Chodzi mi o trening typowo kulturystyczny. Najlepiej pasuje mi wieczorem parę godzin po ćwiczeniach, wiem że wskazane jest rozciąganie zaraz po treningu ale czasami nie mam takich możliwości. Dużo tracę ?
Rozciąganie mięśni stężałych pod wpływem mleczanu to droga do kontuzji
"Wszystko jedno gdzie się żyje, Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -
1252412506000
barbaryan
Wysłana - 09 września 2009 16:21
Wprowadziłem trochę w błąd pisząc typowy trening kulturystyczny, bo ja robie FBW a więc wydaje mi się oczywistę rozciągać całe ciało po treningu a nie jak w przypadku splita gdzie rozciągałem tylko wcześniej ćwiczone mięśnie. Streching po splicie zajmował pare minut a więc nie było problemu. Czyli nie ma innego wyjścia jak rozciąganie zaraz po treningu ? Można zachować chociaż 10 minutową przerwę między treningiem a rozciąganiem ? (droga z siłki do domu)
1252506060000
jogger
Wysłana - 10 września 2009 10:08
To będzie zależało od stopnia stężenia mięśni, jeśli będą sztywne, to lepiej odpuścić niż uszkodzić
Ekspert -
1252570117000
barbaryan
Wysłana - 10 września 2009 21:44
jogger dziekówka i szacun za cierpliwość
a ja cały czas zawracam głowe ale wciąż mam wątpliwości bo np. Co jak bym wykonał dlugą rozgrzewkę przed tymi rozciąganiami ? Czy wciąż było by zagrożenie
Może ten przykład nie jest do końca dobry ale wiem że nie którzy kulturyści ćwiczyli dwa razy w ciągu dnia, możliwe więc że dwa razy dziennie się też rozciągali
A jeżeli nie mam żadnej możliwości rozciągnięcia po treningu to co ? wogule tego nie robić a może dzień po ?
Zmieniony przez - barbaryan w dniu 2009-09-10 21:44:38
1252611845000
jogger
Wysłana - 11 września 2009 11:15
Co jak bym wykonał dlugą rozgrzewkę przed tymi rozciąganiami ? OK, w sportach walki zaczyna się np. od ostrej rozgrzewki, potem rozciąganie, potem właściwy trening.
Ekspert -
1252660503000
Jeanette_
Wysłana - 16 września 2009 23:51
"To będzie zależało od stopnia stężenia mięśni, jeśli będą sztywne, to lepiej odpuścić niż uszkodzić"
Mogę prosić o rozwinięcie tematu? Ja czasem tak właśnie robię, że jak mam bardzo przeciążone mięśnie, właśnie takie 'stężałe', to próbuję je czasem dodatkowo rozciągać, czyli jak rozumiem nie jest to dobry pomysł? Jakichś drastycznych złych efektów jak na razie nie zauważyłam, ale ja to jestem już prawie jak robot W każdym razie prosiłabym o coś więcej na temat - jestem trochę bardziej niż zainteresowana
...Only thing to do is jump over the moon...
1253137895000
jogger
Wysłana - 17 września 2009 10:30
To wynik akumulacji kwasu mlekowego - w trakcie treningu anaerobowego jest zużywany na bieżąco do neoglukogenezy. Dlatego im wcześniej robi się rozciąganie, tym lepiej. Wielu profi rozciąga się po każdej serii.
Ekspert -
1253176235000
Jeanette_
Wysłana - 17 września 2009 12:41
ja wiem, że najlepiej się rozciągać 'na bieżąco', tak oczywiście również robię; ale pytanie czy bardzo złe jest oprócz tego rozciąganie długo długo PO? w sensie mnie się np. zdarza, że po całym dniu mam takie mocno 'zesztywniałe' z wysiłku mięśnie, i ja to próbuję czasem rozciągać, a tu widzę, że wrecz się wtedy właśnie nie powinno?
...Only thing to do is jump over the moon...
1253184074000
jogger
Wysłana - 17 września 2009 15:34
Zrób najpierw ogólną rozgrzewkę, żeby pobudzić krążenie i umożliwić odprowadzenie mleczanu z mięśni
Ekspert -
1253194492000
Draciel 3
Wysłana - 17 września 2009 19:32
witam a jeśli ja robię najpierw rozciąganie w domu (rozciągam nogi do sztuk walk) oczywiście porządan rozgrzewka,potem to rozciąganie i po 10 min. trening powiedzmy fbw.to według was nieodpowiednio coś robię
robię tak 1.porządna rozgrzewka min.10min(bieg bokserski,wymachy pajacyki,skakanie na jednej nodze itp... 2.rozciąganie nóg 3.trening siłowo wytrzymałościowy co wy na to?