SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Ciasto jaglano - czekoladowe ;-)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5478

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Ostatnio wzięło mnie na ciacho Coś, się udało - pierwsza wersja niestety spód był niewypałem. Na zdjęciach notabene widoczny. Z takiej to racji, że zamiast orkiszowej mąki, dodałam ryżowej...i masa nie była taka jak powinna. Ale ucięłam dół i dwa poziomy zostały
Korciło mnie zrobić raz jeszcze, z orkiszową wyszedł ! Ale zdjęć nie ma. Niestety. Jak położyłam na stole, 3ch chłopa zjadło w mig


CIASTO CZEKOLADOWO - JAGLANE


Składniki na ciasto kruche (spód):

- 100g mąki orkiszowej
- 100g mąki grycznej
- 50g oleju kokosowego ( wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ sody oczyszczonej

Składniki na krem (środkowa warstwa):

- 200g kaszy jaglanej (suchego produktu)
- 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (wcześniej schłodzone)
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 3 łyżki erytrolu/ ksylitolu
- pół szklanki wody

Składniki na polewę (górna warstwa) :

- 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki, minimum 90%)
- woda
- 20g płatków jaglanych do posypania na wierzch

Przygotowanie:


Suche składniki z (kruchego ciasta) mieszamy ze sobą, dodajemy cały ostudzony olej kokosowy i zagniatamy ciasto (musi być zwarte).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia w przypadku formy sylikonowej mamy lekkie ułatwienie Obejdzie się bez papieru Dodajemy ciasto rękoma i ugniatamy mocno, całość przekłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45min
Kaszę jaglaną prażymy w garnku, zalewamy ją mleczkiem kokosowym i dodajemy słodzidło wedle uznania. Gdy zaczyna wrzeć, dodajemy trochę wody. Całość gotujemy do miękkości (czas około 12 minut) i odstawiamy do przestygnięcia (kasza ma być lekko ciepła). Do kaszy dodajemy olej i blendujemy na gęsty krem, jeśli jest za gęsty dodajemy pół szklanki wody. Na dolną warstwę ciasta nakładamy krem jaglany i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po wyciągnięciu - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy trochę wody i mieszamy, dość energicznie. Po czym schładzamy masę czekoladową. Następnie na wyciągnięte z lodówki ciacho wylewamy polewę i posypujemy płatkami jaglanymi. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na 3-4h.


Ciacho dość kaloryczne, ale na przyjęcie gości, albo małe co nie co w sam raz bardzo dobre




















Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-01-14 23:46:30
6

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3985 Napisanych postów 34893 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 253275
Super się prezentuje, jak z cukierni a skład super
1

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Dziękuję !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 4097 Wiek 29 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 32624
Boże... ale wypas piękne to jest.
1

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14881 Napisanych postów 235898 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1142786
klasa wyszło !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2086 Napisanych postów 5558 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 181280
nie dziwię się, że zjedli zanim zrobiłas foto rewelka !

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 14 Wiek 24 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 71
Ale fajnie Ci to wyszło, aż narobiłaś apetytu na coś słodkiego ;)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Dziękuję Wam ciacho na prawdę pyszne dzis robiłam dla znajomej, bo ma wieczorem gości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 44 Wiek 35 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1191
szkoda, ze tego sie nie da z ekranu poczestowac !! wycglada pyyyyccchhhhaaaa!!!
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3208 Napisanych postów 15808 Wiek 30 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
cccarmen0000
szkoda, ze tego sie nie da z ekranu poczestowac !! wycglada pyyyyccchhhhaaaa!!!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2345 Napisanych postów 20247 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85827
Ciekawa byłam jak to zrobiłaś Świetne i pewnie bardzo syte

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Garnki do gotowania na parze - potrzebne porady

Następny temat

pieczona kaczucha