logo
zamknij zamknij

Czekoladowe ciasto/tort z fasoli

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 20485

5 5 1
napisał(a)
Iska
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 172 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3634






Witam

Ciasto bez mąki i niezdrowych dodatków. Może być torcik na specjalne okazje.


Składniki:

1 puszka fasoli (280g) lub tyle samo ugotowanej
5 jaj
1 lyzka ekstraktu z wanilli
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
6 lyzek kako ciemnego nieslodzonego
6 lyzek oliwy z oliwek (masla/oleju kokosowego)
4 lyzki syropu z agawy/miodu
1 lyzka wody z rozpuszczonym slodzikiem (wg uznania)


Przeplukac i odsaczyc fasolke. Wrzucic do blendera fasolke, 3 jaja, ekstrakt waniliowy, slodzik i sól. Miksowac az wszystko bedzie mialo plynna i gladka konsystencje.
W misce wymieszac kakao, proszek do pieczenia i sode.
Oddzielnie ubic tluszcz z syropem/miodem, az do polaczenia. Dodawac 2 pozostale jaja ciagle ubijajac (po dodaniu kazdego jaja ubijac ok 1 minute). Wlac do tego mase fasolowa i wymieszac, a nastepnie dodac kakao i ubijac mikserem na wysokich obrotach przez minute.
Wylac mase do natluszczonej i wylozonej papierem do pieczenia formy. Ostukac lekko aby pozbyc sie pecherzyków powietrza.
Wstawic do nagrzanego na 170C piekarnika i piec przez 40-45min. Ciasto bedzie gotowe, jesli jest z wierzchu twarde i lekko uwypuklone. Wyjac i odstawic do wystygniecia. Najlepiej jest je wrzucic do lodówki na noc i wszamac nastepnego dnia

Tak ma wyglądać masa:




A tak upieczone ciasto, które możemy przekroić i przełożyć, lub upiec 2 placki, albo zostawić jeden i polać polewą:




Wartosci dla calego ciasta:

1412 kcal
72g bialka
94g tluszczy
74g weglowodanów


Ciasto wychodzi przepyszne. Nie czuć, że jest zrobione z fasoli. W smaku mocno czekoladowe, o wilgotnej zbitej konsystencji. Wielokrotnie przeze mnie robione na rózne imprezy okolicznosciowe. Zawsze wszystkim smakowało i wzbudzało sensację Bardzo zdrowe i dietetyczne, aczkolwiek starcza mi często tylko na 2 posiłki


Krem ze zdjecia to philadelphia + slodzik + maliny + kakao. Dla bardziej dietetycznej wersji mozna przelozyc twarogiem ubitym z zółtkiem i słodzikiem, lub polać nutellą z tego przepisu: http://www.sfd.pl/Nutella__lepsza_od_oryginału_[LC]-t746587.html





Zmieniony przez - Iska w dniu 2011-07-08 20:38:49

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10577 Napisanych postów 40833 Wiek 2016 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Jak to smakuje???

napisał(a)
Iska
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 172 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3634
Jak ciasto czekoladowe Nie czuć fasoli w smaku.

napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10577 Napisanych postów 40833 Wiek 2016 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
ok przetestuje

napisał(a)
heheheczky
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 273 Wiek 2016 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 111388
albo mi sie wydaje albo ze slodzikiem zamiast miodu wegli bedzie o polowe mniej :P?
przetestowalbym za jakis czas wersje jeszcze bardziej low carb X)

napisał(a)
Iska
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 172 Wiek 2016 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3634
Mozna zastapic takim slodzikiem w proszku, np. Splenda do pieczenia. Chodzi o to zeby ubic te jajka na puszysto razem z cukrem. Ale z mojego doswiadczenia najlepiej wychodzi z miodem

napisał(a)
vexen
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 3818 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 28977
Coś jak ciasto marchewkowe też marchewki idą, a smakuje jak czekoladowe

Sog

KB/MT/MT + BJJ

napisał(a)
koles08
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16554 Wiek 2016 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 63897
zayebiscie wygląda muszę to ogarnąć

sog

napisał(a)
skitelsik
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Wiek 22 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 19998
Zrobiłam i muszę przyznać, że w smaku jest pyszne, ale tylko nie wiem dlaczego mi nie rośnie? U Ciebie na zdjęciu jest taki puszysty itd. a u mnie to w sumie taki placek wyszedł
napisał(a)
Kamiru
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 5586 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 39191
Jak to mozliwe, ze to tak esktra wyglada bez maki?

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni... Moj dziennik crossfit: http://www.sfd.pl/Dziennik__Z_crossfitem_po_form%C4%99-t857818.html

napisał(a)
grzesiek32
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 459 Wiek 2016 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 15137
a jaka fasola to ma być?

Grzesiek

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Błyskawiczny torcik

Następny temat

Dietetyczne Muffiny z bananem