Temat został odczytany 880 razy

Chrupiace batony owsiane

zgłoś naruszenie
  • Paatik
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 146
  • Wiek: 47 lat
  • Na forum: 2 lata
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 9491
Mam w swojej "karierze" wiele podejść pod batony owsiane. Robię je dla siebie, a przede wszystkim dla syna, który uprawia koszykówkę i często mają mecze wyjazdowe, wiec fajnie żeby przekąsił coś w miarę zdrowego.
Zwykle osnową batona sa płatki owsiane, Whey, jaja i banan. Reszta, jak wpadnie. Czasami łyżeczka miodu, czasami bez. Brak słodkiego smaku nie jest problemem - raczej daję orzechy niż żurawinę/rodzynki/bakalie.
Walczę z uzyskaniem kruchości takiego batona. kombinowałam już różne proporcje suchego do mokrego i ciągle nie tak. Daję też łyżeczkę masła orzechowego na 200 g płatków (2 jaja, 45 g whey, mały banan). I tu mi się coś wydaje, że kluczem do chrupkości moze być maslo. Następnym razem pojade po bandzie i dam 5 łyżeczek - ale najpierw chciałabym się Was zapytać - czy to dobry trop? Czy to od tłuszczu zależy chrupkość?
jesli nie, to nie ma powodu żeby go tyle walić. Od orzechów i nasion by wystarczyło.
Co myślicie??
Z góry dziękuję za właściwy trop:)

1488737756000
  • Krzysztof Piekarz Expert SFD
  • Pochwały:
  • Postów 686
  • Wiek: 32
  • Na forum: 12
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 3120O
  • Status: Ekspert
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

Indywidualne plany dietetyczne i treningowe

  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
zgłoś naruszenie
  • anubis84 Instruktor Marcin
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 87480
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 420118
  • Status: Specjalista
  • Trenuje: wiosna 2009
Widocznie zbyt wilgotna masa, poza tym takie batoniki jak się kupi np z activlaba to one ktuche nie są, bardziej takie gumowate, nawet ciastka owsiane dobra kaloria czy ania do dostania np w stokrotce to nie s chrupkie.
kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

1488743618000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 19540
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 78104
  • Status: Ekspert
Przez jaja nie jest chrupki, tak myślę
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1488780985000
zgłoś naruszenie
  • anubis84 Instruktor Marcin
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 87480
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 420118
  • Status: Specjalista
  • Trenuje: wiosna 2009
Jak chcesz coś chrupkiego to prędzej wyjdą Ci ciasteczka owsiane na bazie mąki owsianej a nie płatków.
kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

1488781423000
zgłoś naruszenie
  • Paatik
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 146
  • Wiek: 47 lat
  • Na forum: 2 lata
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 9491
Dzięki - spróbuję dać pól na pól mąki i płatków i obniżyć jajo do 1 szt.. Chociaż ciasteczka owsiane (widać w nich płatki) takie z cukierni to są chrupiące....Inna sprawa co w nich naprawdę jest. Dam znać:)
1488785196000
zgłoś naruszenie
  • anubis84 Instruktor Marcin
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 87480
  • Wiek: 32 lat
  • Na forum: 7 lat
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 420118
  • Status: Specjalista
  • Trenuje: wiosna 2009
Bo w cukierniach pewnie dodają co nieco tego i owego.
kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

1488795850000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 19540
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 78104
  • Status: Ekspert
Cukier też powoduje chrupkość Mi np, naujlepsze kruche ciasteczka jakie jadłam wychodzą z mąki krupczatki, masła i cukru . Nie dodaje się absolutnie nic więcej , co mówi dużo dlaczego nasze owsiane są miękkie
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1488803092000
zgłoś naruszenie
  • Paatik
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 146
  • Wiek: 47 lat
  • Na forum: 2 lata
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 9491
To nie jest dobra wiadomość....Trudno, będę dalej rzeźbić, aby coraz chrupsze były:)
1488806364000
zgłoś naruszenie
  • Malinowa SZEFOWA KUCHNI
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 19540
  • Wiek: 28 lat
  • Na forum: 12 lat
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 78104
  • Status: Ekspert
Walcz i daj znać o efektach
„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD [http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html]

Malinowy blog kulinarny [http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html]
1488814589000
zgłoś naruszenie
  • majki001
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 6
  • Na forum: 119 dni
  • Płeć: Mężczyzna
  • LPA: 28
Ja nie robię batonów tylko ciasteczka htctp://www.helio.pl/blog/przepisy/ciasteczka-z-platkow-owsianych-z-makiem  i wychodzą mi naprawdę super. Są chrupiące, może dlatego, że dodaję śmietany ? Trudno mi powiedzieć od czego to zależy :)



Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:47:12

Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:48:21
1488822190000
zgłoś naruszenie
  • Paatik
  • Pochwały:
  • Nagany:
  • Postów 146
  • Wiek: 47 lat
  • Na forum: 2 lata
  • Płeć: Kobieta
  • LPA: 9491
Walki ciąg dalszy: obniżka jaja do jednego na 180 g płatków i zwiększenie tłuszczu (2 łyżki masła orzechowego) plus 1 łyżka miodu (zamiast łyżeczki) znacząco wpłynęły na efekt chrupkości - ale jeszcze nie jest to to... Chociaż Koszykarz już zadowolony, ja mniej bo makro już takie trochę nie dla mnie wyszło... Również chrupkości dobrze zrobił dodatek wiórków kokosowych.
W tygodniu spróbuję jeszcze pól na pól z mąką owsianą - ale już wiem jedno - tłuszcz niewątpliwie pomaga.
Jeszcze mnie kusi sprawdzenie wpływu śmietany - ale to już na kolejny tydzień.
Może komuś się przyda...
1488917744000