i przejdz się do szkoły taijiquan w twoim mieście. Tam porozmawiaj z trenerem on Ci najlepiej odpowie na twoje pytanie.
1112449105000
Jodan
Wysłana - 02 kwietnia 2005 22:46
Mam kolegę. Kolega jest wielkim zwolennikiem "tradycyjniości" i "sztuki". Mieszka obecnie w Londynie i ćwiczył tam pewien okres czasu taichi bojowe (tak to nazwał). I co powiedział? Że praktycznie jest to zajęcie dla pasjonatów i tyle.Do samoobrony prowadzi inna droga,a to mimo ciekawych rozwiązań technicznych to jednak nie to.
Zmieniony przez - Jodan w dniu 2005-04-02 22:47:22
Wedlug mnie to jest dobre dla zdrowia mozna sie przy tym dobrze rozciagnac itd. ale do obrony ??? Wydaje mi sie, ze raczej Tai Chi do obrony takiej na ulicy sie nie nadaje. Ale jest dobre dla zdrowia
1112972739000
tuo
Wysłana - 08 kwietnia 2005 19:50
moj znajomy ma prezna szkole tai ji. jest jednym z najwiekszych znawcow vtego tematu w europie ;_) demonstrujac swoje techniki - one dizalaja, tyle tylko ze posiada oprocz tego stopien mistrzowski w wu shu wiec jego techniki bojowe nie sa czystymi z tai ji.
apropo, chcialbym zobaczyc wojownika tai ji (czystego) kontra jakis inny sport...
Paweł Ziółkowski "Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka" (baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej) [http://www.budonet.net/baza/szczegoly.php?id=51]