logo
zamknij zamknij

Chrupiace batony owsiane

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1339

0 5 0
napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 994 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 85674
Mam w swojej "karierze" wiele podejść pod batony owsiane. Robię je dla siebie, a przede wszystkim dla syna, który uprawia koszykówkę i często mają mecze wyjazdowe, wiec fajnie żeby przekąsił coś w miarę zdrowego.
Zwykle osnową batona sa płatki owsiane, Whey, jaja i banan. Reszta, jak wpadnie. Czasami łyżeczka miodu, czasami bez. Brak słodkiego smaku nie jest problemem - raczej daję orzechy niż żurawinę/rodzynki/bakalie.
Walczę z uzyskaniem kruchości takiego batona. kombinowałam już różne proporcje suchego do mokrego i ciągle nie tak. Daję też łyżeczkę masła orzechowego na 200 g płatków (2 jaja, 45 g whey, mały banan). I tu mi się coś wydaje, że kluczem do chrupkości moze być maslo. Następnym razem pojade po bandzie i dam 5 łyżeczek - ale najpierw chciałabym się Was zapytać - czy to dobry trop? Czy to od tłuszczu zależy chrupkość?
jesli nie, to nie ma powodu żeby go tyle walić. Od orzechów i nasion by wystarczyło.
Co myślicie??
Z góry dziękuję za właściwy trop:)
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 4251 Napisanych postów 92110 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 573839
Widocznie zbyt wilgotna masa, poza tym takie batoniki jak się kupi np z activlaba to one ktuche nie są, bardziej takie gumowate, nawet ciastka owsiane dobra kaloria czy ania do dostania np w stokrotce to nie s chrupkie.

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2231 Napisanych postów 20168 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 84930
Przez jaja nie jest chrupki, tak myślę

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 4251 Napisanych postów 92110 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 573839
Jak chcesz coś chrupkiego to prędzej wyjdą Ci ciasteczka owsiane na bazie mąki owsianej a nie płatków.

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 994 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 85674
Dzięki - spróbuję dać pól na pól mąki i płatków i obniżyć jajo do 1 szt.. Chociaż ciasteczka owsiane (widać w nich płatki) takie z cukierni to są chrupiące....Inna sprawa co w nich naprawdę jest. Dam znać:)
napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 4251 Napisanych postów 92110 Wiek 33 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 573839
Bo w cukierniach pewnie dodają co nieco tego i owego.

kto dąży do doskonałości - będzie zawsze wyższy nad mierność, lecz kto tylko o mierności myśli - jeszcze niżej spadnie.

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2231 Napisanych postów 20168 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 84930
Cukier też powoduje chrupkość Mi np, naujlepsze kruche ciasteczka jakie jadłam wychodzą z mąki krupczatki, masła i cukru . Nie dodaje się absolutnie nic więcej , co mówi dużo dlaczego nasze owsiane są miękkie

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 994 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 85674
To nie jest dobra wiadomość....Trudno, będę dalej rzeźbić, aby coraz chrupsze były:)
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2231 Napisanych postów 20168 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 84930
Walcz i daj znać o efektach

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
majki001
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 272 dni Przeczytanych tematów 28
Ja nie robię batonów tylko ciasteczka htctp://www.helio.pl/blog/przepisy/ciasteczka-z-platkow-owsianych-z-makiem  i wychodzą mi naprawdę super. Są chrupiące, może dlatego, że dodaję śmietany ? Trudno mi powiedzieć od czego to zależy :)



Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:47:12

Zmieniony przez - majki001 w dniu 2017-03-06 18:48:21
napisał(a)
Paatik
Ekspert
Szacuny 140 Napisanych postów 994 Wiek 47 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 85674
Walki ciąg dalszy: obniżka jaja do jednego na 180 g płatków i zwiększenie tłuszczu (2 łyżki masła orzechowego) plus 1 łyżka miodu (zamiast łyżeczki) znacząco wpłynęły na efekt chrupkości - ale jeszcze nie jest to to... Chociaż Koszykarz już zadowolony, ja mniej bo makro już takie trochę nie dla mnie wyszło... Również chrupkości dobrze zrobił dodatek wiórków kokosowych.
W tygodniu spróbuję jeszcze pól na pól z mąką owsianą - ale już wiem jedno - tłuszcz niewątpliwie pomaga.
Jeszcze mnie kusi sprawdzenie wpływu śmietany - ale to już na kolejny tydzień.
Może komuś się przyda...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gryczane pieguski

Następny temat

Pieczony kalafior by boska_mlc

Ketchupy - porównanie okiem dietetyka

Melatonina - sposób na bezsenność

Jak być “fit”, jedząc na mieście?

Bikini fitness – kiedy jest najlepszy czas?

Pompki na poręczach, dlaczego warto je robić?

Progresja treningowa - klucz do rozwoju muskulatury

Brak stabilizacji czynnej stawu, czyli kolejne NIE dla maszyn

Stan zapalny a rozpad mięśni u sportowca – jak się bronić?