Sportowe Forum Dyskusyjne
sport kulturystyka strongman fitness sztuki walki

∑ temat został odczytany 263 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

SFD - Strona Główna | Fitness
Chcę rosnąć i ćwiczyć 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
słowa kluczowe: chc rosn ćwiczyć
Autor "Chcę rosnąć i ćwiczyć"   

Szpicol
 Wysłana - 5 luty 2010 11:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.Mam 17 lat wzrost 162cm.Chciałbym urosnąć i ćwiczyć dla poprawienia sylwetki.Zakładam tutaj temat, z wagi na grono fachowców - którzy będą w stanie dobrać odpowiednie ćwiczenia, suplementy i dietę.Nie nadaję się do działy kulturystyka, bo pewnie nie będę robił połowy podstawowych ćwiczeń.staz-6 miesiacy,wzrost 162cm,waga-65kg,biceps-34cm,klatka-98cm,udo-56cm,lydka-36cm.
Dieta.
1 posilek(zmiksowane)
twarog,banan,platki owsiane,brzoskwinia kiwi,mleko
2 posilek(zmiksowane)
twarog,banan,platki owsiane,brzoskwinia kiwi,mleko
3 posilek
Gainer Dymatize + bułka z kurczakiem,pomidor,ogorek
4 posilek
Ryz bialy,kurczak,surowka
5 posilek (po treningu)
makaron,kurczak,ogorek
6 posilek (przed snem)
serek wiejski + orzechy.

Zmieniony przez - Szpicol w dniu 2010-02-05 11:36:40

przyznaj SOG'a

Jendrek74
 Wysłana - 5 luty 2010 12:22      [zgłoszenie]

Tkanka kostna składa się z komórek (osteocytów, osteoblastów, osteoklastów) oraz substancji zewnątrzkomórkowej, która składa się z kolei z części organicznej - włókien kolagenu i innych białek oraz mineralnej (związki wapnia, magnezu i fosforu - głównie hydroksyapatyt). W wieku dojrzewania dochodzi do zwapnienia kości tj. ich części, które się rozciągają - rosną. Wszystko to przez estrogen, damski hormon. Czyli kobiety, mężczyźni przestają rosnąć w określonym wieku. Trochę bardziej skomplikowane to jest u mężczyzn, bo przecież hormon damski nie jest u nich bezpośrednio wytwarzany w takich ilościach aby zahamować wzrost. Ale testosteron - hormon męski po wytworzeniu przez organizm kończąc swój żywot zamienia się w estrogeny i dht ( dht silny androgen nadający męski wygląd i cechy).

Mając na uwadze powyższe trzeba by spożywać budulce ( kolagen, wapń, magnez ) z pominięciem fosforu - bo mamy go sporo w pożywieni wszelkiego rodzaj, nawet nieświadomie.
Drugą rzeczą będzie pozbycie się estrogenów. Gdzie w przypadku kobiet nie bardzo jest to możliwe, tak dla mężczyzn jest osiągalne. Pozbycie się z diety produktów estro - podobnych jak soja, miody. I dodatkową suplementacją witaminy B6 i cynku.

Wieczorem napiszę więcej, z rozpisaniem dawek.

przyznaj SOG'a

Jendrek74
 Wysłana - 6 luty 2010 01:05      [zgłoszenie]

Nie zdążyłem, ale w między czasie poczytaj sobie.

[http://www.sfd.pl/Wzrost_Og%C3%B3lne_info.%2C_Trening%2C_Porady_etc.__Artyku%C5%82_-t501891.html]

przyznaj SOG'a

Jendrek74
 Wysłana - 15 luty 2010 09:35       [zgłoszenie]

Jak już upierasz się nad treningiem, to rozpisałem mało szkodliwy plan.
Ale pamiętaj, że ćwicząc mięśnie zawsze stracisz na wzroście.
Bo organizm zamiast budować wzrost będzie odbudowywał mięśnie.

1 dzień
Klatka 2 ćwiczenia po 3 serie 18,16,14
np.
ławka prosta, rozpietki skos
Przedr nachwyt, uchwyt po 4 serie
2 dzień
Plecy 2 ćwiczenia po 3 serie 18,16,14
np, drążek szeroko do klatki, lub podciąganie, sztangielka w opadzie, lub wyciąg z dołu
biceps 2 ćwiczenia po 3 serie 18,16,14
np. sztangielki siedząc ( te ćwiczenia wykonujemy siedząc tak aby odcinek dolny pleców miał oparcie), modlitewnik
3. dzień
barki 2 ćwiczenia po 3 serie 18,16,14
np. unoszenie sztangielek bokiem i unoszenie w opadzie ( te ćwiczenia wykonujemy siedząc tak aby odcinek dolny pleców miał oparcie)
triceps 2 ćwiczenia po 3 serie 18,16,14
np. ściąganie bloczku stojąc, francuskie, lub sztangielka za głowy.
4, dzień
łydki 2 serii 22,20,18,16
Uda
Przysiad z własnym ciałem, lub na jednej nodze z oparciem.
3 serie 19,17,15
Maszyna przód 3 serie 19,17,15
Maszyna tył 3 serie 19,17,15

W dni nietreningowe ćwiczenia rozciągające ( poszukaj, bo na tym do końca się nie znam)

w/w trening nie obciąży kręgosłupa i stawów.
Ciężary dobieraj tak abyś zachował rezerwę 2 ruchów.
Liczba powtórzeń nie jest przypadkowa, zmniejszenie jej a zarazem zwiększenie ciężarów może uszkadzać aparat ruchu i organizm przestawi się na regenerację i rozrost tkanki mięśniowej zamiast rosnąć.

Dieta.
Uwzględnij to co pisałem wyżej.
W trakcie dnia dużo mleka nabiału ryb.
Jeśli w danym dniu zjesz mało nabiału uzupełniaj wapń tabletkami.
Jeśli w danym dniu nie zjesz ryby dodaj do kolacji tran z dorsza.
Proponuję około 2 g białka na kilogram masy ciała w ciągu dnia.
A węglowodany i tłuszcze musisz sam wyliczyć zgodnie z swoją przemianą materii.
Jeśli dieta będzie uboga w witaminy i minerały, stosuj multiwitamine 1 x dziennie rano.
Jeśli dieta będzie uboga w białko, możesz dokupić WPC i uzupełniać.
Wskazane jest przyjmowanie 400 mg witaminy C w dawkach dzielonych.
Oraz KOLAGENU około 10 g dziennie w dawkach dzielonych.
Na noc E+ selen na dobrą regenerację.

To wszystko co na razie przychodzi mi do głowy.
Jak coś jest nie zrozumiałe - to pytaj.

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Chcę rosnąć i ćwiczyć

<< Piotr Małachowski - Vice Mistrz Polski - Kulturystyka / wąska opaska do podtrzymywania włosów, NIE FROTKA >>

Podobne: Jak ćwiczyć damski brzuch ? | Dlaczego ćwiczyć rano? | BRZUCH-jak często ćwiczyć | Super brzuch! co brać? jak ćwiczyć? | Jak ćwiczyć z sensem | Piramida aktywności fizycznej czyli jak zacząć ćwiczyć

Warto przeczytać: arimidex endo | wirusy | które hmb najlepsze | artukól | mgr szukala | wasze laski | universal nutrition animal daily formula | gdzie bic ome | gdzie ome | gdzie | gdzie kluc omke | gain bolic z czym | cell pump i gain bolic | cell pump gain bolic | wsowl we wroclawiu | wyniki konkursu | sni xtreme pro mass | cwiczenia hantelek | porównywarka finansowa

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL