Dzień dobry Bardzo dobry przykład podałas kumayca- nic innego, jak tylko racjonalne odżywanie pozwolą zachowac zdrowie i dobrą sylwetkę. U mojej koleżanki zdiagnozowano cukrzycę. Na szczęście nie insulinozależną ( jeszcze ). Przestraszyła się, przeszła na dietę, schudłá za 100kg na 70kg i razem w kilogramami spadł też poziom cukru.
A wczoraj w "Rozmowach w toku ", które to przez przypadek oglądałam
byli ludzie otyli, którzy są w takiej desperacji, że operacyjnie chcą zmniejszyć żołądki. Opowiadali o swoich dietach 'cud"po których tyli jeszcze bardziej, jak zaczynali się znów objadać. Jedna z Pań powiedziała, że ona właściwie nic nie je. Na śniadanie malutką kromkę chleba, na obiad mizerię i koniec. W studiu był ekspert- lekarz z Kliniki, gdzie wykonują operację zmnieszenia żołądka i zapytał się ten pani, ile dziennie przyjmuje kalorii. Odpowiedziała, ze ok. 600 , a on powiedział, że to za dużo
. Zbulwersowałam się
1225959097000
Camel84
Wysłana - 06 listopada 2008 12:07
Też oglądałam fragment tego programu i tam chyba właśnie chodziło o to, że wykonuje się pacjentom tego typu operacje, a potem pozostawia samym sobie, bez żadnych wskazówek jak powinni się odżywiać. Moim zdaniem takie zabiegi nie mają większego sensu jeśli pacjent nie ma odpowiedniej wiedzy i woli, aby schudnąć. Sama mam znajomego, który został zakwalifikowany do takiej operacji. W tej chwili waży 170 kg. Ale co z tego, skoro on po prostu lubi jeść i je bez opamiętania i to jest przyczyną tej wagi. Nie wierzę, że po zabiegu chłopak nagle zmieni swoje upodobania i shchudnie jak za dotknięciem magicznej różdżki. Uważam, że jeśli ktoś jest zdrowy i naprawdę chce się uporać z otyłością, to zrobi to normalnie, racjonalną dietą i tyle.
A jeśli mówimy o przykładach schudnięcia w dojrzałym wieku, to ja też mogę jeden podać. Mój teść miał zawał, przy okazji również wykryto u niego cukrzycę. Nie miał może ogromnej nadwagi, ale jednak lekarz zalecił przede wszystkim utratę kilogramów jako profilaktykę kolejnych problemów z sercem. Wystarczyła zmiana nawyków żywieniowych - gotowane potrawy, odstawienie słodyczy i alkoholu, do tego codziennie długie spacery i rower i z 90 kg waga spadła do jakiś 78. Naprawdę nie potrzeba wcale tak wiele, zwłaszcza jeśli ktoś wcześniej nie robił nic i zupełnie nie zastanawiał się nad swoją dietą. No i za pierwszym razem też jest najłatwiej
1225969623000
KatarzynaW
Wysłana - 07 listopada 2008 16:01
Z wielką nieśmiałością zważyłam się przed chwilą. Od poniedziałku jestem na diecie i schudłam pół kilo
1226070093000
obliques SZEFOWA
Wysłana - 07 listopada 2008 17:38
Zabiegi dzialaja, bo czlowiek nie daje rady wiecej zjesc niz pare lyzek i najnormalniej w swiecie chudnie na Afryke :-/, dlatego to tylko dla bardzo otylych oni maja duzo zapasow
No jasne, ja rozumiem, że to musi działać, tylko się zastanawiam co dalej? Gwałtownym ograniczeniem jedzenia każdy schudnie, a przy takiej operacji jakby nie ma wyjścia, tylko jak to wpływa później na zdrowie, metabolizm itd? I jak to w ogóle jest - taki zmniejszony żołądek może się znowu rozszerzyć i pacjent znowu przytyje jeśli nie będzie się kontrolował?
1226087390000
obliques SZEFOWA
Wysłana - 07 listopada 2008 21:04
To jest metoda leczenia chorobliwej nadwagi, wiec zyski ze zmniejszenia wagi ciala przewyzszaja wszelkie straty zwiazane z takim odchudzaniem. Tu nie chodzi o to by ktos byl szczuply, ale by zszedl na poziom bezpieczny dla jego zdrowia. Ot tak sobie nikt nie wraca znow do gigantycznej wagi. W miedzy czasie sila rzeczy przyzwyczajasz sie do mniejszego jedzenia i nawet przy poczatkowym spowolnieniu metabolizmu to zdazy sie wszytsko wyrownac po jakims czasie. No a miesnie, grubasy maja ich duzo, bo musza na codzien nosic duzy ciezar wiec miesnie tez mozna spalic i nadal po wyciagnieciu balona, beda ich mieli wiecej niz anorektyczna
Mam kije i dziś już maszerowałam po Lesie Chojnowskim. W domu, jakoś nie wychodziło mi to chodzenie na dywanie, byłam sztywna, jak te kije, ale na leśnym dukcie całkiem naturalnie mi poszło. Po drodze minęłam paru nordicwalkerów, pozdrowiliśmy się i było miło
1226405106000
Morales_37 Zdrowa Kuchnia
Wysłana - 11 listopada 2008 13:12
Super. Nie ma nic lepszego niż aktywność fizyczna. Życzę Ci dużo cierpliwości.
Nie doradzam ludziom leniwym! Moderator działu odchudzanie i Charles Poliquin
Ekspert -
1226405546000
KatarzynaW
Wysłana - 21 listopada 2008 12:41
Poszłam dziś się zważyć. Wiem, ze nie ma co stawać na wadze za często, ale nie mogłam się oprzeć pokusie. 20 dni na diecie i 1,5 kg mniej
Cieszę się, że coś drgnęło. To dzięki temu, że znalazłam to forum.
1227267714000
Koniu151 KAPITAN KAJDAN
Wysłana - 21 listopada 2008 12:48
prawidłowy i zdrowy spadek wagi.
pzdr/
Układanie diet, treningi personalne kontakt tel:664829952, gg:5040999, koniu151.sfd@o2.pl