Witam:) Postanowilem napisac wlasnie w tym dziale, bo moja dziewczyna planuje zrobic sobie dieta redukcyjna! I mam wlasnie co do tego pytania: wiadome ze trzeba obliczyc zapotrzebowanie kaloryczne, a jak sie ma sytuacja z posilkami? 5 posilkow dziennie, przy czym 3 glowne a 2 lekkie? Musza byc najlepiej co 4 godziny a kolacja najpozniej o 18? Jak redukcja to pasuje aeroby, najlepiej jakie bieganie bedzie odpowiednie? trzeba wlaczyc jeszcze witaminy i mineraly? Troche ich mam, ale bardzo mi zalezy, z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam:)
sugeruje wiecej posilkow i raczej podobne objetosciowo bogate w bialko zawsze przy mniejszej ilosci posilkow nalezy wlaczyc witaminy zwlaszcza na redukcji a obowiazkowo na spalaczach
sugeruje zestaw wit i mineralow olimp
1162232978000
carire
Wysłana - 30 października 2006 19:35
Wiecej tzn ile 6 - 7 i w jakim odstepie czasowym?? Witaminy i mineraly obowiazkowo ok, a jakie aeroby by pasowalo robic? I jak malo jesc na kolacje, duze sniadanie i sredni obiad i lekkie przekaski?
"Witam:) Postanowilem napisac wlasnie w tym dziale, bo moja dziewczyna planuje zrobic sobie dieta redukcyjna! I mam wlasnie co do tego pytania: wiadome ze trzeba obliczyc zapotrzebowanie kaloryczne, a jak sie ma sytuacja z posilkami? 5 posilkow dziennie, przy czym 3 glowne a 2 lekkie?"
Jak BUL, ale to też zależy od tego, czy będzie ćwiczyła siłowo.
"Musza byc najlepiej co 4 godziny a kolacja najpozniej o 18?"
Bzdura. Szczególnie z tą kolacją. Posiłek co 3 godziny najlepiej. W każdym razie odstęp ma być taki, aby nie czuła głodu. Kolacja i tak będzie czysto białkowa, więc może być nawet bezpośrednio przed snem.
"Jak redukcja to pasuje aeroby, najlepiej jakie bieganie bedzie odpowiednie?"
Może być. Wiedz jednak, że bieganie obciąża stawy kolanowe, a i na tę porę roku (coraz zimniej) nie wiem, czy będzie to dobry wybór. Byłbym raczej za rowerkiem/steperem, ale nie wiem, czy będzie miała taką możliwość.
"trzeba wlaczyc jeszcze witaminy i mineraly? Troche ich mam, ale bardzo mi zalezy, z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam:)"
Trzeba. Wiadomo, że redukcja to mniejsze ilości pożywienia, a więc i możliwe ubytki witamin i minerałów w diecie. Jakiś kompleks i omega-3 w kapsach powinny wystarczyć.
Były moderator Sceny MMA i K-1 oraz elita SFD.
1162233406000
ellis ZASŁUŻONY
Wysłana - 30 października 2006 19:59
Musisz podjąć decyzję odnośnie ilości posiłków w zależności od kaloryczności diety. Szczególnie u kobiet przy małej kaloryczności trzeba znależć właściwy punkt równowagi między ilością posiłków, a satysfakcją z pojedynczych posiłków i swobodą zestawienia w nich produktów.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-10-30 20:01:10
1162234791000
qazar ZASŁUŻONY
Wysłana - 30 października 2006 20:10
6 imho to przegiecie dla kobiety przy diecie np. 1400kcal to zart nie czymajmy ise kurczowo jakis dogmatow bo tych w odzywianiu nie ma
To juz o wiele wiecej wiem:) Czyli posilki nieco wszesniej. A one maja byc podobne do siebie jesli chodzi o bilans kaloryczny? A jesli chodzi o te aeroby to mozna wlaczyc do nich np. skakanke i serie brzuszkow? Oplaca sie? A aeroby najlepiej kiedy? Bo sam robilem rano, przed sniadaniem a nie wiem jak z kobieta jest... Moga byc np. pod wieczor? Intensywnosc taka sama a czas 30 min wystarczy? Witaminy podstawa:) Dziekuje za odp i czekam na dalsze
ilosc aero i ich dlugosc doierasz do ilosci kcal w diecie, im wiecej kcal odejmujesz tym mniejsza aktywnosc potzrebna i na odwrot
co do ilosci posilkow i ich kalorycznosci, mhmm 4-5 posilkow po 300-400kcal z tym ze nie tzreba sie sztywno trzymac aby w kazdym posilku bylo tyle samo kcal
No w sumie masz racje z tymi aerobami! Ale jakie sa najlepsze i czy np. raz bieganie w drugi dzien skakanka i w trzeci dzien brzuszki moga byc? czy lepiej jedne i te same? Co do posilkow to tak jak piszesz 5 razy dziennie o podobnej kalorycznosci. A czy owocow i warzyw powinno byc duzo w diecie czy lepiej wiecej bialka?
kazde aero ktore trzymaja nas w strefie odpwiedniego poziomu tentna sa ok,ale brzuszki to odpadaja, ja proponuje rower,orbitrec,suche wiosla skaknka jest super do hiit
Dla pewnych osób sprawdza się również metoda w której dbamy przede wszystkim o ilość kalorii spalonych w ciągu tygodnia, niekonieczna jest metoda `target heart rate` w której staramy się by tłuszcz stał się substratem energetycznym zużytym w największym stopniu podczas danej sesji treningowej.