Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Ciężarowa matematyka czyli czy 3 x 10 równa się 10 x 3

Tyka

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:08    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Rozważmy taki przypadek :

Przysłowiowy Jaś wykonuje tylko jedno ćwiczenie, zawsze tym samym ciężarem. Powiedzmy że jest to przysiad i powiedzmy że sztanga waży 100 kg.

Na treningu pierwszym Jaś wykonuje 3 serie po 10 powtórzeń z 3 minutowymi przerwami między seriami, na drugim treningu Jaś wykonuje 10 serii po 3 powtórzenia z przerwami dobieranymi na wyczucie - na początku są one krótsze, im dalej tym dłuższe (średnio 30-40 sekund). W obu przypadkach jednak trening trwa 10 minut.

Zarówno na treningu 1, jak i na treningu 2 ostatnie, trzydzieste powtórzenie jest powtórzeniem do upadku mięśniowego, czyli na obu treningach Jaś nie jest w stanie wykonać jedenastego powtórzenia w ostatniej serii (trzeciej) lub czwartego powtórzenia w ostatniej serii (dziesiątej).

Na obu treningach Jaś podnosi tyle samo

3 x 10 x 100 kg = 3 000 kg
10 x 3 x 100 kg = 3 000 kg

co więcej, wykonana praca jest taka sama - w obu przypadkach 300 kg / minutę

Pytanie : czy efekty jakie przynosi trening 1 są takie same jak efekty treningu 2 ? Jeśli nie to na czym polegają różnice ?
Ekspert -

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:32 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - BCAA Mega Caps

CENA: 79.00zł
Trec - AAKG HardCore

CENA: 85.00zł
Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Skunksiarz

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:32    Edytuj Cytuj
Napewno przy takiej różnicy POWTÓRZEŃ w treningu biorą udział inne włókna mięśniowe odpowiedzialne jedne bardziej za zwiększeniem siły a drugie wytrzymałości (choć te 3 minuty przerwy właściwie nie poprawi wytrzymałosci) no i po treningu 10 x 3 będziemy bardziej zmęczeni

Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2005-12-22 10:35:10

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

stodolar

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:38    Edytuj Cytuj
Trening 3-powtórzeniowy jest na siłę i powinien być stosowany na ciężarach od 80% CM wzwyż, tyle że 10 serii to nawet zawodowcy rzadko robią. Trening 10-powtórzeniowy jest wytrzymałościowy(z pogranicza masy i rzeźby) i nie ma możliwości żeby wykonać je na tak dużych ciężarach.
Jak Jaś chce ładnie wyglądać to niech macha 3 serie po 10 ruchów na ciężarze ok. 65% CM.
Pozdrawiam!

Tyka

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:42    Edytuj Cytuj
pytanie nie dotyczy % 1 RM, ciężar jest stały
Ekspert -

Skunksiarz

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:43    Edytuj Cytuj
ale chyba tu nie chodzi o to czy można machać 10x3 i 3x10 na takim samym ciężarze, ten ciężar jest chyba tylko przykładowy aby w sumie ilość kg na treningu była taka sama, przynajmniej ja to tak zrozumiałem

Tyka

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:46    Edytuj Cytuj
dokładnie tak - w obu przypadkach ciężar jest równy około 12RM jeśli już chcemy używać takich wartości, jednakże to bez znaczenia ile dokładnie on wynosi, ważne że jest taki sam.
Ekspert -

Skunksiarz

Wysłana - 22 grudnia 2005 10:49    Edytuj Cytuj
wykonywałem trening tak 10x3 jak i 3 x 10 tylko że przerwy były takie same około 1 minuty i ciężar inny i w czasie wykonywania powtórzeń 3 x 10 było trudniej niż 10 x 3 ale w ogólnie skończonym treningu bardziej zmęczony byłem po 10 x3 powtórzenia, a wnioski z tego takie że jednak wytrzymałość treningową zwiększa się przy większych powtórzeniach a siłę przy mniejszych, nic więcej nie wymyśle

Tyka

Wysłana - 22 grudnia 2005 11:13    Edytuj Cytuj
Aby zrozumieć o co chodzi, trzeba się nieco potrudzić

Załóżmy że w trakcie przysiadu sztanga przemieszcza się zawsze o metr w górę.

Wykonując więc jedno powtórzenie nasz Jaś zawsze wykonuje pracę równą 100 kg * 1 m = 100 kgm, tak czy nie ? Dla uproszczenia proponuję pominać w dalszej dyskusji metry i posługiwać się wyłącznie kilogramami (gdyż metry są zawsze takie same, zakładając że zawsze przysiada jednakowo głęboko)
Ekspert -

DUDEK

Wysłana - 22 grudnia 2005 11:47    Edytuj Cytuj
BTW
PRACA: W=F*S
F=a*m
w tym przypadku a=g=9,81m/s^2, m =100kg. Tak więc:
1 przypadek:
W1- praca jednego przysiadu
F=100*9,81=981 N
W1= 981 J
10 powtórzeń = 9810 * 3 serie = 29430
2 przypadek
W2=981
3 powtórzenia = 2943 * 10 serii = 29430

Czyli praca wykonan jest taka sama, shit , ale co z tego wynika :D?

Zmieniony przez - DUDEK w dniu 2005-12-22 11:48:14

Wejdź na MOTYWATOR TRENINGOWY - wszystkie moje artykuły w pełnej wersji i najlepsze z sfd.pl
find us on facebook [http://www.facebook.com/motywatortreningowy]

Tyka

Wysłana - 22 grudnia 2005 11:53    Edytuj Cytuj
hehe już nie chciałem w to mieszać przyspieszenia ziemskiego i sprawy uprościłem do maksimum, dzięki więc za ich skomplikowanie

obecnie pytanie brzmi (stosując konwencję uproszczoną liczenia) - czy zarowno na piewszym treningu, jak i na drugim Jaś w każdym powtórzeniu wykonuje pracę równą 100 kg - tak czy nie ?
Ekspert -

DUDEK

Wysłana - 22 grudnia 2005 11:57    Edytuj Cytuj
Wg fizyki tak

Wejdź na MOTYWATOR TRENINGOWY - wszystkie moje artykuły w pełnej wersji i najlepsze z sfd.pl
find us on facebook [http://www.facebook.com/motywatortreningowy]

Odpowiedzi jest na 10 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Ciężarowa matematyka czyli czy 3 x 10 równa się 10 x 3

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.