SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy to jest uczulenie na białko?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 35363

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 163
Czytalem podobne tematy na ten temat ale opisujecie ogolnie na temat calego ciala, a u mnie problem tkwi z policzkami i skora glowy
Policzki sa zaczerwienione swedza i luszczy sie na nich skora ( jest bardzo sucha ), skora glowy swedzi i od jakiegos czasu mam problem z lupiezem, oraz czasami pjawiaja sie takie dziwne pryszcze na twarzy bardzo bolesne i ciezko goja sie. Cala twarz jest tak jakby caly czas tlusta a zawsze mialem raczej sucha cere.

CZY TO MOZE BYC UCZULENIE NA BIALKO - lub jego za duza ilosc ???

Spozywam dziennie 6 posilkow Przy diecie redukcyjnej i do kazdego zjadam okolo 150 g miesa ( w wiekszosci kurczak i schab, czasami jakas ryba ale zadko).
Chyba niedlugo wybiore sie zrobic testy pokarmowe.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6211 Napisanych postów 75712 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 753064
Tłuszczyca jest chorobą pochodzenia autoimmunologicznego, na którą choruje coraz więcej osób. Problem z jej występowaniem objawia się poprzez pojawienie na skórze:

- miejscowej egzemy,
- tłuszczącej i suchej skóry na całym ciele,
- swędzenia i pieczenia,
- trudno gojących się zmian skórnych.

Niestety jest to choroba nieuleczalna. Można jednak zminimalizować jej skutki w znacznym stopniu poprzez zmniejszenie w diecie produktów powodujących stany zapalne. Są to między innymi:

- nabiał,
- gluten,
- źródła omega 6 (olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, orzechy ziemne)
- nieumiejętne smażenie,
- izomery trans.

W szczególnych przypadkach, gdy problem na skórze jest dokuczliwy, lekarz przepisuje leki oparte na sterydach. Np. Hydroksykortyzon lub Avantan. Jednak przede wszystkim należy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Pomocna może być suplementacja związkami zmniejszającymi stres. Np.: ashwagandha, różeniec górski, omega 3, witamina d3 k2.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
niestety przy nieodpowiedniej podazy witamin i minerałów oraz kalori organizm szaleje i takie rzeczy mogą się zdarzać , ale myśle że u ciebie bedzie to uczulenie ale z tym pytaniem do lekarza a nie na forum bo skąd my mamy to wiedzieć
2

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
tak, to najprawdopodobnie za duza ilosc bialka w diecie, a bardziej precyzyjnie - podejrzewam ze zakwasiles organizm (za malo warzyw i owocow w stosunku do miesa i zboz, ktore tez zakwaszaja). na 100g miesa powinno byc 200g warzyw. na 100g zboza - 100g warzyw.

jesli nie jest tak jak mowie to mozliwe tez ze spozywasz produkty bogate w sztuczne substancje smakowe, zapachowe lub konserwujace.

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
Napisz ile masz lat. I czy popalasz sobie trawke?
Rozmawialem kiedys z dermatologiem ogolnie o pryszczach i tradziku. Bo wiadomo kiedys tam jakies pryszcze tez mialem. Powiedziala ze nadmiar bialka nie ma wplywu, ale czekolada, ketchup itd to moze byc przyczyna. Ale nie jestem ekspertem wiec idz do lekarza bo to moze byc zwykla pokrzywka lub jak schodzi ci skora z polikow to nie uzywaj w zime kremow nawilzajacych tylko tluste bo moze tez to byc podraznienie skory od zimna.

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 163
Sachem dzieki za odpowiedz
ja jem malo wazyw prawie wcale a owoce to ewentualnie suszone rodzynki lub banana przy diecie redukcyjnej owoce raczej malo wskazane. Mozliwe ze to wlasnie od braku warzyw.

Mam Pytanie do SACHEMA jak sprawdzic czy mam zakwaszony organizm moze sa jakies testy moczowe czy cos ?? a jesli tak jest to do jakiego stopnia i jak go odkwasic lub doprowadzic do stanu normalnego.

PS LUKI - trawki nie pale, tradzik mam juz dawno za soba a na diecie redukcyjnej nie jada sie czekolady i ketchupu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 163
Ciekawy jestem czy taki stan organizmu ?( mowime o zakwaszeniu ) ma jakis wplyw na efekty przy diecie redukcyjnej ????
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
nie wiem czy mozna to sprawdzic, ale jesli jesz tak jak mowisz to mozesz byc pewien, ze tak jest

jedz wedlug zasad ktore podalem wyzej i wszystko wroci do normy po jakims czasie.

a bialko oczywiscie moze powodowac pryszcze.
jest to normalne zachowanie organizmu, ze toksyczne produkty przemiany materii stara sie usunac wszystkimi mozliwymi drogami - jesli nerki i watroba nie wyrabiaja, powoduje to wydzielanie ich przez skore.
1

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 416 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2743
"suszone rodzynki"

..........Płacz na treningu, śmiej się podczas walki..........

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 22 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 163
CIEKAWY ARTYKUŁ MYSLE ZE KAZDEMU SIE PRZYDA - zakwasznie organizmu mozna zmierzyc lub zbadac, a zmiana jedzenia przy zakwaszonym organizmie juz nam tak bardoz nie pomoze te kwasy trzeba jkos zneutralizowac.


Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo!
Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne.

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia?
Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.

W tabeli poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.

Płyn ustrojowy Wartość pH
Sok żołądkowy 2,5
Mocz 6,2
Wydzielina pochwowa 4,0 do 4,7
Krew 7,4
Pęcherzyk żółciowy 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy 7,5 do 8,8


Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:

układy buforowe krwi i tkanek
nerki
płuca
Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych.

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.

Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
Stosowania kuracji odchudzających.
Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
Stresu i szybkiego tempa życia.
Skutków ubocznych niektórych leków.
Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
Upośledzenia funkcji nerek.
Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.
Wystarczy jeden czynnik z powyższej niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.

W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:

Duży brzuch
Obfita tkanka tłuszczowa
Baryłkowaty kształt tułowia
Cienkie nogi
Sztywny kręgosłup
Sztywna dynamika ciała
Mało elastyczna, wiotka skóra
Podpuchnięte oczy
Przewlekły ból
Jak można temu zapobiec?

Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
Zmniejszyć stres.
Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu choroby jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe takie jak Proszek Zasadowy według receptury doktora Auera.

Proszek Zasadowy doktora Auera dzięki odpowiednio dobranym składnikom przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Czym jest Proszek Zasadowy?

Proszek Zasadowy został opracowany przez doktora Wolfganga Auera przy współudziale Helmuta Reidlingera, specjalisty w dziedzinie farmacji, w wyniku unikatowych badań nad szkodliwym wpływem podwyższonej kwasowości na prawidłowe działanie organizmu. Odznacza się wysoką starannie kontrolowaną jakością. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych, naturalnych surowców. W skład preparatu wchodzą związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne organizmu: cytryniany wapnia, magnezu, potasu, wodorowęglan potasu, fosforany wapnia i magnezu oraz selen.

Proszek Zasadowy doktora Auera:

Neutralizuje nadmiar kwasów oraz pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Poprawia perystaltykę jelit
Łagodzi zgagę
Wspomaga odchudzanie
Oczyszcza organizm
Dodaje sił witalnych
Skuteczność była głównym celem, jaki postawił sobie doktor Auer w trakcie tworzenia receptury Proszku Zasadowego. Preparat nie zawiera substancji korygujących jego smak, mogących działać niekorzystnie na organizm.
Szczególne znaczenie ma fakt, że Proszek Zasadowy doktora Auera nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany nawet przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku. Mogą go bez obawy przyjmować kobiety ciężarne. Zwłaszcza podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży wiele kobiet cierpi z powodu zgagi. Nie mogą one jednak stosować leków konwencjonalnych, gdyż w okresie ciąży są niedozwolone.
Kolejną zaletą Proszku Zasadowego doktora Auera jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy.
Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka śladowego występuje u około 80% populacji.

Dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków niepożądanych działania Proszku Zasadowego doktora Auera.

Proszek Zasadowy doktora Auera jest dostępny w opakowaniach 150 g. Celowo nie stosuje się dużych opakowań, aby zagwarantować wysoką jakość produktu.

Dla preparatu wybrano formę rozpuszczalnego proszku, ponieważ:

Rozpuszczone substancje mineralne są lepiej przyswajane przez organizm
Rozpuszczony Proszek Zasadowy wywołuje uczucie sytości
Skuteczniej neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku
Jak stosować Proszek Zasadowy?

Na podstawie badań oraz po uwzględnieniu opinii wielu konsumentów stosujących Proszek Zasadowy opracowano następujące zalecenia:

Jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w ? szklanki wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem.
Stosując preparat po raz pierwszy w celu szybkiej neutralizacji kwasów, zaleca się zwiększenie dawki do 2-3 łyżeczek dziennie.
Żeby zmniejszyć wagę ciała, Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem (patrz także poniżej: Proszek Zasadowy a nadwaga).
Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po treningu (więcej w rozdziale Proszek Zasadowy a sportowcy).
Podczas pierwszego tygodnia stosowania Proszku Zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.

Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne

Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe
Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu.
Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych.
Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.


Proszek zasadowy a sport

Do pracy mięśni niezbędna jest energia. Energia ta jest wyzwalana w wyniku przemian metabolicznych (spalania) węglowodanów zgromadzonych w mięśniach. Podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku po pewnym czasie krew nie nadąża z dostarczaniem odpowiedniej ilości tlenu do mięśni, wobec czego dochodzi do beztlenowego metabolizmu węglowodanów, którego produktem jest kwas mlekowy. Mięsień zostaje zakwaszony, sportowiec jest wyczerpany, a następnego dnia cierpi na uciążliwe bóle mięśniowe, bądź doprowadza się do stanu przetrenowania.
Podczas bardzo intensywnego treningu powstają także inne kwasy. Mogą one powodować trwałe uszkodzenia organizmu.
Aby zregenerować układy buforowe organizmu i wspomóc jego kontrolę biochemiczną nad wytwarzaniem mleczanów, niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości substancji zasadowych. Umożliwi to osiąganie lepszych wyników.

Proszek Zasadowy doktora Auera pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w organizmie, co daje sportowcom szansę osiągania lepszych wyników. Zwiększa się wydolność organizmu, mięśnie wolniej się zakwaszają.
Dzięki wzmocnionemu działaniu układów buforowych, podczas zawodów i intensywnego treningu nie odkłada się kwas mlekowy, a to z kolei prowadzi do wymiernej poprawy wyników.

Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego:
wystarczy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu. Aby utrzymać swoje możliwości fizyczne na odpowiednim poziomie, sportowcy muszą pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów.


Proszek Zasadowy doktora Auera:

Redukuje poziom kwasu mlekowego
Optymalizuje wyniki
Wspomaga regenerację
Zapobiega przetrenowaniu

Proszek Zasadowy a nadwaga

Gdy nasz wzrok, węch lub inne zmysły zarejestrują spożycie pokarmu, mózg wysyła do wszystkich organów wiadomość, że wkrótce nadejdzie posiłek i należy się na to przygotować (żołądek, trzustka, wątroba, pęcherzyk żółciowy). Żołądek otrzymuje polecenie, by zaczął produkować soki trawienne. Na zasadzie sprzężenia zwrotnego przesyła on z kolei do mózgu sygnał, że wytworzył już wystarczającą ilość soków i że teraz, przez wywołanie silnego uczucia głodu, mózg powinien zachęcić organizm do natychmiastowego jedzenia, gdyż w przeciwnym razie nadmiar kwasu uszkodzi błonę śluzową żołądka.
Najbardziej uderzający przykład takiej reakcji łańcuchowej można zaobserwować podczas jedzenia czekolady: 80% osób postanawia zjeść tylko jeden kawałek i na tym poprzestać. Ponieważ jednak po skosztowaniu pierwszego kawałka wydziela się nadmiar kwasu, wywołane tym uczucie niepowstrzymanego głodu sprawia, że czekolada szybko znika.
Proszek Zasadowy doktora Auera, neutralizując kwaśną treść żołądka, umożliwia zatrzymanie tej reakcji łańcuchowej, co prowadzi do zmniejszenia uczucia głodu, a w efekcie do ubytku wagi. Już usunięcie z organizmu złogów i soli powoduje natychmiastowe zrzucenie paru kilogramów.
Proszek Zasadowy doktora Auera nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu, eliminuje jednak najczęstszą przyczynę otyłości - nadmiar kwasów.
Regularne zażywanie Proszku Zasadowego sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.

Aby zwiększyć efektywność działania preparatu, należy przestrzegać poniższych reguł:

Nie pić alkoholu
Zrezygnować ze słodkich napojów
Pić dużo wody
Jeść powoli
Dokładnie rozgryzać każdy kęs
Spożywać bardzo mało tłuszczu
Zażywać dużo umiarkowanego ruchu
Spożywać bardzo mało białka pochodzenia zwierzęcego
Unikać potraw o konsystencji kremowej i oleistych
Używać jak najmniej sosów
Zrezygnować z konserw i sztucznej żywności
Unikać soli
Stosowanie się do tych reguł sprawia, że Proszek Zasadowy doktora Auera może skutecznie pomóc w walce z nadwagą.

Żeby zmniejszyć wagę ciała Proszek Zasadowy doktora Auera należy zażywać w następujący sposób:
30 minut przed każdym posiłkiem należy wypić łyżeczkę proszku rozpuszczonego w 250 ml wody, a następnie w ciągu kwadransa wypić ok. 1/2 l wody. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Jeśli mimo tego, zwłaszcza w pierwszym tygodniu, nadal nie można powstrzymać się od nadmiernego jedzenia, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po każdym posiłku.
Preparat należy pić małymi łykami, w przeciwnym wypadku można nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit.

Uwaga!

Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Chroń organizm przed skutkami zakwaszenia i bądź w dobrej kondycji.

Dr Wolfgang Auer
Lekarz internista
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
zakwasznie organizmu mozna zmierzyc lub zbadac, a zmiana jedzenia przy zakwaszonym organizmie juz nam tak bardoz nie pomoze te kwasy trzeba jkos zneutralizowac.

jasne, tylko proszek zasadowy doktora Oetkera nas uratuje

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 301 Wiek 40 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4030
Tez mialem cos podobnego, poekspeymentowalem troche i doszedlem do wnioskow:
1. Bialko, nie tyle za duzo co nieodpowiednie (jajka...)
2. BRAK ZDROWYCH TLUSZCZOW!!! Odkad wcinam omega-3 i oliwe z oliwek nie mam problemu z lupiezem :D a mielm go przez 20-lat zycia, nie pomagalo nic,a tu prosze --> szacunek glownie Mietki, on w polowie postow naiwja o olwie hehe
3. Marihuana, nigdy wiecej kwaszonego gowna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mam 16 lat, 55kg i 168zw. co mam jesc

Następny temat

co przed treningiem a co po

Wiecej