SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Czy mogę dodać olej kokosowy do babki?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 545

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 177 Wiek 23 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 7725
Cześć. Mam pytanko. Chcę upiec jutro babkę wielkanocną i w przepisie jest olej. Zastanawiam się czy mogę dać olej kokosowy. Nie wiem czy nie zrobi mi się za twardy, gdy włożę babkę do lodówki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Olej kokosowy jak najbardziej pasuje do wypieków
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 177 Wiek 23 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 7725
Tak, tylko, że w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera postać stałą. I właśnie nie wiem czy jak użyję go do tej babki zamiast zwykłego oleju i potem wstawię babkę na noc do lodówki, to na drugi dzień gdy zabiorę się za krojenie babki, nie spotka mnie tam jakaś niespodzianka. Ostatnio robiłem czekoladę na oleju kokosowym (kakao+olej+miód) i po włożeniu jej do lodówki zrobiły się jakieś brzydkie białe plamki na wierzchu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5297 Napisanych postów 4547 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 237248
śmiało stosuj nic się nie bój, niesoidzianki nie będzie żadnej, ani to o co się chyba boisz, że miałaby być twarda? nic z tych rzeczy
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
makrosięzgadza Kuchnia Dzika Moderator
Ekspert
Szacuny 332 Napisanych postów 377 Wiek 36 lat Na forum 245 dni Przeczytanych tematów 13685
Olej koko rozpuść i wystudź. Śmiało dodaj i smacznego :)
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Pewnie, że nie będzie niespodzianki Czekolada + kakao + olej koko (może dawać"białe plamki" ) ale nie są niczym złym. Natomiast olej koko dodany do babki w rozpuszczonej formie sprawdza się super. W sumie korzystam tylko z niego, do wypieków.
4

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 177 Wiek 23 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 7725
Ok, dzięki! Przełożyłem babkę na za tydzień, bo mama tyle dobrego napiekła, że nie dałbym rady jej skosztować. :D
Jeszcze się waham czy wykorzystać ten olej w ogóle czy robić bez niego. Będę robił babkę cytrynową. Olej miałby jej dodać chyba takiej wilgotności, nie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Dokładnie, olej dodaje fajnej wilgotności. Ja w sumie zawsze używam.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Awokado- Zdrowe?