Sznycle mielimy w maszynce albo blenderze (można kroić, ale mi się nigdy nie chce :D) i podsmażamy na łyżce oleju. Można mięso zmieszać z połową cebulki w drobną kostkę jak ktoś lubi. Ja dodaję tylko sól i pieprz, żeby w całości nie było bez smaku. Jak zrobi się ładne, ale nie przypieczone, bo dojdzie sobie w sosie, wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę dusimy pod przykryciem żeby zmiękła i zalewamy dwiema puszkami fasoli w ostrym sosie. Ja lubię tą z TESCO marki TESCO, bo sos najlepiej pasuje do mięcha, ale jak ktoś woli Bonduelle, to polecam ich fasolę w sosie cayenne. Ważne że czerwona i ostra. Gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie i sosik na 4 razy gotowy.
Jak ugotować do tego ryż tłumaczyć nie będę :D
Ja to jem ze szpinakiem w liściach, pomidorami i sosem z pół łyżki oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi, ale samo też smakuje świetnie. Ryż można sobie odpuścić i zjeść z grahamką albo samo, ale wtedy szybciej schodzi.
Sznycle z fileta z piersi indyka 100g - 1/4 opakowania 400g - 101 kcal, 23,9 białka, 0 węgli, 0,6 tłuszczu
Mieszanka fasoli Babkeverek TESCO 200g - 1/2 puszki - 180 kcal, 10,6 białka, 27,2 węgli, 0,8 tłuszczu
Papryka czerwona 40g - 1/4 papryki - 13 kcal, 0,7 białka, 1,8 węgli, 0,2 tłuszczu
Ryż jaśminowy 100g - 355 kcal, 6,7 białka, 78,9 węgli, 0,2 tłuszczu
Olej słonecznikowy 10ml - 1 łyżka stołowa - 82,9 kcal, 0 białka, 0 węgli, 9,2 tłuszczy
RAZEM: 732 kcal, 41,9g białka, 107,9g węgli, 10,4g tłuszczu
Bez ryżu (wersja "bezkarne") wychodzi za to poniżej 400 kcal i około 35g białka, 29g węgli i 10g tłuszczu