SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Chrupiace batony owsiane

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1426

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 340 Napisanych postów 1716 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 149653
Mam w swojej "karierze" wiele podejść pod batony owsiane. Robię je dla siebie, a przede wszystkim dla syna, który uprawia koszykówkę i często mają mecze wyjazdowe, wiec fajnie żeby przekąsił coś w miarę zdrowego.
Zwykle osnową batona sa płatki owsiane, Whey, jaja i banan. Reszta, jak wpadnie. Czasami łyżeczka miodu, czasami bez. Brak słodkiego smaku nie jest problemem - raczej daję orzechy niż żurawinę/rodzynki/bakalie.
Walczę z uzyskaniem kruchości takiego batona. kombinowałam już różne proporcje suchego do mokrego i ciągle nie tak. Daję też łyżeczkę masła orzechowego na 200 g płatków (2 jaja, 45 g whey, mały banan). I tu mi się coś wydaje, że kluczem do chrupkości moze być maslo. Następnym razem pojade po bandzie i dam 5 łyżeczek - ale najpierw chciałabym się Was zapytać - czy to dobry trop? Czy to od tłuszczu zależy chrupkość?
jesli nie, to nie ma powodu żeby go tyle walić. Od orzechów i nasion by wystarczyło.
Co myślicie??
Z góry dziękuję za właściwy trop:)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5089 Napisanych postów 96026 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 761318
Widocznie zbyt wilgotna masa, poza tym takie batoniki jak się kupi np z activlaba to one ktuche nie są, bardziej takie gumowate, nawet ciastka owsiane dobra kaloria czy ania do dostania np w stokrotce to nie s chrupkie.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85763
Przez jaja nie jest chrupki, tak myślę

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5089 Napisanych postów 96026 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 761318
Jak chcesz coś chrupkiego to prędzej wyjdą Ci ciasteczka owsiane na bazie mąki owsianej a nie płatków.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 340 Napisanych postów 1716 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 149653
Dzięki - spróbuję dać pól na pól mąki i płatków i obniżyć jajo do 1 szt.. Chociaż ciasteczka owsiane (widać w nich płatki) takie z cukierni to są chrupiące....Inna sprawa co w nich naprawdę jest. Dam znać:)
napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5089 Napisanych postów 96026 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 761318
Bo w cukierniach pewnie dodają co nieco tego i owego.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85763
Cukier też powoduje chrupkość Mi np, naujlepsze kruche ciasteczka jakie jadłam wychodzą z mąki krupczatki, masła i cukru . Nie dodaje się absolutnie nic więcej , co mówi dużo dlaczego nasze owsiane są miękkie

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 340 Napisanych postów 1716 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 149653
To nie jest dobra wiadomość....Trudno, będę dalej rzeźbić, aby coraz chrupsze były:)
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85763
Walcz i daj znać o efektach

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 28
Ja nie robię batonów tylko ciasteczka htctp://www.helio.pl/blog/przepisy/ciasteczka-z-platkow-owsianych-z-makiem  i wychodzą mi naprawdę super. Są chrupiące, może dlatego, że dodaję śmietany ? Trudno mi powiedzieć od czego to zależy :)



Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:47:12

Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:48:21
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 340 Napisanych postów 1716 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 149653
Walki ciąg dalszy: obniżka jaja do jednego na 180 g płatków i zwiększenie tłuszczu (2 łyżki masła orzechowego) plus 1 łyżka miodu (zamiast łyżeczki) znacząco wpłynęły na efekt chrupkości - ale jeszcze nie jest to to... Chociaż Koszykarz już zadowolony, ja mniej bo makro już takie trochę nie dla mnie wyszło... Również chrupkości dobrze zrobił dodatek wiórków kokosowych.
W tygodniu spróbuję jeszcze pól na pól z mąką owsianą - ale już wiem jedno - tłuszcz niewątpliwie pomaga.
Jeszcze mnie kusi sprawdzenie wpływu śmietany - ale to już na kolejny tydzień.
Może komuś się przyda...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gryczane pieguski

Następny temat

Pieczony kalafior by boska_mlc

Czas napięcia mięśnia, jako sposób na wzrost masy mięśniowej Czas napięcia mięśnia, jako sposób na wzrost masy mięśniowej Katarzyna Kowalik - ocena sylwetki Katarzyna Kowalik - ocena sylwetki Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka Justyna Rybczonek- choroba nie odpuszcza! Justyna Rybczonek- choroba nie odpuszcza! Wyniki sekcji zwłok Dallasa McCarvera! Wyniki sekcji zwłok Dallasa McCarvera! Andrzej Hurysz - ocena sylwetki Andrzej Hurysz - ocena sylwetki Bieganie i kulturystyka. Dlaczego kulturysta powinien biegać? Bieganie i kulturystyka. Dlaczego kulturysta powinien biegać? Jak otoczenie i styl życia obniża Twój poziom androgenów Jak otoczenie i styl życia obniża Twój poziom androgenów