Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Czy pływanie prostuje plecy?

zigulec

Wysłana - 20 stycznia 2010 16:34    Edytuj  Cytuj
Sluchajcie ja nie mam zamiaru tutaj nikogo przekonywac. Pracuje jako instruktor korektywy i plywania wiec moze cos tam wiem. Spotkalem sie z roznymi opiniami ludzi.

Pesta sport zawodowy nigdy nie bedzie obejdzie sie bez negatywnego wplywu na zdrowie. Zmienisz zdanie jak skonczysz AWF.

Jezeli chodzi o postawe ciała to wiek na korygowanie wad postawy ciala to przedszkole i szkola podstawowa. Pozniej jest juz znacznie ciezej cokolwiek korygowac aczkolwiek jest to mozliwe. Pływanie samo w sobie jest zdrowie poniewaz nie obciaza stawów rozluznia miejscie i przede wszystkim odciaza kregoslup. Przy drobnych odchyleniach oczywiscie jest wskazane i bardzo dobrze ze chodzisz na plywalnie i ze plywasz. Ale jezeli ktos przyprowadzi dziecko mi z stwierdzona powazna skolioza i powie ze lekarz kazał plywac to wysmieje lekarza. Niestety wtedy trzeba wykonywac oprocz plywalni dodatkowe cwiczenia zestawy cwiczen wraz z instruktorem rehabilitantem.

Jak chcesz o AWF pogadac zapraszam na PW. Nie bedziemy tu smiecic.

Przećwiczylem całe zycie, chociaz kochałem je nad życie.

Pesta

Wysłana - 20 stycznia 2010 16:44    Edytuj Cytuj
Czyli samym pływaniem nie ma możliwości skorygować wadę? A jeśli jest niewielka typu I-II stopnia?
Bo wiesz. Najbardziej mi zależy na skorygowanie prawej odstającej łopatki. Bo to jest widoczne.

Zmieniony przez - Pesta w dniu 2010-01-20 16:46:56

zigulec

Wysłana - 20 stycznia 2010 16:59    Edytuj Cytuj
Odstajaca lopatka to nie skolioza. Jezeli chodzi o lopatke to plywanie moze pomoc natomiast z ta skolioza to musialbym obejrzec jak to wyglada. Czy wystepuje rowniez asymetria w innych miejscach niz tylko na lopatce.

Pesta

Wysłana - 20 stycznia 2010 17:03    Edytuj Cytuj
Troszkę prawy barek też jest przesunięty do przodu i prawa pierś na klatce trochę mniejsza. Ale to jest prawie niewidoczne. Ale najbardziej łopatka widoczna i to brzydko wygląda. Ciekawe jest to, że po spaniu jak wstanę to ta łopatka mniej wystaje, jakby w czasie spania się korygowało to. Dziwne.

Zmieniony przez - Pesta w dniu 2010-01-20 17:08:09

zigulec

Wysłana - 20 stycznia 2010 17:22    Edytuj Cytuj
NIe jest dziwne. Wszystkie badania postawy ciala wykonuje sie rano gdy miesnie stabilizujace nie sa zmeczone. Wieczorem Ci odstaje bo sie przez caly dzien napracowala:)

iza121

Wysłana - 20 stycznia 2010 18:29    Edytuj Cytuj
Zdecydowanie koryguje. Pływanie wpływa na wzmocnienie mięśni szkieletowych, w tym pleców. Mięśnie z kolei odpowiadają za prawidłową postawę ponieważ pełnią rolę rusztowania to dzięki nim wszystko się trzyma na miejscu. Skolioza jest natomiast niczym innym jak dysbalansem mięśniowym. Jednak w całej zabawie jest również minus pływanie to musi równoważnie obciążać obie strony nie może być tak, że pływa się jedną ręką mocniej, ponieważ to może jeszcze pogłębić wadę. Druga kwestia to przeciwwskazanie odnośnie pływania żabką ona z kolei powoduje powstawanie garba (przez angażowanie nieodpowiednich mięśni) i jest to jeden z najmniej prozdrowotnych ze styli. Wskazane jest natomiast nadużywanie stylu motylkowego oraz kraula i grzbietowego, przy czym w tym ostatnim jest bardzo trudno utrzymać równowagę pociągnięć toteż polecałabym tylko te dwa pierwsze, reszta tylko jako uzupełnienie/urozmaicenie

ktoś inny może nas uczyć i wskazywać nam drogę ale pracę musimy wykonać sami

Pesta

Wysłana - 20 stycznia 2010 23:21    Edytuj Cytuj
Mnie też myślę, że pływanie koryguje wady. Po 2 tygodniach intensywnego chodzenia na basen dziś zauważyłem malutką poprawę. Jakby łopatka po każdym pływaniu jak spojrzę powolutku się chowała pod skórę i się zmniejsza. Myślę, że po roku chodzenia na basen problem z łopatką zniknie. Przynajmniej mam taką nadzieje. Zobaczymy, czas pokaże, wtedy się przekonam, czy pływanie naprawdę koryguje wady. Na pewno będę chodził bo pływanie mnie wciągnęło. Muszę tylko wykupić jeszcze kilka godz nauki pływania żeby popracować nad techniką.
Iza Sog dla Ciebie

Zmieniony przez - Pesta w dniu 2010-01-20 23:24:29

zigulec

Wysłana - 20 stycznia 2010 23:38    Edytuj Cytuj
Jak jestes z Wawy to zapraszam :) na plywanie

Pesta

Wysłana - 20 stycznia 2010 23:48    Edytuj Cytuj
Nie jestem z Warszawy. A tam godzinka nauki ile kosztuje? U nas 30

Zmieniony przez - Pesta w dniu 2010-01-20 23:50:56

FenixTT

Wysłana - 21 stycznia 2010 07:46    Edytuj Cytuj
Zigulec z tego co napisałes wynika, że nie rozumiesz co czytasz

więc wyjaśnię Ci to łopatologicznie bardziej:

napisałem , że pływanie koryguje
i że jest to w 100% prawda że koryguje
ale nie pisałem że koryguje w 100% wady itp
tylko że to prawda że koryguje w jakiejś części
więc jak koryguje w trochę to jest to prawda w 100% że ma wpływ na korygowanie
a nie że koryguje w 100%
łapiesz ?

TATA MIKOŁAJA

Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
[http://www.TTSzczecin.pl/]

Odpowiedzi jest na 3 strony.      poprzednia  następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Czy pływanie prostuje plecy?

Strony:   pierwsza  1  3   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.