te lektyny działają antynowotworowo.
Szacuny
452
Napisanych postów
5813
Wiek
45 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
438654
W starożytnym Egipcie uważany był za pokarm nieczysty, w jakiś sposób mający powiązania ze światem zmarłych. Dlatego kapłani mieli absolutny zakaz spożywania bobu. Składano go zatem bogom w ofierze, a także był głównym daniem na stypach. Ponoć orędownikiem tej dziwnej relacji ze śmiercią był również Pitagoras. Według niego dusza ludzka po śmierci zamieniała się w ziarno bobu, z tego powodu domagał się od starszyzny wydania zakazu spożywania bobu pod jakąkolwiek postacią. Uważał też, że jedzenie bobu powoduje zaćmienie lub otępienie umysłu.
Szacuny
550
Napisanych postów
7987
Wiek
47 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
99207
Nie przepadam za bobem, obecnie jem za to mase fasolki szparagowej bo mamy sezon. No i szparagi... ;) Srodek sezonu. Gdybym mial czas na kuchnie, kto wie, moze nawet skusilbym sie na bezmiesny eksperyment. Niestety czasu nie mam a stek czy to z krowy czy z ryby przygotowuje sie 3 minuty ;)
Szacuny
452
Napisanych postów
5813
Wiek
45 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
438654
Fasola samo dobro. My gotujemy pełen wielki gar zawsze weekend - raz czarną, raz czerwoną, raz mung... do tego jakieś ryże, kasze, pakujemy to do lodówki i potem w tygodniu jakiś posiłek idzie szybko zrobić.
Szacuny
555
Napisanych postów
6412
Wiek
45 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
57352
Jak już tak jesteście przy jedzeniu, zwykły chleb z ciut lepszej piekarni niż np. "Biedronka" cz "Lidl" - czy jest różnica na wersję bardziej lub mniej koszerną zależnie od tego czy zjemy go tak jak jest czy w formie tosta?
Szacuny
555
Napisanych postów
6412
Wiek
45 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
57352
Wydawało mi się że suchy tost (nie smaruje masłem) jest trudniej wchłanialny niż zwykła kromka :) jeśli używam to albo przed treningowo do warzyw, albo po treningowo np. do powidła czy serka ziarnistego.