Temat został odczytany 13115 razy

Co to jest ig :)?

zgłoś naruszenie
  • seen
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 109
  • Na forum: 12 lat
  • LPA: 638
Mnie i kulku kolegów zastanawia co to jest ig. Czesto w odpowiedzi o jakis produkt ludzie piszą ,iz jakis produkt jest zły bo ma duze ig lub dobry bo ma małe ig. Wyjasni mi to ktoś ?
PS. Szukałem w wyszukiwarce pod roznymi hasłami i nic nie znalazlem ...

1
1148664125000
zgłoś naruszenie
  • chudzio
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 931
  • Na forum: 13 lat
  • LPA: 14292
IG=Indeks Glikemiczny. Jest to umowna nazwa określająca szybkość z jaką rozbijane są węglowodany danego produktu do cząsteczek glukozy a glukoza uwalniana do krwi.
Niskie IG - węglowodany złożone, wolne tempo uwalniania glukozy do krwi. Z wysokim IG jest analogicznie.
Generalnie poleca się produkty o niskim IG, z wyjątkiem okresów okołotreningowych.

Zmieniony przez - chudzio w dniu 2006-05-26 19:33:17
"Life is full of compromises."
1148664469000
zgłoś naruszenie
  • Lukeps
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 106
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 790
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.

"TRAIN HARD - FEEL GOOD!"
1148673585000