Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Czy daje coś rozciągąnie parę godzin po treningu?

barbaryan

Wysłana - 07 września 2009 20:37    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Chodzi mi o trening typowo kulturystyczny. Najlepiej pasuje mi wieczorem parę godzin po ćwiczeniach, wiem że wskazane jest rozciąganie zaraz po treningu ale czasami nie mam takich możliwości. Dużo tracę ?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 08 września 2009 14:21 
W większości przypadków polecamy:

Dymatize - Elite Whey Protein

CENA: 169.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł
SFD - SFD WPC Protein ECONO v2

CENA: 31.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

jogger

Wysłana - 08 września 2009 14:21    Edytuj Cytuj
Rozciąganie mięśni stężałych pod wpływem mleczanu to droga do kontuzji

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -

barbaryan

Wysłana - 09 września 2009 16:21    Edytuj Cytuj
Wprowadziłem trochę w błąd pisząc typowy trening kulturystyczny, bo ja robie FBW a więc wydaje mi się oczywistę rozciągać całe ciało po treningu a nie jak w przypadku splita gdzie rozciągałem tylko wcześniej ćwiczone mięśnie. Streching po splicie zajmował pare minut a więc nie było problemu.
Czyli nie ma innego wyjścia jak rozciąganie zaraz po treningu ?
Można zachować chociaż 10 minutową przerwę między treningiem a rozciąganiem ? (droga z siłki do domu)

jogger

Wysłana - 10 września 2009 10:08    Edytuj Cytuj
To będzie zależało od stopnia stężenia mięśni, jeśli będą sztywne, to lepiej odpuścić niż uszkodzić

Ekspert -

barbaryan

Wysłana - 10 września 2009 21:44    Edytuj Cytuj
jogger dziekówka i szacun za cierpliwość

a ja cały czas zawracam głowe ale wciąż mam wątpliwości
bo np. Co jak bym wykonał dlugą rozgrzewkę przed tymi rozciąganiami ? Czy wciąż było by zagrożenie

Może ten przykład nie jest do końca dobry ale wiem że nie którzy kulturyści ćwiczyli dwa razy w ciągu dnia, możliwe więc że dwa razy dziennie się też rozciągali

A jeżeli nie mam żadnej możliwości rozciągnięcia po treningu to co ? wogule tego nie robić a może dzień po ?

Zmieniony przez - barbaryan w dniu 2009-09-10 21:44:38

jogger

Wysłana - 11 września 2009 11:15    Edytuj Cytuj
Co jak bym wykonał dlugą rozgrzewkę przed tymi rozciąganiami ?
OK, w sportach walki zaczyna się np. od ostrej rozgrzewki, potem rozciąganie, potem właściwy trening.

Ekspert -

Jeanette_

Wysłana - 16 września 2009 23:51    Edytuj Cytuj
"To będzie zależało od stopnia stężenia mięśni, jeśli będą sztywne, to lepiej odpuścić niż uszkodzić"

Mogę prosić o rozwinięcie tematu?
Ja czasem tak właśnie robię, że jak mam bardzo przeciążone mięśnie, właśnie takie 'stężałe', to próbuję je czasem dodatkowo rozciągać, czyli jak rozumiem nie jest to dobry pomysł? Jakichś drastycznych złych efektów jak na razie nie zauważyłam, ale ja to jestem już prawie jak robot
W każdym razie prosiłabym o coś więcej na temat - jestem trochę bardziej niż zainteresowana

...Only thing to do is jump over the moon...

jogger

Wysłana - 17 września 2009 10:30    Edytuj Cytuj
To wynik akumulacji kwasu mlekowego - w trakcie treningu anaerobowego jest zużywany na bieżąco do neoglukogenezy. Dlatego im wcześniej robi się rozciąganie, tym lepiej. Wielu profi rozciąga się po każdej serii.

Ekspert -

Jeanette_

Wysłana - 17 września 2009 12:41    Edytuj Cytuj
ja wiem, że najlepiej się rozciągać 'na bieżąco', tak oczywiście również robię; ale pytanie czy bardzo złe jest oprócz tego rozciąganie długo długo PO? w sensie mnie się np. zdarza, że po całym dniu mam takie mocno 'zesztywniałe' z wysiłku mięśnie, i ja to próbuję czasem rozciągać, a tu widzę, że wrecz się wtedy właśnie nie powinno?

...Only thing to do is jump over the moon...

jogger

Wysłana - 17 września 2009 15:34    Edytuj Cytuj
Zrób najpierw ogólną rozgrzewkę, żeby pobudzić krążenie i umożliwić odprowadzenie mleczanu z mięśni

Ekspert -

Draciel 3

Wysłana - 17 września 2009 19:32    Edytuj Cytuj
witam a jeśli ja robię najpierw rozciąganie w domu (rozciągam nogi do sztuk walk) oczywiście porządan rozgrzewka,potem to rozciąganie i po 10 min. trening powiedzmy fbw.to według was nieodpowiednio coś robię

robię tak
1.porządna rozgrzewka min.10min(bieg bokserski,wymachy pajacyki,skakanie na jednej nodze itp...
2.rozciąganie nóg
3.trening siłowo wytrzymałościowy
co wy na to?

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Czy daje coś rozciągąnie parę godzin po treningu?

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.