Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
690
Witam
Chciałbym się zapytać czy jest jakiś szczególny powód żeby chleb razowy w swojej diecie zastąpić ryżem parboiled? Na razie jako jedną z przesłanek widzę możliwość wyeliminowania margaryny ,którą niestety smaruję pieczywo i zastąpienia jej oliwą z oliwek plus ryż.Z drugiej strony dojrzewam do myśli żeby jeść suchy chleb plus oliwa.Jednak chleb jest dla mnie wygodniejszy bo nie muszę go gotować,babrać się w kuchni.Sam już nie wiem co mam robić.
Razowego jem sporo i jest to dla mnie główne źródło węglowodanów(obok płatków owsianych,ziemniaków i ryżu białego po treningu-w dni treningowe),ale nie wiem czy to jest do końca dobre-czy tego razowca nie jest za dużo. Ryżu brązowego nie biorę pod uwagę bo jest drogi i trudno dostępny.
Za pomoc z góry dziękuję.
Szacuny
2
Napisanych postów
165
Wiek
33 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
6150
W zależności od tabeli IG chleb razowy ma indeks glikemiczny 40 - 65, a ryż paraboiled 85. Uwzględniając jedynie to kryterium, chleb razowy będzie lepszy. Jednak jak zostało już powiedziane monotonia nie jest wskazana i najlepiej jeść "wszystkiego" po trochu. Ja sam w swojej codziennej diecie uwzględniam zarówno chleb razowy jak i ryż paraboiled, ponieważ za brązowym nie przepadam. Jako alternatywy możesz użyć również ryżu basimati o IG 50 lub kaszy gryczanej o IG 40. ;)
Szacuny
4
Napisanych postów
719
Wiek
32 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3775
z IG masz oczywiscie racje, ale nie jest to glowne kryterium. Co do zamiennikow typu kasze gryczana/jeczmienna i ziemniaki sa jaknajbardziej ok i tez musisz je jesc.
"Fight And Never Surrender!"
Do zobaczenia na Mr Olympia, Crossfit games, 2 i 3 boju ;]
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
7267
zdecydowanie stawiam na ryż paraboiled jeśli mialbym wybrac (chociaż też od czasu do czasu jem razowca) . Moj wybor padł na ryż dlatego, że teraz bardzo ciężko kupic orginalnego razowca - zazwyczaj pieczywo jest barwione karmelem i posiada wiele innych ulepszaczy - chyba że masz bardzo zaufaną piekarnię albo sam pieczesz to luz. Najlepsze źrodła węgli (oprócz warzyw i owocow) to : ryż brązowy/bastamii/paraboiled, kasza gryczana niepalona/jaglana, ziemniaki/bataty, orginalny razowiec, płatki owsiane górskie. Pozdro
"...Gdy się rodzisz - wszyscy wokół Ciebie się śmieją - a Ty płaczesz .
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Różnicuj przede wszystkim
Chleb żytni razowy ma sporo błonnika-jeśli dojdzie do tego duża ilość warzyw z całego dnia+jakieś orzechy,migdały to łatwo nadmiar błonnika,którego za duża ilość może utrudniać przyswajanie skł.mineralnych
Ryż parboiled ma stosunkowo mało błonnika
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-11-25 16:51:21
Szacuny
2446
Napisanych postów
24173
Wiek
42 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
402338
Kluba
Witam
...dojrzewam do myśli żeby jeść suchy chleb plus oliwa.Jednak chleb jest dla mnie wygodniejszy bo nie muszę go gotować,babrać się w kuchni.Sam już nie wiem co mam robić.
ze smarowania pieczywa nie koniecznie musisz rezygnowac ale zamien margaryne na maslo, to prawdziwe a nie mixy czy jego "podrobki"