Temat został odczytany 15004 razy

Chrzan

zgłoś naruszenie
  • Granathar
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1643
  • Wiek: 24 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 16466

No więc chciałbym się dowiedzieć czegoś o tej ciekawej przyprawie, ale niestety wyszukiwarka nie zwróciła żadnych konkretnych wyników
Bardzo lubię chrzan i dlatego chciałbym się o nim trochę dowiedzieć, szczególnie, że czasem lubię przekąsić sobie kabanoska z chrzanem
1214393821000
Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.


Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w.

Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jedzmy-chrzan-na-zdowie,2020.html

Chrzan na trawienie
Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.

Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.

Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.

Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.

http://www.erodzina.com/index.php?id=38,985,0,0,1,0
1214393943000
zgłoś naruszenie
  • Granathar
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1643
  • Wiek: 24 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 16466
Czyli można szamać bez obaw
1214394383000
zgłoś naruszenie
  • lodzianin1
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 195726
  • Wiek: 40 lat
  • Na forum: 10 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 597516
  • Trenuje: 18
studensky bardzo fajnie też lubie chrzan a nigdy mi się nie chciało szukać info łap soga.
NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

[http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html]


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-[http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl



1214398160000
zgłoś naruszenie
  • Granathar
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 1643
  • Wiek: 24 lat
  • Na forum: 9 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 16466
Są jakieś dzienne ograniczenia tej cudownej substancji czy można szamać bez ograniczeń?
Chrzan działa dobrze na nadkwasotę, czy oznacza to, że ma działanie zasadowe jak warzywa i odkwasza organizm?
1214399717000
zgłoś naruszenie
  • Hihihehe
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 2733
  • Wiek: 25 lat
  • Na forum: 8 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 16414
  • Trenuje: ?
Taki chrzan ze sloika z roznymi dodatkami tez warto jesc? Tam chyba jest m.in cukier,olej
1214400858000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Najlepiej jest mieć dziadka który ma przez cały rok w ziemiance uchowany chrzan i sobie podbierać
Trochę kłopot z tarciem jest, bo się beczy okropnie, ale jak się już utrze takich chrzan i doprawi odrobiną soku z cytryny i solą to mmm pycha
1214401197000
zgłoś naruszenie
  • domer ODŻYWIANIE
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 40885
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 276428
  • Status: Ekspert
  • Trenuje: 10
Chrzan jest ok, podobnie jak musztarda. Calych sloikow nikt raczej nie zjada do posilku wiec o ilosc nie ma sie co martwic. Polecam rowniez tabasco do roznego rodzaju potraw, swietny smak
Moderator działu Odżywianie


1214401790000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Domer, z tą musztardą mnie pocieszyłeś, bo myślałem, że to zło. Jadam często do mięs Najlepsze są słowackie i czeskie, takie w plastikowych opakowaniach

Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 16:45:59
1214405135000
zgłoś naruszenie
  • domer ODŻYWIANIE
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 40885
  • Wiek: 31 lat
  • Na forum: 13 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 276428
  • Status: Ekspert
  • Trenuje: 10
Ja lubie Kamis Rosyjska.
Moderator działu Odżywianie


1214407292000
zgłoś naruszenie
  • Anonim
  • Pochwały:
  • Nagany:
Jadłem, b.dobra.
Te słowackie i czeskie można nabyć w PL w pospolitych marketach, typu Tesco, Biedronka. Na opakowaniu jest napisane "Horcica". Polecam

Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 17:25:14
1214407485000