SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciemna strona kreatyny???

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8628

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 203 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 4925
Kreatyna podejrzana jest o wywoływanie raka



Warszawa (PAP) - Kreatyna, często stosowana przez sportowców jako składnik odżywek, jest podejrzana o wywoływanie raka - ostrzegła Francuska Agencja Bezpieczeństwa Medycznego Żywności (AFSSA) na oficjalnych stronach internetowych.

Kreatyna jest ulubionym środkiem wielu sportowców, ponieważ powoduje zwiększony przyrost masy mięśniowej. Zażywają ją kulturyści, piłkarze, kolarze, tenisiści. Jej skuteczność pod tym względem bywa porównywana ze sterydami - ale kreatyna jest legalna i wydawała się nie mieć szkodliwych skutków ubocznych. Jest dostępna w formie proszku, tabletek, kapsułek a nawet gumy do żucia.

Kreatyna to substancja naturalnego pochodzenia, zawarta na przykład w mięsie. Jednak preparaty czystej kreatyny pozwalają przyjąć dziennie dawkę tej substancji odpowiadającą zawartej w kilku kilogramach mięsa. Uczeni od dawna ostrzegali, że nawet naturalne substancje mogą być szkodliwe w zbyt dużych ilościach. Natomiast niedawne badania sugerowały, że kreatyna może mieć działanie pozytywne - zmniejszać skutki urazów głowy.

Agencja stwierdza, że kreatyna "stwarza zagrożenie, które nie zostało dostatecznie zbadane, zwłaszcza jeśli chodzi o długotrwałe jej stosowanie". Powołując się na wyniki badań, ostrzega przed niekorzystnym wpływem na układ pokarmowy, mięśnie i układ krążenia. Ponadto kreatyna miałaby "potencjalnie stwarzać ryzyko nowotworu".

Wzywając do wprowadzenia zakazu stosowania kreatyny, Agencja stwierdza, że jest ono sprzeczne "z regułami, duchem i znaczeniem sportu". (PAP) pmw/ ak/ zet/


jesli ten artykół był to post jest do usuniecia

DUDEK DANCE RULEZ!!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 1545 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 8575
oj chyba nie doczekam M3 jesli to prawda z tym nowotworem

co nas nie zabije to nas wzmocni...
zmieniłem światopogląd od kiedy dowiedziałem sie że kwaśniewski to żyd!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 438 Napisanych postów 2750 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 19611
jesli jest to prawda to silownie bylyby puste

Zmieniony przez - teha0 w dniu 2005-03-20 22:30:48

bad boy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 279 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2924
Eeee nie, spoko to Francuska Agencja Bezpieczeństwa Medycznego Żywności (AFSSA) jest do usunięcia.
W żabich udkach nie ma krety, we Francji panuje duch solidarności z rodzimym rynkiem. Poza tym restrykcje celne nie są niczym nietypowym w starej Europie. Suma summarum coś trzeba zrobić aby poprawić wyniki kochanych sportowców a każdy sposób jest dobry, jak widać na załaczonym obrazku.

Nie ilość a jakość...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 73 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 11225
potencjalnie to jogurt powoduje raka* :)
do niedawna uwazano, ze wszelkie pieczywa, ogolnie weglowodany podniesione do temp powyzej 100 stopni sa rakotworcze, poczym po kilku latach zmienili zdanie.
jest udowodnione, ze celofan w polaczeniu z tluszczem (np. zolty ser) wytwarza estrogen, ktory jest rakotworczy, i co? w prawie wszystkich sklepach owijaja nim ser.
do tego otaczajace nas promieniowanie wszelkiej masci, itp
dopuki nie bedzie konkretnych dowodow to se mozna spekulowac, tylko po co?

* a to na serio, nie dawno byl jakis program na tvp1 na temat genetycznie modyfikowanej zywnosci i jakas pani genetyk powiedziala, ze ludzie se nie zdaja sprawy, ale tak na prawde nie wiadomo jaki maja wplyw bakterie jogurtowe na nasz organizm, przyszlosc pokaze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
To są spekulacje i nadinterpretacje. Zawsze były i będą grupy lobbingowe, które próbują dodzić szkodliwości czegoś tam... Puki co, wieloośrodkowe badania na dużych populacjach dowodzą, że wieloletnie stoswanie kreatyny nie powoduje żadnych, negatynych skutków zdrowotnych.
A jogurt - ludzie spozywają go przynajmniej od 6 tys. lat...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 203 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 4925
Nadmiar witaminy C może być szkodliwy



Warszawa (PAP/Int.) - Nadmiar witaminy C może zaostrzać procesy zapalne towarzyszące uszkodzeniu tkanek - donoszą badacze na łamach pisma "Free Radical Biology and Medicine".

Witamina C jest znana ze swoich właściwości antyutleniających. Właśnie ze względu na te własności uważa się, że skutecznie zapobiega rozwojowi nowotworów. Przyjmowanie jej w dużych dawkach jest też zalecane w czasie przeziębienia, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne i podnosi odporność.

Panuje powszechne przekonanie, że jest to jedyna witamina, którą można przyjmować bez ograniczeń, gdyż jej nadmiar jest usuwany z organizmu wraz z moczem.

Wśród zagorzałych zwolenników witaminy C znalazły się nawet tak znane autorytety naukowe jak laureat nagrody Nobla w dziedzinie chemii - Linus Pauling. Uczony spożywał ogromne ilości witaminy C, w przeświadczeniu, że sprzyja ona długiemu i zdrowemu życiu.

Badacze z University of Florida prowadzili badania nad wpływem dwóch rozpuszczalnych w wodzie antyutleniaczy - witaminą C oraz N- acetyl-cysteiną (NAC) na gojenie uszkodzonych tkanek.

W tym celu 14 zdrowym mężczyznom uszkadzano mechanicznie mięsień (biceps) jednego ramienia, co powodowało opuchliznę.

Następnie połowa badanej grupy wypijała napój zawierający około 700 miligramów witaminy C i 800 miligramów NAC a druga połowa napój nie zawierający żadnych aktywnych związków (placebo).

Badacze sądzili, że ze względu na własności antyutleniające obydwa związki powinny przyspieszać gojenie uszkodzonej tkanki mięśniowej. Okazało się, że zamiast przyspieszać gojenie rany napój z antyutleniaczami sprzyjał rozwojowi procesu zapalnego.

Kierujący badaniami prof. Christiaan Leeuweburgh przypuszcza, że zjawisko to można tłumaczyć oddziaływaniem obydwu antyutleniaczy z jonami żelaza.

Jony żelaza są w organizmie związane z różnymi białkami (tarnsportującymi lub enzymami) i nie mogą wchodzić w reakcje z witaminą C czy N-acetyl-cysteiną.

Jednak w czasie rozwoju procesu zapalnego, co ma miejsce na przykład w przypadku uszkodzenia tkanek, w rozwoju choroby Alzheimera, czy chorób układu krążenia w organizmie uwalnia się wiele jonów żelaza, które mogą reagować m.in. z witaminą C, co może z kolei sprzyjać powstawaniu wolnych rodników.

Badacze porównują to do reakcji korozji, która zachodzi w czasie kontaktu żelaznych elementów z wodą i tlenem.

Leeuweburgh podkreśla, że osoby, które w przeszłości zażywały duże ilości witaminy C, nie powinny być przerażone nowym odkryciem. Wyniki te wskazują jednak, że przy takich uszkodzeniach tkanek (czy w chorobach), o których wiadomo że mogą sprzyjać wzrostowi poziomu wolnych jonów żelaza, spożywanie witaminy C nie powinno przekraczać dawki 100 miligramów na dobę.

Dopóki nie przeprowadzi się kolejnych badań spożywanie nadmiernych dawek tej witaminy powinno być ograniczone. Wiadomo, że dawka powyżej 80-90 miligramów witaminy na dzień jest wystarczająca, reszta jest bowiem usuwana z moczem. Leeuweburgh podkreśla też, że zażywanie suplementów żelaza razem z dużymi dawkami witaminy C może być bardzo szkodliwe.

Badacze podkreślają, że antynowotworowe własności witaminy C też należy poddać w wątpliwość, wyniki pewnych badań wskazują bowiem, że może ona sprzyjać w pewnych dawkach uszkodzeniom DNA.

Według badaczy przekonanie, że nadmiar witaminy C nie może być szkodliwy, bo jest usuwany z moczem, jest błędne. Przejściowe stężenie tej witaminy w organizmie może być tak duże, że będzie sprzyjać różnym niepożądanym reakcjom. (PAP) jjj/ pav/ ls/

skumajcie jeszcze to

DUDEK DANCE RULEZ!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 73 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 11225
oczywiscie, to ze ludzie spozywaja jogurt od ilus tam lat nie dowodzi, ze nie jest "rakotworczy", a to "przyszlosc pokaze" znaczylo, ze czegos sie tam doszukali i zaczeli robic badania nad dlugotrwalym wplywem na organizm. ale oczywiscie na dzien dzisiejszy to sa tylko SPEKULACJE :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 1545 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 8575
rakotwórczy jogurt...chyba po krowie z czernobyla
ale ******ły

co nas nie zabije to nas wzmocni...
zmieniłem światopogląd od kiedy dowiedziałem sie że kwaśniewski to żyd!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 321 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12731
Teraz pozostaje kwestia czy mozna wierzyc Francuzom? :) Ja im nie wierze. Wedlug wiekszosci niezaleznych badan kreatyna jest srodkiem, ktory sprawia ze czlowiek jest zdrowszy i silniejszy, bez wzgledu na wiek. A im starszy, tym lepiej jak bierze. Ni mniej ni wiecej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 321 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12731
Kolega slusznie zauwazyl, ze oni jedza zaby. Jedza tez slimaki, moze im cos zaszkodzilo? :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy tak można to połączyć??

Następny temat

jakie aminokwasy

WHEY premium