Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 12900 razy
  • Autor

    Chrzan

  • Granathar
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1643
    • Wiek: 22 lat
    • Na forum: 7 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 16466

    Wysłano 25 czerwca 2008 13:37

    zgłoś naruszenie

    No więc chciałbym się dowiedzieć czegoś o tej ciekawej przyprawie, ale niestety wyszukiwarka nie zwróciła żadnych konkretnych wyników
    Bardzo lubię chrzan i dlatego chciałbym się o nim trochę dowiedzieć, szczególnie, że czasem lubię przekąsić sobie kabanoska z chrzanem
  • Wysłano 25 czerwca 2008 13:39

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  •  
    SFD

      Wysłano 25 czerwca 2008 13:39

      zgłoś naruszenie
      Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.


      Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w.

      Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.

      http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jedzmy-chrzan-na-zdowie,2020.html

      Chrzan na trawienie
      Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.

      Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.

      Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.

      Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.

      http://www.erodzina.com/index.php?id=38,985,0,0,1,0
    • Granathar
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 1643
      • Wiek: 22 lat
      • Na forum: 7 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 16466

      Wysłano 25 czerwca 2008 13:46

      zgłoś naruszenie
      Czyli można szamać bez obaw
    • lodzianin1
      • Pochwały:5
      • Nagany:brak
      • Postów: 101664
      • Wiek: 38 lat
      • Na forum: 8 lat
      • Trenuje: 18
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 339852

      Wysłano 25 czerwca 2008 14:49

      zgłoś naruszenie
      studensky bardzo fajnie też lubie chrzan a nigdy mi się nie chciało szukać info łap soga.
    • Granathar
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 1643
      • Wiek: 22 lat
      • Na forum: 7 lat
      • Płeć: Mężczyzna
      • LPA: 16466

      Wysłano 25 czerwca 2008 15:15

      zgłoś naruszenie
      Są jakieś dzienne ograniczenia tej cudownej substancji czy można szamać bez ograniczeń?
      Chrzan działa dobrze na nadkwasotę, czy oznacza to, że ma działanie zasadowe jak warzywa i odkwasza organizm?
    • Hihihehe
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 2733
      • Wiek: 23 lat
      • Na forum: 6 lat
      • Trenuje: ?
      • Płeć: Kobieta
      • LPA: 16414
      • Status:Specjalista

      Wysłano 25 czerwca 2008 15:34

      zgłoś naruszenie
      Taki chrzan ze sloika z roznymi dodatkami tez warto jesc? Tam chyba jest m.in cukier,olej
    •  
      SFD

        Wysłano 25 czerwca 2008 15:39

        zgłoś naruszenie
        Najlepiej jest mieć dziadka który ma przez cały rok w ziemiance uchowany chrzan i sobie podbierać
        Trochę kłopot z tarciem jest, bo się beczy okropnie, ale jak się już utrze takich chrzan i doprawi odrobiną soku z cytryny i solą to mmm pycha
      • ODŻYWIANIE
        domer
        • Pochwały:3
        • Nagany:brak
        • Postów: 33859
        • Wiek: 29 lat
        • Na forum: 10 lat
        • Trenuje: 10
        • Płeć: Mężczyzna
        • LPA: 222500
        • Status:Ekspert

        Wysłano 25 czerwca 2008 15:49

        zgłoś naruszenie
        Chrzan jest ok, podobnie jak musztarda. Calych sloikow nikt raczej nie zjada do posilku wiec o ilosc nie ma sie co martwic. Polecam rowniez tabasco do roznego rodzaju potraw, swietny smak
        Moderator działu Odżywianie


      •  
        SFD

          Wysłano 25 czerwca 2008 16:45

          zgłoś naruszenie
          Domer, z tą musztardą mnie pocieszyłeś, bo myślałem, że to zło. Jadam często do mięs Najlepsze są słowackie i czeskie, takie w plastikowych opakowaniach

          Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 16:45:59
        • ODŻYWIANIE
          domer
          • Pochwały:3
          • Nagany:brak
          • Postów: 33859
          • Wiek: 29 lat
          • Na forum: 10 lat
          • Trenuje: 10
          • Płeć: Mężczyzna
          • LPA: 222500
          • Status:Ekspert

          Wysłano 25 czerwca 2008 17:21

          zgłoś naruszenie
          Ja lubie Kamis Rosyjska.
          Moderator działu Odżywianie


        •  
          SFD

            Wysłano 25 czerwca 2008 17:24

            zgłoś naruszenie
            Jadłem, b.dobra.
            Te słowackie i czeskie można nabyć w PL w pospolitych marketach, typu Tesco, Biedronka. Na opakowaniu jest napisane "Horcica". Polecam

            Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 17:25:14
            OSF - targi