Postanowiłem wziąć się za siebie, a mianowicie trochę wzmocnić siłę i poprawić wygląd. Przyznam się szczerze, że nie zależy mi tak na sile, jak właśnie na wyrzeźbionej sylwetce, co mniej lub bardziej jest z e sobą powiązane.
Problem tkwi w tym, że nie chodzę na siłownię, a w domu posiadam tylko: drążek, hantle 2x5kg i ekspander.
Czy posiadając takie niezbyt imponujące zaplecze, da się trochę podbudować moje ciało?
wzrost: 187cm, waga: 71kg, wiek 18lat;
Marzy mi się coś w stylu klaty Matthew McConaughey (http://www.topnews.in/files/Matthew_McConaughey.jpg)   Płeć: Mężczyzna   Wiek: 18   Waga: 71   Wzrost: 187   Cel treningowy: wygląd klatki, brzucha i bicepsów   Staż treningowy na słowni: brak   Uprawiane inne sporty: rozrywkowo pilka nożna i rower   Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): 2x 5kg hantle, drazek, ekspander   Dieta: ograniczam słodycze, i nie jadam raczej nic tłustego...   Przeciwskaznania medyczne: brak   Zażywane suplementy: brak
Ok wielkie dzięki, ale nie za bardzo wiem jak poradzić sobie z tymi wszystkimi ćwiczeniami, bo jak zrobię powiedzmy 4-5serii pompek do zmęczenia każdą, to jak długie powinny być przerwy pomiędzy seriami a potem pomiędzy zmianą danego ćwiczenia?
1245855199000
Draciel 3
Wysłana - 24 czerwca 2009 16:57
to zależy ale 2-3min ok wystarczy a po pierwsze ułóż porządny plan wklej go tu się poprawi i tak będzie ok
po pierwsze z tym sprzętem to nie zrobisz za dużo (według mnie) ten tfuj idol Matth McConaughey nie zrobił tego w miesiąc, tylko musiał ciężko pracować na swoją sylwetkę.Proponuję albo dokupić sprzętu albo wykupić karnet na siłownię.
1go dnia: ABS - poziom 1, potem: 3x (pompki klasyczne do zmeczenia rozpietki do zmeczenia i "wyciskanie na leżąco" hantli do pelnego zmeczenia)
2ego dnia: tylko 3serie uginania hantli do zmeczenia;
Następnego dnia to co pierwszego, a następnego to co drugiego i tak miałem zamiar robić przez cały czas...
1245855944000
XaviHaz
Wysłana - 24 czerwca 2009 17:07
Logan, a co byś poradził, żeby kupić na dobry początek?
1245856057000
Timki74
Wysłana - 24 czerwca 2009 17:33
Logan92 nie wiem czy poważnie,czy nie ,ale..... -tfuj - ha ha ha-
Trza być twardym, nie miętkim!
1245857610000
XaviHaz
Wysłana - 05 lipca 2009 14:41
Ok, a więc tak jak napisaliście... trzeba dokupić sprzętu... tylko nie za bardzo wiem od czego zacząć?
Czy kupić 3 gryfy? 2 sztangielkowe i jeden sztangi? I do tego obciążenie czy jakoś inaczej do rozplanować? I do tego ławeczka, czy na dobry poczatek wystarczy? Jeśli tak to ile tego tego obciążenia?
1246797689000
XaviHaz
Wysłana - 05 lipca 2009 20:15
A póki co, jaki plan mógłbym wykonywać na biceps mając do dyspozycji te 2x 5kg, lub ewentualne 1x 8kg po przełożeniu obciążenia... ;/
1246817753000
XaviHaz
Wysłana - 27 lipca 2009 09:27
Ok, obciążenie zakupione - do 16 Kg na łape - wiem, że na razie to za dużo, ale z czasem będę musiał zwiększać, aby mięsień się nie przyzwyczaił i nie stał w miejscu. (tak czytałem na tym forum) :)
Od tygodnia rozpocząłem trening (na razie na biceps tylko):
Czytałem, że najważniejsza jest technika, a nie maksymalne obciążenie, więc ładuję po 8Kg na gryfiki. I dygam tak:
5serii po 6 ugięć na siedząco młotkowym; 5serii po 6 ugięć na siedząco z opartym łokciem o udo; 5serii po 6 ugięć na stojąco młotkowym;
Przerwy między seriami - 30sek., a pomiędzy ćwiczeniami 2min.
Czasami pod koniec danego ćwiczenia w ostatniej serii te ostatnie podniesienie wymaga ode mnie już sporego wysiłku, ale staram się nie wyginać - także większe obciążenie na razie chyba nie będzie dobre.
Moje pytania są następujące: 1.Czy plan jest zrobiony dobrze, czy może coś jest do zmiany? (przyznaję się ponownie - chodzi mi głównie o wygląd - wielkość > siła) 2. Po jakim czasie zmieniać obciążenie? 3. Chciałbym też porobić jakieś ćwiczenia na klatkę (na razie zbieram na sztangę i ławeczkę), więc pomóżcie mi zrobić jakiś plan z hantlami.