Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 7287 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Odchudzanie
Co i jak jeść? Dlaczego jest to takie ważne? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: jeść dlaczego takie ważne
Autor "Co i jak jeść? Dlaczego jest to takie ważne?"   

miko007
 Wysłana - 2 marzec 2007 02:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Oczekuję pomocy. Nie bardzo wiedzialem do jakiego działu się udać, ale wybrałem ten i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać odpowiedź na z pozoru proste pytania. Jestem szczupły i aktywny lubię sport staram się zdrowo jeść i nie przejadać. Wiele rodzajów diet mówi o tym co jeść, ale trudno znaleźć profesjonalne wytłumaczenie w jaki sposób to robić i dlaczego jest to tak ważne np:
-Przed posiłkiem należy wypić szklankę wody po to, aby podczas jedzenia była wystarczająca ilość śliny, która o ile mi wiadomo to trawi 60% pokarmu.
- Posiłek należy jeść wolno i dobrze gryźć, a nie wręcz połykać.
- W czasie posilku należy skupić się na tym co spożywamy, a nie np: na czytaniu gazety, czy książki - W tym przypadku brakuje mi argumentów, aby przekonać o tym mojego syna, ktory twierdzi, że nie ma to żadnego wpływu na proces trawienia, bo umysł sam o tym wie jak ma się do tego przygotować.
- Nie jeść na dwie godziny przed spaniem. Według mnie dlatego, aby i układ trawienny miał chwilę odpoczynku.
- Jeść do momentu kiedy jest się jeszcze głodnym.

Jeśli to możliwe to proszę o porady i jestem otwarty na wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie. Jeśli ktoś ma ciekawe diety lub przepisy to z pewnością nie tylko ja z nich skorzystam. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam wszystkich i czekam na przemyślenia.

Waga : 75 kg

Wzrost : 177 cm

Obwód klatki : 95 cm

Obwód ramienia : 35 cm

Obwód talii : 79 cm

Obwód uda : 59 cm

Obwód łydki : 40 cm

Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie wiem

Aktywność w ciągu dnia : Praca

Uprawiany sport lub inne formy aktywności : cwiczenia, narty, taniac

Odżywianie : Nie lubię tłuszczów

Cel : szybka redukcja

Ograniczenia żywieniowe : nie mam

Stan zdrowia : Bardzo dobry

Preferowane formy aktywności fizycznej : dwa razy w tygodniu

Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Nie brałem

Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : Nie planuję

Stosowane wcześniej diety : Nie stosowałem

przyznaj SOG'a

qazar
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 2 marzec 2007 09:06      [zgłoszenie]

nie rozumie sensu tego topicu oswiec mnie albo post leci

Budujesz mięśnie - [http://www.sfd.pl/Robimy_mase_-_fakty_nie_mity_by_qaz-t173140.html]
Redukujesz tkankę tłuszczową - [http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_%C5%BCywieniowych-t315293.html]
Chcesz być zdrowy ? - [http://www.sfd.pl/R%C3%B3wnowaga_kwasowo-zasadowa-t344643.html]
[http://www.sfd.pl/Zdrowie_bez_tluszczu_nie_mozliwe!!!-t164189.html#post0]

przyznaj SOG'a znawcy

miko007
 Wysłana - 2 marzec 2007 14:59      [zgłoszenie]

Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprecyzuję pytania.
Czy łapczywe spożywanie posiłku i jednocześnie czytanie gazety jest zdrowe? Mój syn twierdzi, że nie ma to żadnego wpływu na proces trawienia.

Syn spożywa tylko kartofle, smażone mięso, hamburgery, serdelki i pomija warzywa.
Uprawia szermierkę i rośnie mu brzuch i jest ciągle zmęczony.
Jakiego rodzaju dietę możesz mu zalecić i dlaczego w takim wypadku należy ją stosować? Jak go do tego przekonać? Dziękuję za cierpliwość. Pozdrowienia.

przyznaj SOG'a

Charon
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 3 marzec 2007 02:57      [zgłoszenie]

-Przed posiłkiem należy wypić szklankę wody po to, aby podczas jedzenia była wystarczająca ilość śliny, która o ile mi wiadomo to trawi 60% pokarmu.

Głupota

- Posiłek należy jeść wolno i dobrze gryźć, a nie wręcz połykać.

Zgadza się.

- W czasie posilku należy skupić się na tym co spożywamy, a nie np: na czytaniu gazety, czy książki - W tym przypadku brakuje mi argumentów, aby przekonać o tym mojego syna, ktory twierdzi, że nie ma to żadnego wpływu na proces trawienia, bo umysł sam o tym wie jak ma się do tego przygotować.

Jeżeli nie "połykasz powietrza" jedząc szybko i nie masz żadnych kłopotów z układem trawiennym tak jedząc, to nie widzę przeszkód, żeby czytać gazetę.

- Nie jeść na dwie godziny przed spaniem. Według mnie dlatego, aby i układ trawienny miał chwilę odpoczynku.

To zależy, niektóre osoby zjadając przed snem posiłek mają kłopoty z zaśnięciem. Standardowo większość tuż przed snem spożywa posiłek białkowy.
- Jeść do momentu kiedy jest się jeszcze głodnym.

Nie, należy jeść tyle, ile sobie wcześniej zaplanowaliśmy.

Jakiego rodzaju dietę możesz mu zalecić i dlaczego w takim wypadku należy ją stosować?

Z ujemnym bilansem kalorycznym, proste - jeżeli dostarcza mniej kalorii niż spala -chudnie, jeżeli więcej - tyje.

Beatus, qui prodest, quibus potest

przyznaj SOG'a

miko007
 Wysłana - 3 marzec 2007 15:14      [zgłoszenie]

Charon dziękuję bardzo za wskazówki, napisałes należy jeść tyle, ile sobie wcześniej zaplanowaliśmy. Napisz jak ty planujesz posiłki np: podaj plan jednego twojego dnia. Wtedy dla mnie dalsza część będzie czymś więcej niż przeżycie kolejnego dnia.
Z ujemnym bilansem kalorycznym, proste - jeżeli dostarcza mniej kalorii niż spala -chudnie, jeżeli więcej - tyje. -Interesujące, gdy życie upraszczamy, a nie komplikujemy. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrowienia.

przyznaj SOG'a

Charon
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 3 marzec 2007 19:27      [zgłoszenie]

Osobiście nie planuję diety, mam bardzo dużą tolerancję na kalorie, przy której waga mi się nie zmienia. Jem intuicyjnie, dbam o jakość pokarmu, omega-3.

Tutaj masz przykładową dietę kolegi z forum, dopasowaną konkretne dla niego:

I POSIŁEK (18,5b, 17 tł, 39ww)
Płatki owsiane 30g
Twaróg chudy 50g
Rodzynki 10g
Banan 20g
Mleko 0,5% 100g
Oliwa z oliwek 10g
Omega-3 6 kaps.

II POSIŁEK (21 b, 7 tł, 53 ww)
Chleb razowy 100g
Szynka z indyka 50g
Twaróg chudy 30g
Omega-3 6 kaps.
+ warzywa i jabłko

PRZED TRENINGIEM (28b, 18tł, 58ww)
Ryż brązowy 75g
Pierś z kurczaka 100g
Oliwa z oliwek 15g
+ warzywa

PO TRENINGU (29 b, 12 lub 2 tł, 38,5ww)
Chleb razowy 75g
Tuńczyk w wodzie 120g
+ w pon, śr, pt - Oliwa z oliwek 10g
we wt i czw nie dodaje , bo jest to posiłek potreningowy

KOLACJA (20b, 7,5 tł, 30g ww)
Chleb razowy 75g
Twaróg 50g
Szynka 30g
Orzechy włoskie 10g
+ warzywa

PRZED SNEM (23,5b, 13tł, 6,5ww):
Białko Extensor WPC 25g
Mleko 100g
Oliwa z oliwek 10g

Podsumowując:
139/139 białka
75/76 tłuszczu
225/227 węglowodanów
2052 kcal

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-03-03 19:29:07

przyznaj SOG'a

miko007
 Wysłana - 3 marzec 2007 22:08      [zgłoszenie]

Charon ta dieta jest wspaniała i zacznę ją stosować od zaraz. Nie muszę specjalnie zmieniać swojego dotychczasowego trybu odżywiania. Płatki owsiane, twaróg chudy, banany, jem 3 x tygodniowo. Na co mam zwrócić uwagę podczas posiłków? Polecę tą dietę moim znajomym. Dziękuję za expresową i bardzo pomocną poradę.

przyznaj SOG'a

Charon
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 3 marzec 2007 23:15      [zgłoszenie]

Przecież napisałem dopasowaną konkretne dla niego

Jedna osoba na tej diecie utyje, inna schudnie a u innej waga się nie zmieni. Brak Tobie elementarnej wiedzy na temat odżywiania, poczytaj trochę forum.

przyznaj SOG'a

miko007
 Wysłana - 4 marzec 2007 17:05      [zgłoszenie]

Dziękuję Charon za odpowiedź. Ponieważ mam małe kłopoty z żołądkiem to stosuję koktajl bananowo-mleczny z dodatkiem miodu (nie używam cukru) i siemienia lnianego. Banan uspokaja żołądek, zawiera: Witaminę C i z grupy B, potas, tryptofan, sód, wapń, fosfor, magnez i selen., mleko koi i nawadnia organizm, siemie lniane zawiera znaczne ilości śluzu (3-8%) i tłuszczu, miód reguluje poziom cukru we krwi, odżywczo miód jest lepszy od cukru - w 100 g zawiera 320 kcal i 80 g węglowodanów; cukier - 400 kcal i 100 g węglowodanów. Glukoza i fruktoza z miodu wchłania się szybko z górnego odcinka przewodu pokarmowego i, w przeciwieństwie do cukru, nie muszą być uruchamiane enzymy rozkładające sacharozę. Co sądzisz na temat tego koktajlu?

przyznaj SOG'a

Charon
ZASŁUŻONY
 Wysłana - 4 marzec 2007 19:50      [zgłoszenie]

Nie wiem, w jaki sposób banan miałby koić żołądek, chyba tylko dlatego, że dojrzały jest łatwostrawny (bo to głównie glukoza + fruktoza). Jest dość dobrym źródłem magnezu, potasu, wit. C i b6, reszty nie. Nie wiem też skąd się wzięło ogólne stwierdzenie, że jest bogaty w tryptofan, jajko procentowo zawiera go więcej.

Siemię lniane proponowałbym spożywanie osobno, po odpowiednim przyrządzeniu (zaparzeniu). Miód jest lepszy od cukru nie dlatego, że ma mniej cukrów, ale prozdrowotnych związków, jednak nadal to są cukry proste. Enzym rozkładający sacharozę (sacharazę) jest po to, żeby go "uruchamiać", więc nie wiem co to za korzyść względem cukru, a miód reguluje poziom cukru tak samo jak zwykły cukier stołowy, więc nie najlepiej.

Co myślę o koktajlu? Jak Ci pomaga, to dalej go pij, nie wie ma on magicznych właściwości. Może jedynie usypiające ze względu na wysoki indeks insulinowy.

przyznaj SOG'a

miko007
 Wysłana - 5 marzec 2007 20:09      [zgłoszenie]

Charon pytałeś o tryptofan zawarty w bananach. Podaję więc kilka informacji na ten temat.
Tryptofan jest to niezbędny, egzogenny, ketotwórczy aminokwas - kwas L-alfa-amino-beta-indolopropionowy, C11H12N2O2. Tryptofan jest przekształcany (dekarboksylacja, hydroksylacja) do neurotransmitera - serotoniny (5-hydroksytryptaminy). Niedobór serotoniny powoduje depresję. Dlatego też w grupie leków przeciwdepresyjnych znalazł się ten aminokwas, ponadto prekursory i pochodne tryptofanu oraz serotoniny. Największa koncentracja serotoniny u człowieka występuje w mózgowiu, przewodzie pokarmowym i w trombocytach. Roślinami bogatymi w tryptofan są banany.

Podczas katabolizmu tryptofanu powstaje kwas indolooctowy i kwas acetooctowy wydalany z potem i moczem. Okres półtrwania wynosi 14-16 godzin. Kwas askorbinowy i pirydoksyna wykazują synergizm farmakologiczny i biochemiczny z tryptofanem.
Nie polecam dodatkowo Tryptofanu (w formie preparatów) - obniża wydolność fizyczną i psychiczną.
Pozdrawiam.

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Co i jak jeść? Dlaczego jest to takie ważne?

Strony: 1 2

<< potrzebny ddobry spalacz / dieta - redukcja >>

Podobne: Redukcja jest dla mnie za droga - art. | Elo co do scorcha jak dawkowac w dzien aerobow Pomozcie | Coca-cola jest gorsza od piwa | Schudłem w 2 tygodnie 4 kilo i styraciłem 17 kg na klate! Dlaczego | Odchudzanie - co jeść? | Coś dla Panów : Jaki typ kobiet ??

Warto przeczytać: paluszki z sezamem | jak sprawdzic oryginalnosc kreatyny | oryginalnosc kreatyny | wpv protein plus | zerwany mięsień łokcia | prawdziwość kreatyny | kolczyk do nosa na magnes | podrobiona kreatyna | zdjecia piersi | z fazą nasycenia czy bez | opuchlizna kcuka | domowa siłka foty | dynamitize viper | poszerzya plecy | oczyszcznie | awiczenia na klatke | zma tribulon | dobra na przyrost masy mięsniowej | porównywarka finansowa

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL